RECEPTY

"BABA" S RUMEM (BABA AU RHUM)

Baba s rumem je dezert, se kterým se setkáte bez nadsázky v každé francouzské restauraci. Jedná se vlastně o kynutou buchtu, silně nasáklou cukrovým sirupem s výrazným podílem rumu. Moučník vynalezl v polovině 17.století švagr Ludvíka XV, polský král Stanislas Leszczynski, který pobýval ve francouzském Nancy a jednou našel svůj oblíbený Kougelhof (alsaská kynutá bábovka) příliš suchý - a tak jej zalil sladkým tokajským vínem - to bylo později nah...

KRÁLÍK BÍLÉM NA VÍNĚ A HRUBOZRNNÉ HOŘČICI

Objevte s námi dávno zapomenutý pokrm z králičího masa, připraveného na bílém víně s chuťově výraznou hrubozrnnou hořčicí a připomeňte si chvíle Vašeho dětství - vždyť králičí maso bývalo oblíbeným jídlem našich babiček, zejména na venkově. Recept je rychlý, jednoduchý na přípravu a přitom velmi chutný - králičí maso získává ve spojení s bylinkami, hořčicí a vínem na příjemné pikantnosti a šťavnatosti. K pokrmu se výtečně hodí těstovin...

BRAMBOROVÁ POLÉVKA PODLE PARMENTIERA

Velmi oblíbená bramborová polévka, pojmenovaná podle lékárníka Antoina Parmentiera, který se zejména v době hladomoru ve Francii výrazně zasloužil o popularizaci brambor a využití této potraviny pro výživu lidí (brambory se tenkrát používaly výhradně ke krmení prasat). Po něm je pojmenován nejen jeho nejznámější pokrm z mletého masa, Hachis Parmentier, ale také tato vydatná polévka.  Polévka s pórkem velmi příjemně voní, výborně chutná a hl...

CITRONOVÝ DORT - TARTE AU CITRON

Citronový dort neboli “Tarte au Citron” dlouhodobě patří mezi čtyři nejoblíbenější dezerty ve Francii, setkáme se s ním v každé cukrárně nebo pekárně a velmi často tvoří součást svátečního rodinného menu. Velmi oblíbená je také verze tzv. "meringuée”, tj. dort, pokrytý sněhovou pusinkovou nádivkou.  Citrony byly v Evropě známé již od středověku a používaly se jako prevence a lék proti různým nemocem. Oblíbený dezert přišel na francouzský k...

KUŘECÍ FRICASSÉE À L'ANCIENNE

Fricassée je tradiční francouzský pokrm, jehož kořeny sahají až do 17.století. Původně se jednalo o prosté každodenní jídlo, jehož základem bylo na kousky nakrájené maso - telecí, kuřecí nebo dokonce i holubí - připravované s kousky brambor, chřestu, či jiné zeleniny. Dnes pod pojmem “fricassée” rozumíme pokrm z kuřecích prsou (někdy také z telecího nebo jehněčího masa), nakrájených na kousky a doplněných bílou smetanovou omáčkou. Ve Francii exis...

FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA

Cibulová polévka je v různých variantách známá po celé Evropě od dob římského impéria - díky dostupnosti cibule bývala tradičním pokrmem chudých. Moderní verze francouzské cibulačky pochází ze 17.století - traduje se, že ji vymyslel vášnivý amatérský kuchař Ludvík XV, jehož v průběhu lovu přepadl hlad a neměl k dispozici nic jiného než cibuli, máslo a šampaňské. Vzpomněl si na oblíbenou polévku svého otce, Ludvíka XIV, ingredience jednoduše ...

KRÁLÍK NA JALOVCI A ČERVENÉM VÍNĚ

Objevte dávno zapomenutý pokrm z králičího masa, připraveného na červeném víně s výraznými ingrediencemi - česnekem, jalovcem a novým kořením a připomeňte si dávné chvíle Vašeho dětství - vždyť králičí maso bývalo oblíbeným jídlem našich babiček, zejména na venkově. Recept je rychlý, jednoduchý na přípravu a velmi chutný - králičí maso získává ve spojení s kořením a vínem na pikantnosti a šťavnatosti. K pokrmu se výtečně hodí alsaské s...

TARTE TATIN - MINI

Tradiční dezert Tarte Tatin je vyroben z jablek, karamelu a křehkého těsta, který se peče “vzhůru nohama” - těsto se pokládá na jablka a po upečení se koláč se otočí a servíruje - teplý nebo studený. Oblíbený francouzský dezert byl vznikl náhodou - sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy z francouzského údolí Loiry navštívil jejich přítel, vlastník známé restaurace U Maxima v Paříži. Sestry jej chtěly oslnit svým kulinářským umem - kd...

BOEUF BOURGIGNON

Hovězí na červeném víně neboli po burgundsku je nepochybně jedna z největších kulinářských lahůdek, kterou francouzští kuchaři po staletí vylepšovali do dokonalosti. Vzdáleně se podobá českému guláši - liší se širší paletou ingrediencí a zejména pomalým způsobem přípravy - pokud si chceme opravdu pochutnat, nesmíme spěchat - pečlivá příprava a dlouhé pomalé dušení stojí za úspěchem tohoto vyhlášeného pokrmu.  Pokud se skutečně rozhodneme ...

KOHOUT NA VÍNĚ

Kohout na víně patří k nejznámějším a nejoblíbenějším pokrmům francouzské kuchyně. Legenda praví, že v době obléhání galských území Juliem Caesarem zaslal galský náčelník Vercingétorix Caesarovi kohouta jako symbol bojovnosti, odvahy a hrdosti galských bojovníků. Caesar na oplátku nechal kohouta uvařit ve víně a posměšně pozval Vercingétorixe na večeři - ten dorazil s celým svým vojskem a Caesara v zuřivé bitvě porazil… Pokrm se v různých obměnác...

Nahoru
19 položek celkem