ZAJÍMAVOSTI

Zajímají Vás novinky a informace ze světa vína? Rádi se necháte inspirovat? Nenechte si ujít zajímavé informace o vínech, jejich pěstování, výrobě a hlavně konzumaci!

 

➤ VÍNO A SÝRY? PORADÍME, JAK NA NĚ!

Otevíráte láhev a přemýšlíte, jaký sýr si k vínu dopřejete? Máte v lednici Camembert nebo Ementál a váháte, který z nich bude lepším partnerem pro Vaše víno? Pro párování vín a sýrů existují stovky různých doporučení, diskusí a zaručených receptů. Pravda však je, že se naše chutě stále vyvíjejí...

➤ DEGUSTUJTE JAKO PROFESIONÁL!

Stává se Vám, že ochutnáváte skvělé víno a chybí Vám slova, která by popsala Váš prožitek? Žádná degustace se neobejde bez vinařského slovníku - a čím je bohatší, tím lépe můžete popsat svůj zážitek. Náš průvodce degustací Vám pomůže klasifikovat a popsat vlastnosti vína jako profesionál! ...

➤ JAKÁ VÍNA MILOVAL NAPOLEON?

Francouzský císař Napoléon Bonaparte (1769-1821) se narodil v Ajacciu, hlavním městě středomořského ostrova Korsika. O jeho životě toho víme relativně mnoho - existuje totiž vícesvazková biografie, ve které je alespoň několika řádky popsán každý den života Napoléona od jeho 20. narozenin. Vypráví se...

➤ ČERVENÝM VÍNEM PROTI STÁRNUTÍ!

Diskuse o tom, zda je červené víno prostředkem proti stárnutí, je stará snad jako lidstvo samo. S novou přelomovou studií nyní přichází molekulární biolog David Sinclair z Harvardské univerzity. Podle něj by totiž enzym sirtuin (SIRT1) měl hrát důležitou roli v mechanismu účinku resveratr...

➤ KOLIK VÍNA MŮŽETE VYPÍT BEZ RIZIKA?

Prestižní britský vědecký časopis "The Lancet" publikoval nejnovější studii, věnovanou patologickým změnám lidského organismu, které vznikají s souvislosti etanolem. Pojďme tedy prozkoumat publikované statistiky:   Jsou abstinenti chráněni před nemocemi, spojenými s etanolem? V prvé řadě věd...

➤ CO JE TO "BATONÁŽ"?

Batonáž je to metoda, která spočívá v rozmíchávání těl odumřelých kvasinek do vína a která slouží k zušlechťování bílých vín V minulosti se používala hlavně pro ochranu vín před oxidací a sirkou  Vinaři používali pro míchání kvasinek tyč, tzv. "bâton", odtud název  Vína, zušlechť...

➤ JAK CHUTNÁ SÉMILON?

Sémillon je bílá odrůda, která pochází z francouzského jihozápadu. Používá se zejména k výrobě sladkých bílých vín - velmi snadno jej napadá ušlechtilá plíseň, tzv. "Botrytis Cinerea", která sladkým vínům ze Sémillonu dává strukturu, tělo a neodolatelné, velmi komplexní aroma. Nejlepší sladká vína z...

➤ JAKÉ JSOU DRUHY RŮŽOVÝCH VÍN

Určitě jste si všimli, že růžová vína mívají různě intenzivní růžovou barvu - stačí si porovnat třeba lehké letní rosé z Languedocu nebo sytě jahodový Clairet z Bordeaux (viz naše nabídka růžových vín). Intenzita barvy je dána jednak volbou odrůdy nebo odrůd, ze kterých se víno vyrábí, ale zejména p...

➤ VÍNO A KALORIE

Dopřejete si rádi skleničku vína k večeři? Nebo objevujete nová vinařství, regiony, či odrůdy dokonce po lahvích? Zajímá Vás, kolik kalorií se skrývá ve skleničce vína a jak může víno ovlivnit Váš plán na hubnutí? Máme pro Vás jednoduchý návod, jak energii spočítat či převést na tabul...

➤ NENÍ CHÂTEAU JAKO CHÂTEAU...

S názvem "château" se na etiketách vín setkáváme poměrně často. Znamená to automaticky, že vína byla vyrobena na skutečném zámku? Bohužel nikoliv - realita je mnohem méně romantická. Název "château" doplněný jménem vinařství se začal používat v Bordeaux v 16.století - jako první přišel s tímto ná...

Nahoru
22 položek celkem