ZE SVĚTA FRANCOUZSKÝCH VÍN

Zajímají Vás novinky a informace ze světa vína? Rádi se necháte inspirovat? Nenechte si ujít zajímavé informace o vínech, jejich pěstování, výrobě a hlavně konzumaci!

JAK POZNAT KORKOVOU VADU VE VÍNĚ

Také jste to zažili? Koupíte si láhev dobrého vína a celou dobu se těšíte na okamžik, až si jej budete s přáteli v klidu a pohodě vychutnávat. A když konečně ta toužebně očekávaná chvilka nastane, slavnostně otevíráte láhev, víno pomalu naléváte do skleniček, se zvědavostí boříte nos do jejího hrdla, abyste nasáli aroma vybraného moku...a v tom Vás místo okouzlující vůně květin nebo koření udeří do nosu cizí nepříjemný pach a máte po radosti. Může to být právě korková vada vína. Pojďme se společ...

VINAŘSKÉ REGIONY FRANCIE

Francie zásobuje svět nepřeberným množstvím vín bezpočtu odrůd, druhů a stylů. Seznamte se s jednotlivými vinařskými regiony, jejich typickými odrůdami, charakteristikami a odlišnostmi - a ochutnávejte, to je ten nejlepší způsob, jak poznat opravdovou Francii zblízka!   Alsasko Vinice v Alsasku patří rozlohou k těm nejmenším ve Francii a přesto svou originalitou, pěstovanými odrůdami, specifickým terroirem a typičností vín patří mezi nejslavnější vína na světě - vždyť alsa...

ABECEDA KOMBINACÍ JÍDEL A VÍN

Nechte se inspirovat našimi doporučeními a najděte si v našem eshopu to správné víno k vybrané specialitě! Nenašli jste v našem seznam Váš pokrm? Nevadí, kontaktujte nás a my Vám obratem pošleme tip na víno právě k Vašemu pokrmu.   Citrón nebo ocet zvyšují sladkost, ovocnost a vnímání těla ve víně a současně snižují jeho kyselost. K těmto pokrmům výborně ladí vína s vyšší kyselinkou jako je alsaský Riesling nebo Chenin Blanc z údolí Loiry. Pokud zvolíte víno s nízkou kyselinou, víno ...

NENÍ CHÂTEAU JAKO CHÂTEAU...

S názvem "château" se na etiketách vín setkáváme poměrně často. Znamená to automaticky, že vína byla vyrobena na skutečném zámku? Bohužel nikoliv - realita je mnohem méně romantická. Název "château" doplněný jménem vinařství se začal používat v Bordeaux v 16.století - jako první přišel s tímto nápadem vévoda de Pontac, který chtěl odlišit svá kvalitní vína od nekonečného množství bezejmenných soudků s vínem, které se tehdy exportovaly do Anglie a vytvořil tím první luxusní značku na svět...

PLÍSEŇ, NA KTEROU SE VINAŘI TĚŠÍ

Není plíseň jako plíseň - vždyť všichni známe různé druhy plísňových sýrů, u kterých si ceníme zejména jejich unikátní aroma a chuť,  které vděčí za svoji jedinečnost právě působení různých plísní. Také vinnou révu může při dozrávání napadnout specifický druh plísně - jedná se o šedou plíseň rodu Botrytis cinerea - houbu, která napadá zralé bobule hroznů. Její přítomnost může být pro kvalitu moštu devastační, vína z napadených hroznů jsou většinou nepoživatelná. Avšak při splnění určitých p...

JAK VYBRAT VÍNO K POKRMU?

Určitě jste to také zažili - umyjete si zuby a bezprostředně poté si dáte své oblíbené jídlo - pachuť zubní pasty zcela změní chuťové vjemy z pokrmu nebo nápoje, který následuje. Je to důkaz toho, že se chutě jídla a vína při jejich vzájemné konzumaci ovlivňují (pozitivně i negativně). Buďte zvídaví a prozkoumejte s námi svět nekonečných možností kombinací chutí a vůní k objevování.    Jaké jsou zásady pro správné párování jídel s pokrmy? Dobrá zpráva! Neexistují žádná absolut...

CO JE TO CUVÉE?

Určitě jste se již setkali se slovem cuvée - zní to hezky francouzsky a tak trochu honosně, ale nenechme se mýlit! Čistě technicky je slovo "cuvée" odvozeno od francouzského slova "cuve", kterým bývají označovány nádoby na víno nejrůznějších tvarů a velikostí. Slovem "cuvée" pak bývala označována směs vín, která byla připravena v takovéto nádobě. Slovo "cuvée" s oblibou používají vinaři po celém světě a označuje víno, které bylo připraveno smícháním z více vín - může se jednat o vína různých od...

CO ZNAMENÁ "CRU ARTISAN" NA ETIKETĚ?

Občas se na etiketě francouzských vín z Bordeaux můžeme setkat s nápisem "Cru artisan". Co si to vlastně znamená? "Cru Artisan" je kategorie vín, kterou najdeme pouze v Bordeaux v oblasti Médocu na levém břehu řeky Garonny (viz mapa vinařské oblasti Bordeaux) a označuje vína, která odpovídají přísným podmínkám této klasifikace, nebo-li česky řečeno, "normy pro vína", která stanovuje kritéria nejen pro kvalitu vín, ale také pro samotné výrobce. Po dlouhá staletí se v Bordeaux vína třídila podle...

BIODYNAMICKÁ VÍNA

Biodynamika - šarlatánství nebo opravdový výraz terroiru? Diskuse o účinnosti biodynamického přístupu k pěstování révy rozdělují laickou i odbornou veřejnost na nesmiřitelné tábory. Znalci vín a příznivci biodynamiky vyzdvihují vína, vypěstovaná na těchto vinicích pro jejich čistotu a opravdovost. Biodynamika, jak se zdá, přináší své ovoce a polemiky se posouvají od témat “jestli” funguje spíše k “proč a jak” funguje. Odpůrci ji nazývají šarlatánstvím a jízlivě poznamenávají, že se jedná o způs...

9 položek celkem