Diskuse o tom, zda je červené víno prostředkem proti stárnutí, je stará snad jako lidstvo samo. S novou přelomovou studií nyní přichází molekulární biolog David Sinclair z Harvardské univerzity. Podle něj by totiž enzym sirtuin (SIRT1) měl hrát důležitou roli v mechanismu účinku resveratrolu, přírodního antioxydantu, který zpomaluje stárnutí.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.winam.cz/user/documents/upload/mceclip0-159.png?1642968634)
Svoji studii praktikoval na několika druzích zvířat, která jsou běžně využívána k laboratorním výzkumům (kvasinky, mouchy a také myši) a její výsledky dokládají, že resveratrol prodlužuje život těchto organismů, protože aktivuje enzymy, které nazýváme sirtuiny.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.winam.cz/user/documents/upload/mceclip1-65.png?1642968713)
Bloger Derek Lowe, který se kontroverzemi na toto téma zabývá skoro celý život, však oponuje, že žádná studie nemůže dokázat něco podobného - neboť resveratrol je v žargonu farmakologů "špatnou" a velmi specifickou molekulou. To potvrzuje fakt, že farmakologický gigant GlaxiSmithKline, který v roce 2008 koupil společnost Sirtris Pharmaceuticals za 720 miliónů dolarů, ukončil svůj projekt na výrobu léků z resveratrolu.
Zdroj: https://www.larvf.com/,vins-rouges-solution-anti-vieillissement-rafael-nadal-harvard-resveratrol,2001116,4244548.asp