Domaine Striffling - Crémant de Bourgogne
Profil vína:
|
||||||
Sladkost | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Ovocnost | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Kyselinka | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Svěžest | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Tříslovinky | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Tělo | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Alkohol | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Perlení | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Intenzita | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Komplexita | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Dochuť | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Harmonie | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Archivace | 2 roky |
Kategorie: | VÍNA Z BURGUNDSKA |
---|---|
? BARVA & DRUH: | Šumivé |
? OBSAH CUKRU: | Suché |
? VINIFIKACE: | Inertní technologie |
? TYP BALENÍ: | Láhev |
Apelace: | AOC Crémant de Bourgogne |
Odrůda: | 100% Chardonnay |
Ročník: | směs ročníků |
Položka byla vyprodána… |
Tento šumivý Crémant z vinařství Domaine Striffling v samém srdci Beaujolais je vyrobený ze 100% Chardonnay a kromě jemných tónů květu černého bezu, lipového květu, limetky, grapefruitu a vanilky nám nabídne lehce minerální aroma díky žulovým půdám, na kterých vinařství pěstuje své hrozny. Jemné bublinky, delikátní chuť mandlí a chlebové střídky a dlouhý hořce mandlový závěr z něj činí vhodného společníka k dezertům, lehkým pokrmům z ryb a zeleniny nebo jako aperitiv pro slavnostní příležitosti s rodinou a přáteli. Dokonale ladí také se šneky z listového těsta, se sýrem a bylinkami nebo také s tradičním francouzským moučníkem "Babou" s rumem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přestože je v Beujolais neboli "v Božolé" povoleno vyrábět bílá nebo růžová vína, s obrovskou převahou dominují červená vína z odrůdy Gamay. Jejich styl je různý - od lehkého, ovocného Beaujolais Nouveau s příchutí ovocných žvýkaček až po plná a komplexní vína, školená v barikových sudech. Nejlepší vína pocházejí ze severní části oblasti, z tzv. "Cru Beaujolais" - koncentrovaná, plná zralého ovoce a koření.
Region Beaujolais se táhne od malebné pahorkatiny v jižní části Burgundska až k údolím a nížinám poblíž Lyonu. Na severu najdeme žulové podloží s pískovými jíly, půda je velmi dobře drenážovaná a žulové podloží vyzařuje teplo, potřebné k dozrávání hroznů - tady Gamay nachází svůj nejlepší výraz, směrem na jih se půda mění ve studený jíl, hrozny dozrávají hůře a vína jsou méně koncentrovaná.
Typické odrůdy Beaujolais
Gamay je odrůda, která měla v minulosti velmi špatnou reputaci, zejména díky své vysoké produktivitě, která sváděla k výrobě řídkých, málo kvalitních vín. Avšak pokud jsou výnosy kontrolovány, dává charakterní, ovocná vína, která mohou směle soupeřit se svými severními sousedy. V Beaujolais se z ní vyrábí většinou lehké každodenní víno, které je skvělým doprovodem k jednoduchým pokrmů, svačinám, uzeninám - hodí se takřka ke všemu. Jeho typickou vlastnost Francouzi nazývají "gouleyant" tj. že víno samo zlehka klouže do krku. V severní části v oblasti Cru Beaujolais najdeme komplexnější vína, často školená v dubových sudech.
Pinot Noir najdeme v Beaujolais ve velmi malém množství, spíše v severní části oblasti
Chardonay se Beaujolais pěstuje velmi málo, spíše v severní části, sousedící s Burgundskem a bývá velmi dobré kvality
10 Cru Beaujolais
Pouze 10 vesnic na severu Beaujolais může na své etikety přidat název vesnice, ze které víno pochází, tyto vesnice se nazývají "Cru Beaujolais":
- Moulin-à-Vent a Morgon - zde se vyrábí strukturovaná, plná vína s velkou koncentrací ovocných složek a vyšší úrovní tříslovin, které umožňují delší zrání těchto vín v dřevěných sudech
- Brouilly, Fleurie, Chiroubles - zde najdeme lehčí hravá vína s ovocným, často až květinovým aroma fialek
- Chénas, Côte de Brouilly, Juliénas, Régnié - v těchto Cru jsou vína plnější, ovocitá, často s příchutí skořice nebo hřebíčku