PRŮVODCE DEGUSTACÍ VÍNA

Vítejte v naší rubrice nazvané "Průvodce degustadcí vína", ve které jsme pro vás připravili užitečné rady a praktické tipy, které Vám pomohou si správně vychutnat sklenici vína. Najdete zde našeho metodického průvodce degustací, ve kterém vám přiblížíme naši metodiku degustace vín, dále pak články o speciálních typech vín, vadách vína či jejich způsobu výroby. Nalejte si tedy skleničku vašeho oblíbeného vína a nechte se inspirovat!

➤ CO SE STANE S VÍNEM V MRAZNIČCE?

Stalo se Vám, že jste potřebovali rychle zchladit láhev vína a šoupli jste ji do mrazáku? Víno z toho asi nebylo nadšené, ale když je nouze... Co se s vínem stane, když rozmrzne? Redaktoři z časopisu La Revue des Vins de France provedli malý experiment - vzali vždy po 2 láhvích piva, růžového vína z Provence a červeného vína z Bordeaux. Jednu trojici lahví zavřeli do mrazničky na 4 hodiny a potom ...

➤ PRŮVODCE DEGUSTACÍ VÍNA

Máte rádi víno a baví Vás objevovat tajemná zákoutí jeho duše? Otevíráte láhev se zatajeným dechem a představujete si, jaké víno asi bude? Nedočkavě si přivoníte a hledáte slova, která by popsala sílu Vašeho zážitku? Pojďte s námi ochutnat doušek po doušku - poprvé, podruhé, potřetí a postupně objevovat stále nové a další nuance chutí a vůní...   Pojďte s námi degustovat víno jako profesion...

➤ JAKÁ JE SPRÁVNÁ TEPLOTA PRO SERVIS VÍNA?

Obecné pravidlo velí, že bílá vína servírujeme více vychlazená, než vína červená - nebo také, že bílá vína servírujeme při "ledničkové" a červená při "pokojové" teplotě. Toto pravidlo je však příliš zjednodušené, vína jsou pak mohou být servírována příliš studená nebo příliš teplá. Ve skutečnosti každý styl vína - jak bílého, tak i červeného vyžaduje svoji teplotu - dejte svému vínu příležito...

➤ JAKOU SKLENIČKU PRO ŠAMPAŇSKÉ?

Módní trendy jsou nejčastěji spojovány s kulturou oblékání - nezřídka se však týkají také stolování - a to i takových maličkostí, jakou je výběr skleniček. Zatímco si slavná Marilyn Monroe ráda dopřávala šampaňské z plochých skleniček ve tvaru misky, v posledních letech se stále více prosazují sklenice ve tvaru tulipánu. Tak jakou skleničku si vlastně vybrat, aby co nejlépe podtrhla a zhodnotila V...

➤ JAK SE SNOUBÍ KOUŘENÍ S VÍNEM?

Ovlivňuje kouření zážitek z degustace vína? Je lépe si odepřít cigaretu, když degustujete kvalitní víno? Co je potřeba vědět o kouření a degustaci vína? Prozradíme Vám v následujících minutách! Při kouření se zahřívá dutina ústní a všudypřítomný kouř kromě toho také dráždí ústní a nosní sliznici. Vaše vjemy, ať už chuťové nebo čichové, se při degustaci vína nutně změní. Zkušení degustátoři p...

➤ DEGUSTUJTE JAKO PROFESIONÁL!

Stává se Vám, že ochutnáváte skvělé víno a chybí Vám slova, která by popsala Váš prožitek? Žádná degustace se neobejde bez vinařského slovníku - a čím je bohatší, tím lépe můžete popsat svůj zážitek. Náš průvodce degustací Vám pomůže klasifikovat a popsat vlastnosti vína jako profesionál! Aromata ve víně slouží k základnímu porozumění tak komplexnímu nápoji, jakým je víno. V ústech...

➤ JAK POZNAT KORKOVOU VADU

Také jste to zažili? Koupíte si láhev dobrého vína a celou dobu se těšíte na okamžik, až si jej budete s přáteli v klidu a pohodě vychutnávat. A když konečně ta toužebně očekávaná chvilka nastane, slavnostně otevíráte láhev, víno pomalu naléváte do skleniček, se zvědavostí boříte nos do jejího hrdla, abyste nasáli aroma vybraného moku...a v tom Vás místo okouzlující vůně květin nebo koření udeří d...

➤ JAK SERVÍROVAT ŠUMIVÁ VÍNA

Šumivá vína jsou symbolem oslav a výjimečných okamžiků. Vinaři je pro nás vyrábějí z nepřeberného množství odrůd takřka po celém světě. Pojďme si připomenout 4 zásady, na které bychom neměli při servírování a degustaci zapomínat - vždyť všechna tato skvělá vína si trochu pozornosti bezesporu zaslouží! Zásada č.1: Správná teplota je základ úspěchu    Při nižších teplotách se kyselinky v...

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz