➤ CO JE MINERALITA VE VÍNĚ

Pojem "mineralita" se v posledních desetiletích ustálil ve slovníku nejen profesionálních sommeliérů a degustátorů, běžně jej užívají také amatérští milovníci vín. Možná jste také ochutnali dobrý alsaský Riesling nebo zemité Chardonnay z Chablis a pochvalovali jste si jejich výraznou mineralitu. Ale co vlastně mineralita znamená? Jak se ve víně projevuje?

Pojem "mineralita" nenajdete v žádné ze starých vinařských biblí - nehovoří se o ní v uznávaných vinařských slovnících od Jancis Robinson, dokonce o ní nenajdete žádnou zmínku ani ve velkém francouzském "Le Grand Larousse du Vin". Kde se tedy pojem "mineralita" ve slovníku degustátorů vzal? Původ samotného slova najdeme pravděpodobně v anglickém "minerality" - mělo by se jednat o vůni či chuť spojenou s terroirem, tedy původem vína, který se může přenést z půdy do vína.
 
A čem pojednává francouzská definice terroiru? Kořenem slova "terroir" je slovo "terre", tedy zemitý, podzemní nebo také "vztahující se k minerálům". Všechny tyto vlastnosti Vám přijdou na mysl, pokud uslyšíte pojem "minerální voda" - např. na etiketách lahví Evian běžně najdete výčet solí a minerálů, které voda získala z půdy, jako je hořčík, draslík, sodík, atd. A tyto přírodní prvky bezpochyby dávají minerální vodě její specifickou chuť....
 
Nemusíte být vědcem, abyste pochopili, že pokud mohou být minerály citelné ve vodě, pak musí být také ve víně, jehož hrozny zrály na hluboce kořenící vinné révě. Někteří degustátoři připouští, že minerály mohou mít nějakou chuť, většina se jich však shoduje na tom, že minerální soli zvyšují tvorbu slin. Stopy minerálů ve víně Vás nutí Vás si dát další doušek, podobně jako několik zrnek soli v oblíbeném pokrmu. Je zřejmé, že mineralita je odrazem původu révy - půdy, do které otiskla své kořeny.
 
Ochutnejte některý z Grand Cru alsaských Rieslingů, nebo burgundského Chablis - v těchto vínech mineralitu zažijete na vlastní kůži!