ZE SVĚTA FRANCOUZSKÝCH VÍN

Zajímají Vás novinky a informace ze světa vína? Rádi se necháte inspirovat? Nenechte si ujít zajímavé informace o vínech, jejich pěstování, výrobě a hlavně konzumaci!

 

CO JE TO CLAIRET?

"Clairet" je sytě růžové víno z regionu Bordeaux, jehož historie sahá do dob stoleté války, kdy byla Akvitánie anglickou provincií. Tento zvláštní druh vína, balancujícího na hranici růžových a červených vín, si Angličané nechávali od středověku dovážet na lodích, které pravidelně křížily kanál La Manche. Postupně si zamilovali tento typ mladého ovocného vína, které se pilo vždy po zakotvení lodě do přístavu. S vynálezem láhve ve 13.století a s rostoucím apetitem anglických lordů rostl...

POKLES CEN ŠAMPAŇSKÉHO?

Koronakrize zasáhla nepříjemně do životů nás všech a nevyhnula se ani nejslavnějším bublinkám - prodej šampaňského v roce 2020 poklesl o celou třetinu ve srovnání s rokem 2019. Výkonný výbor “Comité de Champagne”, který rozhoduje o výnosech, výkupních cenách a pravidlech pěstování a výroby šampaňského, očekává pokračující pokles prodeje také v roce 2021. Očekává se, že se šampaňského prodá o třetinu, tj. o 100 milionu láhví méně, než v loňském roce - ty neprodané zůstanou i nadále zrát v rozsá...

JAK POZNAT KORKOVOU VADU VE VÍNĚ

Také jste to zažili? Koupíte si láhev dobrého vína a celou dobu se těšíte na okamžik, až si jej budete s přáteli v klidu a pohodě vychutnávat. A když konečně ta toužebně očekávaná chvilka nastane, slavnostně otevíráte láhev, víno pomalu naléváte do skleniček, se zvědavostí boříte nos do jejího hrdla, abyste nasáli aroma vybraného moku...a v tom Vás místo okouzlující vůně květin nebo koření udeří do nosu cizí nepříjemný pach a máte po radosti. Může to být právě korková vada vína. Pojďme se společ...

VINAŘSKÉ REGIONY FRANCIE

Francie zásobuje svět nepřeberným množstvím vín bezpočtu odrůd, druhů a stylů. Seznamte se s jednotlivými vinařskými regiony, jejich typickými odrůdami, charakteristikami a odlišnostmi - a ochutnávejte, to je ten nejlepší způsob, jak poznat opravdovou Francii zblízka!   Alsasko Vinice v Alsasku patří rozlohou k těm nejmenším ve Francii a přesto svou originalitou, pěstovanými odrůdami, specifickým terroirem a typičností vín patří mezi nejslavnější vína na světě - vždyť alsa...

ABECEDA KOMBINACÍ JÍDEL A VÍN

Nechte se inspirovat našimi doporučeními a najděte si v našem eshopu to správné víno k vybrané specialitě! Nenašli jste v našem seznam Váš pokrm? Nevadí, kontaktujte nás a my Vám obratem pošleme tip na víno právě k Vašemu pokrmu.   Citrón nebo ocet zvyšují sladkost, ovocnost a vnímání těla ve víně a současně snižují jeho kyselost. K těmto pokrmům výborně ladí vína s vyšší kyselinkou jako je alsaský Riesling nebo Chenin Blanc z údolí Loiry. Pokud zvolíte víno s nízkou kyselinou, víno ...

NENÍ CHÂTEAU JAKO CHÂTEAU...

S názvem "château" se na etiketách vín setkáváme poměrně často. Znamená to automaticky, že vína byla vyrobena na skutečném zámku? Bohužel nikoliv - realita je mnohem méně romantická. Název "château" doplněný jménem vinařství se začal používat v Bordeaux v 16.století - jako první přišel s tímto nápadem vévoda de Pontac, který chtěl odlišit svá kvalitní vína od nekonečného množství bezejmenných soudků s vínem, které se tehdy exportovaly do Anglie a vytvořil tím první luxusní značku na svět...

PLÍSEŇ, NA KTEROU SE VINAŘI TĚŠÍ

Není plíseň jako plíseň - vždyť všichni známe různé druhy plísňových sýrů, u kterých si ceníme zejména jejich unikátní aroma a chuť,  které vděčí za svoji jedinečnost právě působení různých plísní. Také vinnou révu může při dozrávání napadnout specifický druh plísně - jedná se o šedou plíseň rodu Botrytis cinerea - houbu, která napadá zralé bobule hroznů. Její přítomnost může být pro kvalitu moštu devastační, vína z napadených hroznů jsou většinou nepoživatelná. Avšak při splnění určitých p...

JAK VYBRAT VÍNO K POKRMU?

Určitě jste to také zažili - umyjete si zuby a bezprostředně poté si dáte své oblíbené jídlo - pachuť zubní pasty zcela změní chuťové vjemy z pokrmu nebo nápoje, který následuje. Je to důkaz toho, že se chutě jídla a vína při jejich vzájemné konzumaci ovlivňují (pozitivně i negativně). Buďte zvídaví a prozkoumejte s námi svět nekonečných možností kombinací chutí a vůní k objevování.    Jaké jsou zásady pro správné párování jídel s pokrmy? Dobrá zpráva! Neexistují žádná absolut...

CO JE TO CUVÉE?

Určitě jste se již setkali se slovem cuvée - zní to hezky francouzsky a tak trochu honosně, ale nenechme se mýlit! Čistě technicky je slovo "cuvée" odvozeno od francouzského slova "cuve", kterým bývají označovány nádoby na víno nejrůznějších tvarů a velikostí. Slovem "cuvée" pak bývala označována směs vín, která byla připravena v takovéto nádobě. Slovo "cuvée" s oblibou používají vinaři po celém světě a označuje víno, které bylo připraveno smícháním z více vín - může se jednat o vína různých od...

CO ZNAMENÁ "CRU ARTISAN" NA ETIKETĚ?

Občas se na etiketě francouzských vín z Bordeaux můžeme setkat s nápisem "Cru artisan". Co si to vlastně znamená? "Cru Artisan" je kategorie vín, kterou najdeme pouze v Bordeaux v oblasti Médocu na levém břehu řeky Garonny (viz mapa vinařské oblasti Bordeaux) a označuje vína, která odpovídají přísným podmínkám této klasifikace, nebo-li česky řečeno, "normy pro vína", která stanovuje kritéria nejen pro kvalitu vín, ale také pro samotné výrobce. Po dlouhá staletí se v Bordeaux vína třídila podle...

Nahoru
11 položek celkem