Saint-Emilion je malé, světoznámé město, které bylo v roce 1999 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO (jako první vinařská oblast). Saint-Émilion je považován za nejstarší vinařské město ve Francii. Město se stalo turistickou atrakcí - je obklopeno hradbami z 13. století, kterým dominuje monolitický kostel vytesaný z 25 m vápence (největším v Evropě) se svými katakombami sloužícími jako sklepy. Na hranicích regionů Gironde a Dordogne V Sa...
ZAJÍMAVOSTI O VÍNĚ
Zajímají Vás novinky a informace ze světa vína? Rádi se necháte inspirovat? Nenechte si ujít zajímavé informace o vínech, jejich pěstování, výrobě a hlavně konzumaci!
"Cru Artisan" je kategorie vín, kterou najdeme pouze v Bordeaux v oblasti Médocu na levém břehu řeky Garonny (viz mapa vinařské oblasti Bordeaux) a označuje vína, která odpovídají přísným podmínkám této klasifikace. Hodnocení kvality probíhá každých 5 let - značkou "Cru Artisan" se mohou pyšnit pouze ta vinařství, jejichž vína obstála v přísném hodnocení kvality. Jak vypadá nová klasifikace Crus Artisans du Médoc 2023, která byla ofici...
Na etiketách šumivých vín nebo šampaňského najdete označení cukernatosti - od kategorie extra suché až po sladké. Odkud se toto označení vzalo a co znamená? Výroba šampaňského spočívá ve výrobě základního nízkoalkoholického vína, které se naplní do známých lahví. Základní vína se scelují z různých parcel nebo ročníků - každý šampaňský dům si pečlivě hlídá svoje recepty a snaží se o vytvoření svého osobitého cuvée, které jej charakterizuje. Do ví...
Pojem "mineralita" se v posledních desetiletích ustálil ve slovníku nejen profesionálních sommeliérů a degustátorů, běžně jej užívají také amatérští milovníci vín. Možná jste také ochutnali dobrý alsaský Riesling nebo zemité Chardonnay z Chablis a pochvalovali jste si jejich výraznou mineralitu. Ale co vlastně mineralita znamená? Jak se ve víně projevuje? Pojem "mineralita" nenajdete v žádné ze starých vinařských biblí - nehovoří se o ní v uznáv...
Možná jste slyšeli znalé milovníky vína diskutovat o vlastnosti červeného vína, které se říká "Brett" neboli "Brettanomyces". O čem je vlastně řeč? Brettanomyces je název rodiny kvasinek, které najdeme na hroznech a následně ve víně. Tento kmen kontaminuje červené víno a stojí za skupinou aromat, které nazýváme "fenoly". Tyto fenoly se vyznačují animálním odérem (kůže, zpocené koňské sedlo, stáj...) nebo farmaceutických výrobků (kafr...). Vývoji...
Na trhu se setkáváme s různými druhy šumivých vín - od tradičních sektů, oblíbených v tuzemsku a v Německu, přes španělskou Cavu, francouzské Crémanty až po pravé šampaňské. Jaký je vlastně rozdíl mezi těmito víny? Hlavní rozdíl, který bychom měli zmínit je místo původu. Pravé šampaňské může pocházet pouze z hroznů, sklizených a zpracovaných v přísně vymezeném území ve francouzském kraji Champagne. Sklizeň hroznů pro šampaňské, stejn...
Módní trendy jsou nejčastěji spojovány s kulturou oblékání - nezřídka se však týkají také stolování - a to i takových maličkostí, jakou je výběr skleniček. Zatímco si slavná Marilyn Monroe ráda dopřávala šampaňské z plochých skleniček ve tvaru misky, v posledních letech se stále více prosazují sklenice ve tvaru tulipánu. Tak jakou skleničku si vlastně vybrat, aby co nejlépe podtrhla a zhodnotila Váš vzácný šumivý nápoj? Přinášíme několik tipů:&nb...
Šumivá vína jsou oblíbeným zpestřením každé slavnostní události, až již servírujeme lehké Prosecco, tradiční sekt či opravdové šampaňské. Ale odkud se vlastně berou nápadné řetízky bublinek ve skleničce? Vědci z remešské univerzity hledali odpověď! Podíváte-li se na uzavřenou láhev šumivého vína či pravého šampaňského, překvapí Vás fakt, že vlastně žádné bublinky nevidíte - ani vidět nemůžete, protože bublinky se tvoří až při servírování v...
Otevíráte láhev a přemýšlíte, jaký sýr si k vínu dopřejete? Máte v lednici Camembert nebo Ementál a váháte, který z nich bude lepším partnerem pro Vaše víno? Pro párování vín a sýrů existují stovky různých doporučení, diskusí a zaručených receptů. Pravda však je, že se naše chutě stále vyvíjejí a zaručené tipy z minulého desetiletí už nemusí přinášet očekávaný zážitek. Pojďme se tedy nejprve podívat na některá pravidla, která platí pro ...
Stává se Vám, že ochutnáváte skvělé víno a chybí Vám slova, která by popsala Váš prožitek? Žádná degustace se neobejde bez vinařského slovníku - a čím je bohatší, tím lépe můžete popsat svůj zážitek. Náš průvodce degustací Vám pomůže klasifikovat a popsat vlastnosti vína jako profesionál! Aromata ve víně slouží k základnímu porozumění tak komplexnímu nápoji, jakým je víno. V ústech pak víno dostává další rozměr - rozeznáváme různé...