RECEPTY, Strana 2

CITRONOVÝ DORT - TARTE AU CITRON

Citronový dort neboli “Tarte au Citron” dlouhodobě patří mezi čtyři nejoblíbenější dezerty ve Francii, setkáme se s ním v každé cukrárně nebo pekárně a velmi často tvoří součást svátečního rodinného menu. Velmi oblíbená je také verze tzv. "meringuée”, tj. dort, pokrytý sněhovou pusinkovou nádivkou.  Citrony byly v Evropě známé již od středověku a používaly se jako prevence a lék proti různým nemocem. Oblíbený dezert přišel na francouzský k...

KUŘECÍ FRICASSÉE À L'ANCIENNE

Fricassée je tradiční francouzský pokrm, jehož kořeny sahají až do 17.století. Původně se jednalo o prosté každodenní jídlo, jehož základem bylo na kousky nakrájené maso - telecí, kuřecí nebo dokonce i holubí - připravované s kousky brambor, chřestu, či jiné zeleniny. Dnes pod pojmem “fricassée” rozumíme pokrm z kuřecích prsou (někdy také z telecího nebo jehněčího masa), nakrájených na kousky a doplněných bílou smetanovou omáčkou. Ve Francii exis...

FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA

Cibulová polévka je v různých variantách známá po celé Evropě od dob římského impéria - díky dostupnosti cibule bývala tradičním pokrmem chudých. Moderní verze francouzské cibulačky pochází ze 17.století - traduje se, že ji vymyslel vášnivý amatérský kuchař Ludvík XV, jehož v průběhu lovu přepadl hlad a neměl k dispozici nic jiného než cibuli, máslo a šampaňské. Vzpomněl si na oblíbenou polévku svého otce, Ludvíka XIV, ingredience jednoduše ...

KRÁLÍK NA JALOVCI A ČERVENÉM VÍNĚ

Objevte dávno zapomenutý pokrm z králičího masa, připraveného na červeném víně s výraznými ingrediencemi - česnekem, jalovcem a novým kořením a připomeňte si dávné chvíle Vašeho dětství - vždyť králičí maso bývalo oblíbeným jídlem našich babiček, zejména na venkově. Recept je rychlý, jednoduchý na přípravu a velmi chutný - králičí maso získává ve spojení s kořením a vínem na pikantnosti a šťavnatosti. K pokrmu se výtečně hodí alsaské s...

TARTE TATIN - MINI

Tradiční dezert Tarte Tatin je vyroben z jablek, karamelu a křehkého těsta, který se peče “vzhůru nohama” - těsto se pokládá na jablka a po upečení se koláč se otočí a servíruje - teplý nebo studený. Oblíbený francouzský dezert byl vznikl náhodou - sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy z francouzského údolí Loiry navštívil jejich přítel, vlastník známé restaurace U Maxima v Paříži. Sestry jej chtěly oslnit svým kulinářským umem - kd...

BOEUF BOURGIGNON

Hovězí na červeném víně neboli po burgundsku je nepochybně jedna z největších kulinářských lahůdek, kterou francouzští kuchaři po staletí vylepšovali do dokonalosti. Vzdáleně se podobá českému guláši - liší se širší paletou ingrediencí a zejména pomalým způsobem přípravy - pokud si chceme opravdu pochutnat, nesmíme spěchat - pečlivá příprava a dlouhé pomalé dušení stojí za úspěchem tohoto vyhlášeného pokrmu.  Pokud se skutečně rozhodneme ...

KOHOUT NA VÍNĚ

Kohout na víně patří k nejznámějším a nejoblíbenějším pokrmům francouzské kuchyně. Legenda praví, že v době obléhání galských území Juliem Caesarem zaslal galský náčelník Vercingétorix Caesarovi kohouta jako symbol bojovnosti, odvahy a hrdosti galských bojovníků. Caesar na oplátku nechal kohouta uvařit ve víně a posměšně pozval Vercingétorixe na večeři - ten dorazil s celým svým vojskem a Caesara v zuřivé bitvě porazil… Pokrm se v různých obměnác...

ALSASKÉ SPAETZLE

Spätzle, Spätzli nebo Spaetzle je jídlo, které je oblíbené v Alsasku a v německy hovořících zemích jako příloha nebo i hlavní jídlo. Jejich jméno je odvozeno od slova “Spatzen”, které znamená “vrabčí hnízdo”.  Vyrábí se z mouky, vajec a vody a podobně jako těstoviny se vaří ve větším množství vody. Podávají se většinou s pokrmy, které doprovází omáčka nebo šťáva z pečeného masa - asi nejznámější kombinací je alsaský kohoutek na víně (rieslin...

BAGETKY S PEČENÝM ČESNEKEM

Máte za dveřmi nečekanou návštěvu nebo večer chodíte kolem lednice jako mlsný kocour (kočka)? Nabízíme snadnou pikantní chuťovku, která je levná, minimálně pracná a připravená směs dá se uskladnit v lednici i po dobu několika dnů. Hlavní roli hraje pečený česnek, který tepelnou úpravou ztrácí svoji typickou ostrost a nabízí velmi zajímavou jemnější a přesto pikantní alternativu. Tepelně neupravený česnek je pro víno vždycky problém - j...

RATATOUILLE

Ratatouille je známý zeleninový pokrm původem z francouzské Provence, který se připravuje z lilků, cuket, rajčat, paprik a olivového oleje. Původ slova “ratatouille” najdeme v 18. století - “rata” byl název pro jednoduchý pokrm, připravovaný ve vojenských kantýnách jako směs fazolí, brambor, různé zeleniny, tučného masa a chleba. Postupem času se stále vylepšoval a stal velmi emblematickým pokrmem celého středomoří - každá rodina má svůj recept, ...

Nahoru
26 položek celkem