Diskuse o tom, zda je červené víno prostředkem proti stárnutí, je stará snad jako lidstvo samo. S novou přelomovou studií nyní přichází molekulární biolog David Sinclair z Harvardské univerzity. Podle něj by totiž enzym sirtuin (SIRT1) měl hrát důležitou roli v mechanismu účinku resveratrolu, přírodního antioxydantu, který zpomaluje stárnutí.

Svoji studii praktikoval na několika druzích zvířat, která jsou běžně využívána k laboratorním výzkumům (kvasinky, mouchy a také myši) a její výsledky dokládají, že resveratrol prodlužuje život těchto organismů, protože aktivuje enzymy, které nazýváme sirtuiny.

Bloger Derek Lowe, který se kontroverzemi na toto téma zabývá skoro celý život, však oponuje, že žádná studie nemůže dokázat něco podobného - neboť resveratrol je v žargonu farmakologů "špatnou" a velmi specifickou molekulou. To potvrzuje fakt, že farmakologický gigant GlaxiSmithKline, který v roce 2008 koupil společnost Sirtris Pharmaceuticals za 720 miliónů dolarů, ukončil svůj projekt na výrobu léků z resveratrolu.
Zdroj: https://www.larvf.com/,vins-rouges-solution-anti-vieillissement-rafael-nadal-harvard-resveratrol,2001116,4244548.asp