VÍNA PODLE OBSAHU CUKRU
Hledáte francouzské polosuché víno? ... nu budete hledat zřejmě dlouho. Drtivá většina vinařů ve Francii nechává svá vína kvasit tak dlouho, dokud veškerý cukr z hroznů není spotřebován kvasinkami a není proměněn na alkohol - to je podstata výroby suchého vína bez zbytkového cukru. V zásadě existuje pouze hrstka francouzských apelací, kde najdete vína se zbytkovým cukrem, která by odpovídala českému zařazení do polosuchých nebo polosladkých vín - např. apelace Rosé d'Anjou z údolí Loiry nebo Gewurtztraminer z Alsaska.
Co se týče sladkých vín, najdeme ve Francii rozsáhlé apelace, která vyrábějí sladká nebo fortifikovaná vína - většina sladkých bílých vín se připravuje z hroznů, napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Tato sladká vína mají okouzlující vůni kandovaného ovoce, skořice, hřebíčku nebo pomerančové kůry. Jsou ideálními společníky dezertů.

Vinařství Château Vignol vlastní vinice ve vyhlášených oblastech Bordeaux a pěstuje tradiční odrůdy...

Méně známá burgundská odrůda Aligoté si zaslouží pozornost díky svému intenzivnímu, okouzlujícímu aroma bílých...

Domaine de Magallane hospodaří na 25 ha asi 20 km od Avignonu a pěstuje tradiční rhônské odrůdy - tato novinka...

Lehký alsaský Pinot Noir potěší zejména vášnivé objevovatele. Víno bylo vyrobeno z ručně sbíraných hroznů a zrálo po...

Rodinné vinařství Lebas hospodaří na svých vinicích v oblasti Loiry s vášní již od roku 1789. Nabízí víno z méně...

Sympatické alsaské Sylvánské z BIO vinařství nedaleko Strasbourgu se svěží vůní květů černého bezu, mandarinek,...

Tradiční alsaský Riesling, který zrál několik měsíců na kvasinkách v tradičním alsaském dubovém sudu, zvaném...

Vinařství Domaine des Coutures v apelaci Saumur v údolí řeky Loiry se již 6 generací řadí k těm, kteří řadí kvalitu...

Velmi oblíbené šumivé víno z Alsaska, proslulý Crémant d'Alsace z vinařství Domaine Anstotz et Fils, které již léta...

Tradiční alsaský Crémant d'Alsace - tentokrát v barvě rosé z vinařství Michela Moellingera v samém srdci...