Francouzský císař Napoléon Bonaparte (1769-1821) se narodil v Ajacciu, hlavním městě středomořského ostrova Korsika. O jeho životě toho víme relativně mnoho - existuje totiž vícesvazková biografie, ve které je alespoň několika řádky popsán každý den života Napoléona od jeho 20. narozenin. Vypráví se...
ZAJÍMAVOSTI
Zajímají Vás novinky a informace ze světa vína? Rádi se necháte inspirovat? Nenechte si ujít zajímavé informace o vínech, jejich pěstování, výrobě a hlavně konzumaci!
Diskuse o tom, zda je červené víno prostředkem proti stárnutí, je stará snad jako lidstvo samo. S novou přelomovou studií nyní přichází molekulární biolog David Sinclair z Harvardské univerzity. Podle něj by totiž enzym sirtuin (SIRT1) měl hrát důležitou roli v mechanismu účinku resveratr...
Prestižní britský vědecký časopis "The Lancet" publikoval nejnovější studii, věnovanou patologickým změnám lidského organismu, které vznikají s souvislosti etanolem. Pojďme tedy prozkoumat publikované statistiky: Jsou abstinenti chráněni před nemocemi, spojenými s etanolem? V prvé řadě věd...
Batonáž je to metoda, která spočívá v rozmíchávání těl odumřelých kvasinek do vína a která slouží k zušlechťování bílých vín V minulosti se používala hlavně pro ochranu vín před oxidací a sirkou Vinaři používali pro míchání kvasinek tyč, tzv. "bâton", odtud název Vína, zušlechť...
Sémillon je bílá odrůda, která pochází z francouzského jihozápadu. Používá se zejména k výrobě sladkých bílých vín - velmi snadno jej napadá ušlechtilá plíseň, tzv. "Botrytis Cinerea", která sladkým vínům ze Sémillonu dává strukturu, tělo a neodolatelné, velmi komplexní aroma. Nejlepší sladká vína z...
Určitě jste si všimli, že růžová vína mívají různě intenzivní růžovou barvu - stačí si porovnat třeba lehké letní rosé z Languedocu nebo sytě jahodový Clairet z Bordeaux (viz naše nabídka růžových vín). Intenzita barvy je dána jednak volbou odrůdy nebo odrůd, ze kterých se víno vyrábí, ale zejména p...
Dopřejete si rádi skleničku vína k večeři? Nebo objevujete nová vinařství, regiony, či odrůdy dokonce po lahvích? Zajímá Vás, kolik kalorií se skrývá ve skleničce vína a jak může víno ovlivnit Váš plán na hubnutí? Máme pro Vás jednoduchý návod, jak energii spočítat či převést na tabul...
S názvem "château" se na etiketách vín setkáváme poměrně často. Znamená to automaticky, že vína byla vyrobena na skutečném zámku? Bohužel nikoliv - realita je mnohem méně romantická. Název "château" doplněný jménem vinařství se začal používat v Bordeaux v 16.století - jako první přišel s tímto ná...
"Clairet" je sytě růžové víno z regionu Bordeaux, jehož historie sahá do dob stoleté války, kdy byla Akvitánie (dnešní oblast Bordeaux) anglickou provincií. Angličané si tuto "svoji" provincii velmi oblíbili - brzy pochopili, že je to vlastně jejich ohromný vinný sklep - a tak na lodí...
Určitě jste se již setkali se slovem cuvée - zní to hezky francouzsky a tak trochu honosně, ale nenechme se mýlit! Čistě technicky je slovo "cuvée" odvozeno od francouzského slova "cuve", kterým bývají označovány nádoby na víno nejrůznějších tvarů a velikostí. Slovem "cuvée" pak bývala označována s...