➤ JAKÁ JE SPRÁVNÁ TEPLOTA PRO SERVIS VÍNA?

Obecné pravidlo velí, že bílá vína servírujeme více vychlazená, než vína červená - nebo také, že bílá vína servírujeme při "ledničkové" a červená při "pokojové" teplotě. Toto pravidlo je však příliš zjednodušené, vína jsou pak mohou být servírována příliš studená nebo příliš teplá. Ve skutečnosti každý styl vína - jak bílého, tak i červeného vyžaduje svoji teplotu - dejte svému vínu příležitost, aby se mohlo ukázat v tom nejlepším světle!

ANI TEPLÉ, ANI STUDENÉ

Pokud je víno vychlazené, kyselinky se velmi dobře vážou s ovocnými složkami, což činí víno příjemné a svěží -  a přesně tyto vlastnosti očekáváme od bílých vín. Na druhou stranu by byla chyba servírovat některá velká bílá vína podchlazená- nemohla by se projevit v celé své velikosti, zůstala by uzavřena. 

Při vyšších teplotách se ve víně uvolňují aromatické složky a alkohol, avšak pokud je teplota příliš vysoká, alkohol může maskovat některé aromatické složky. Některá velká červená vína dokonce mohou při teplotách nad 22oC ztratit svoji harmonickou rovnováhu.

A CO OKOLNÍ TEPLOTA?

Dokonce i teplota okolí má vliv na servis vína - pokud je venku teplo, je potřeba počítat s tím, že se víno ve skleničce rychleji oteplí a servírovat o pár stupínků chladnější než obvykle. Pokud je venku zima (a to i tehdy, pokud je místnost dobře vytopená), nepřechlazujte víno, ani bílé, ani červené.

TEPLOTA PODLE TYPU VÍNA

Jednoduché a přímočaré víno si zaslouží nižší teploty, které jsou příznivé pro kyselinky, které se vážou na ovocné složky a vyniká tak svěžest vína. Víno bohaté na alkohol servírujeme více vychlazené, aby alkohol nemohl maskovat ostatní aromatické složky. Na druhou stranu, víno s vysokým obsahem kyselin nebo tříslovin nemůžeme servírovat příliš studené, neboť chlad zvyšuje pocit kyselosti a hořkosti.  

RYCHLÁ POMOC

Vínu daleko více uškodí vyšší teplota. Pokud spěcháte, šoupněte víno na nějakou dobu do mrazáku a servírujte jej raději podchlazené než teplé. To umožní vínu se postupně rozvíjet a s přibývající teplotou můžete sledovat vývoj aromat. U příliš teplého vína jsou aromatické složky maskovány alkoholem nebo také cukrem a stoupající teplota už to nevylepší.

 

Teplota servírování vín
Typ vína   Příklady Teplota
Šumivá vína
Suchá    Crémant, Champagne 6-8oC
Polosuchá    Champagne Demi sec 6-8oC
Speciální Cuvée   Ročníkové šampaňské 8-10oC
Bílá vína
Běžná polosladká   sladké Bordeaux 7-9oC
Polosuchá   alsaský Muscat 7-9oC
Likérová   Gewurztraminer 7-10oC
Běžná suchá   Alsasko,Loire,Bordeaux 10-12oC
Plná suchá   Burgundsko, Languedoc 10-12oC
Komplexní suchá   Burgundsko, bariková 12oC
Růžová vína
Platí stejná pravidla jako pro bílá vína    10-12oC
Červená vína
Mladá a svěží   Beujolais, Loire, Rhône 14oC
Běžná vína   Bordeaux, Burgundsko 16oC
Velká vína   Bordeaux, bariková 17-18oC
Fortifikovaná vína
    Bílá sladká vína 8-10oC
    Porto Tawny 14oC
    Porto Ruby 16oC

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz