Trio sladkých vín z Alsaska
Sladké potěšení z Alsaska - dárková kazeta sladkých bílých vín, vyrobených z Gewurztramineru, jedné z nejaromatičtějších odrůd vinné révy ze 3 různých terroirů prosluněného Alsaska. První je z rodinného vinařství pana Moellingera nedaleko pohádkového Colmaru a okouzlí vůní exotického liči, manga, nektarinek a medu. Další je z BIO vinařství pana Anstotze nedaleko Strasbourgu s téměř omamnou vůní růží, liči, ananasu, banánů a marakuji. Trio doplňuje sladké potěšení z malého vinařství Paula Fahrera z podhradí Haut Koenigsburgu z ručně sbíraných hroznů a směsicí vůní růží a exotického ovoce. Všechna tři vína se vyznačují velmi intenzivním, výrazným aroma a lahodně sladkou ovocnou a kořenitou chutí. Skvělý dárek pro milovnice sladkých vín. Dodáváme v dřevěném boxu pro 3 vína.
SADA OBSAHUJE:
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Kategorie: | DŘEVĚNÉ DÁRKOVÉ KAZETY S POLOSUCHÝMI AŽ SLADKÝMI VÍNY |
---|---|
? Druh dárku: | Dřevěné kazety s víny |
? Barva & druh: | Bílé |
? Obsah cukru: | Sladké |
? Vinifikace: | Inertní technologie |
Apelace: | AOC Alsace |
Odrůda: | 100% Gewurztraminer |
Položka byla vyprodána… |
Domaine Moellinger - Gewurztraminer Sélection, 2018
Oblíbený sladký alsaský Gewurztraminer s okouzlující vůní exotického liči, manga, nektarinek a růžových květů a chutí medu, žlutých jablek a manga. Víno bylo vyrobeno z ručně sbíraných hroznů a je určeno pro milovníky sladkých vín s výraznou komplexní chutí a vůní. Víno bylo několik měsíců zušlechťováno v tradičním alsaském dubovém sudu. Výborně doprovodí dezerty, thajskou a exotickou kuchyni nebo třeba tradiční francouzské foie gras.
Domaine Anstotz - Gewurztraminer d'Alsace 2019
Oblíbený polosladký alsaský Gewurztraminer z BIO vinařství s okouzlující vůní růží a exotického ovoce - liči, banánů, ananasu a marakuji. V chuti najdeme sladké mango, zralá jablka a med. Závěr je středně dlouhý s příjemnými kořenitými tóny. Víno bylo vyrobeno z ručně sbíraných hroznů a je určeno pro milovníky sladkých vín s výraznou komplexní chutí a vůní. Výborně doprovodí ovocné nebo čokoládové dezerty nebo thajskou kuchyni.
Domaine Paul Fahrer - Gewurtztraminer, Coteaux du Haut Koenigsbourg, 2018
Okouzlující vůně růží, liči, banánů, manga a medu charakterizuje tento sladký Gewurztraminer z malého vinařství pana Fahrera z vinic pod hradem Haut Koenigsbourg. Sběr hroznů probíhal výhradně ručně, víno kvasilo pouze za pomoci přírodních kvasinek v nerezových kádích, aby si zachovalo své typicky odrůdové vůně. Skvěle doplní dezerty, sýry s modnou plísní nebo třeba asijské sladko-slané pokrmy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Z historie alsaského vinařství
Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii.
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.
- Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
- Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
Pinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
- Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
- Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
- Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
- Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
- Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření
Další alsaské speciality na etiketách místních vín:
- Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
- Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
- Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.