ZAJÍMAVOSTI O VÍNECH

Zajímají Vás novinky a informace ze světa vína? Rádi se necháte inspirovat? Nenechte si ujít zajímavé informace o vínech, jejich pěstování, výrobě a hlavně konzumaci!

 

➤JAKÉ JSOU DRUHY RŮŽOVÝCH VÍN

Určitě jste si všimli, že růžová vína mívají různě intenzivní růžovou barvu - stačí si porovnat třeba lehké letní rosé z Languedocu nebo sytě jahodový Clairet z Bordeaux (viz naše nabídka růžových vín). Intenzita barvy je dána jednak volbou odrůdy nebo odrůd, ze kterých se víno vyrábí, ale zejména pak způsobem zpracování vína. Pro výrobu růžových vín se používají následující způsoby vinifikace: 1. Smíchání bílého a červeného vína - ačkoliv je tato metoda logicky nejsnadnější, pro výrobu kv...

➤ VÍNO A KALORIE

Dopřejete si rádi skleničku vína k večeři? Nebo objevujete nová vinařství, regiony, či odrůdy dokonce po lahvích? Zajímá Vás, kolik kalorií se skrývá ve skleničce vína a jak může víno ovlivnit Váš plán na hubnutí? Máme pro Vás jednoduchý návod, jak energii spočítat či převést na tabulky čokolády! Pro výpočet kalorií je důležité znát 2 údaje, které mají vliv na celkovou energetickou hodnotu - procento alkoholu a množství cukru. Procento alkoholu najdeme na každé láhvi ta...

➤ NENÍ CHÂTEAU JAKO CHÂTEAU...

S názvem "château" se na etiketách vín setkáváme poměrně často. Znamená to automaticky, že vína byla vyrobena na skutečném zámku? Bohužel nikoliv - realita je mnohem méně romantická. Název "château" doplněný jménem vinařství se začal používat v Bordeaux v 16.století - jako první přišel s tímto nápadem vévoda de Pontac, který chtěl odlišit svá kvalitní vína od nekonečného množství bezejmenných soudků s vínem, které se tehdy exportovaly do Anglie a vytvořil tím první luxusní značku na svět...

➤ CO JE TO CLAIRET?

"Clairet" je sytě růžové víno z regionu Bordeaux, jehož historie sahá do dob stoleté války, kdy byla Akvitánie (dnešní oblast Bordeaux) anglickou provincií. Angličané si tuto "svoji" provincii velmi oblíbili - brzy pochopili, že je to vlastně jejich ohromný vinný sklep - a tak na lodích, které pravidelně křižovaly kanál La Manche, putoval bezpočet sudů s tímto božským nápojem. Ve středověku neexistoval rozdíl mezi červeným a bílým vínem - víno se vyrábělo ze směsi hroznů a mělo sv...

➤ CO JE TO CUVÉE?

Určitě jste se již setkali se slovem cuvée - zní to hezky francouzsky a tak trochu honosně, ale nenechme se mýlit! Čistě technicky je slovo "cuvée" odvozeno od francouzského slova "cuve", kterým bývají označovány nádoby na víno nejrůznějších tvarů a velikostí. Slovem "cuvée" pak bývala označována směs vín, která byla připravena v takovéto nádobě. Slovo "cuvée" s oblibou používají vinaři po celém světě a označuje víno, které bylo připraveno smícháním z více vín - může se jednat o vína různých od...

➤ CO JE TO "CRU ARTISAN"?

Občas se na etiketě francouzských vín z Bordeaux můžeme setkat s nápisem "Cru artisan". Pojďme se podívat, co to znamená a jakou garanci si vlastně kupujeme "Cru Artisan" je kategorie vín, kterou najdeme pouze v Bordeaux v oblasti Médocu na levém břehu řeky Garonny (viz mapa vinařské oblasti Bordeaux) a označuje vína, která odpovídají přísným podmínkám této klasifikace, nebo-li česky řečeno, "normy pro víno", která stanovuje kritéria nejen pro kvalitu vín, ale také pro samotné výrobce. Po dlou...

➤ CO JE TO BOTRYTICKÉ VÍNO?

Není plíseň jako plíseň - vždyť všichni známe různé druhy plísňových sýrů, u kterých si ceníme zejména jejich unikátní aroma a chuť,  které vděčí za svoji jedinečnost právě působení různých plísní. Také vinnou révu může při dozrávání napadnout specifický druh plísně - jedná se o šedou plíseň rodu Botrytis cinerea - houbu, která napadá zralé bobule hroznů. Její přítomnost může být pro kvalitu moštu devastační, vína z napadených hroznů jsou většinou nepoživatelná. Avšak při splnění určitých p...

➤ CO JSOU TO BIODYNAMICKÁ VÍNA?

Biodynamika - šarlatánství nebo opravdový výraz terroiru? Diskuse o účinnosti biodynamického přístupu k pěstování révy rozdělují laickou i odbornou veřejnost na nesmiřitelné tábory. Znalci vín a příznivci biodynamiky vyzdvihují vína, vypěstovaná na těchto vinicích pro jejich čistotu a opravdovost. Biodynamika, jak se zdá, přináší své ovoce a polemiky se posouvají od témat “jestli” funguje spíše k “proč a jak” funguje. Odpůrci ji nazývají šarlatánstvím a jízlivě poznamenávají, že se jedná o způs...

➤ JAK CHUTNÁ TERROIR

Pokud se začnete trochu více zajímat o víno, nutně narazíte na francouzský výraz "terroir".  Tento pojem nemá ekvivalent v žádném jiném jazyce a tak se často překládá jako "soubor (nejen) přírodních faktorů, které mají vliv na kvalitu vína". Samotný pojem "terroir" se ve světě vína stal módní záležitostí a tak se s opravdovým "terroirem" můžete setkat nejen ve Francii, ale v podstatě na vinicích celého světa, Českou republiku nevyjímaje. Pojďme se dnes podívat blížeji, co to vlastně "...

➤ JAK POZNAT KORKOVOU VADU

Také jste to zažili? Koupíte si láhev dobrého vína a celou dobu se těšíte na okamžik, až si jej budete s přáteli v klidu a pohodě vychutnávat. A když konečně ta toužebně očekávaná chvilka nastane, slavnostně otevíráte láhev, víno pomalu naléváte do skleniček, se zvědavostí boříte nos do jejího hrdla, abyste nasáli aroma vybraného moku...a v tom Vás místo okouzlující vůně květin nebo koření udeří do nosu cizí nepříjemný pach a máte po radosti. Může to být právě korková vada vína. Pojďme se společ...

Nahoru
16 položek celkem