Gougères (čtěte "gužér") jsou tradiční burgundskou specialitou, připravovanou z odpalovaného těsta, do kterého se ještě za tepla vmíchá strouhaný sýr. První zmínky o této specialitě jsou ze 14.století, kdy se objevují koláčky ze sýrového těsta, které jsou nazývány “goiere”. Odpalované těsto se začalo na žádost Kateřiny Medicejské používat v 16.století - od té doby mají tradiční burgundské gougères svoji dnešní podobu. Servírují se s oblibou ...
RECEPTY
Hovězí ragú je stálice v menu všech francouzských restaurací. Jedná se vesměs o kousky hovězího masa, dušeného velmi pomalu v aromatické tekutině - nejznámější verzí je bezesporu burgundské hovězí na červeném víně. Maso je potřeba dusit 2-3 hodiny, aby bylo dokonale měkké a aby “natáhlo” aromatické složky z vína a bylinek. Chuťově velmi výrazné hovězí ragú na pivě se do Francie dostalo ze sousední Belgie a díky své zcela odlišné chuti od t...
Oblíbená polévka s česnekem, rajčaty a bylinkami z jihofrancouzského Provence nejen krásně voní, ale je také velmi sytá a vydatná. “Pistou” je v podstatě obdoba italského pesta - je to studená omáčka s česnekem, bazalkou, rajčaty, olivovým olejem a sýrem. Výborně se hodí také na špagety nebo k pokrmům z těstovin. S polévkou “au Pistou” se v Provence setkáte na každém rohu, zejména na počátku léta, kdy je k dispozici čerstvá zelenina a bylinky. K...
Tarte flambée nebo Flammekueche je tradiční alsaský pokrm, vyrobený z tenkého kynutého těsta a obložený smetanou nebo tvarohem, cibulí a slaninou. Původně to byl pokrm venkovanů, kteří každé 2-3 týdny pekli ve svých pecích chleba. Při každém pečení zbylo vždy trochu těsta, ze kterého si udělali placku, pokryli ji zakysaným mlékem nebo tvarohem, cibulí a slaninou a vložili na několik minut do trouby. Původně se servírovala na dřevěné lopatce, kte...
Tenká francouzská palačinka, nazývaná “crêpe” je základem celé řady specialit francouzské gastronomie - sladkých i slaných. Tradiční francouzská palačinka musí být velmi tenká - proto se pro jejich přípravu výborně hodí elektrický palačinkovač. Ve Francii se dokonce slaví slavnost palačinek, tzv. “Fête de la Chandeleur”, který připadá na 2.února - svátek Hromnice. V domácnostech se připravují palačinky všech chutí, které symbolizují slunce...
Pokrmy z ryb s vinnou smetanovou omáčkou jsou základem francouzské gastronomie. Víno, ve kterém se ryby připravují, zvýrazní jejich jemnou chuť a spolu s omáčkou dá pokrmu novou dimenzi. Omáček existuje nekonečné množství druhů - v našem receptu představujeme základní, jednoduchou omáčku "Sauce Parisienne" zjemněnou smetanou a žloutky. Příprava je relativně jednoduchá - výsledný pokrm je přitom velmi chutný a vydatný. K pokrmu můžeme podávat bra...
Sýrové chuťovky jsou oblíbeným a výborným doprovodem k pivu nebo vínu - každý z nás má svůj oblíbený recept. Náš původní francouzský recept s roquefortem a máslovým těstem potěší Vaše chuťové buňky svou křehkostí a výraznou chutí plísňového sýra. Příprava je velmi jednoduchá - roquefort můžeme nahradit nivou nebo jiným plísňovým sýrem. Z těsta můžeme také tvořítky vykrajovat tvary podle vlastní invence. Chuťovky můžeme bez ztráty kytičky připravi...
Baba s rumem je dezert, se kterým se setkáte bez nadsázky v každé francouzské restauraci. Jedná se vlastně o kynutou buchtu, silně nasáklou cukrovým sirupem s výrazným podílem rumu. Moučník vynalezl v polovině 17.století švagr Ludvíka XV, polský král Stanislas Leszczynski, který pobýval ve francouzském Nancy a jednou našel svůj oblíbený Kougelhof (alsaská kynutá bábovka) příliš suchý - a tak jej zalil sladkým tokajským vínem - to bylo později nah...
Objevte s námi dávno zapomenutý pokrm z králičího masa, připraveného na bílém víně s chuťově výraznou hrubozrnnou hořčicí a připomeňte si chvíle Vašeho dětství - vždyť králičí maso bývalo oblíbeným jídlem našich babiček, zejména na venkově. Recept je rychlý, jednoduchý na přípravu a přitom velmi chutný - králičí maso získává ve spojení s bylinkami, hořčicí a vínem na příjemné pikantnosti a šťavnatosti. K pokrmu se výtečně hodí těstovin...
Velmi oblíbená bramborová polévka, pojmenovaná podle lékárníka Antoina Parmentiera, který se zejména v době hladomoru ve Francii výrazně zasloužil o popularizaci brambor a využití této potraviny pro výživu lidí (brambory se tenkrát používaly výhradně ke krmení prasat). Po něm je pojmenován nejen jeho nejznámější pokrm z mletého masa, Hachis Parmentier, ale také tato vydatná polévka. Polévka s pórkem velmi příjemně voní, výborně chutná a hl...