RECEPTY

SÝROVÁ CHUŤOVKA Z BURGUNDSKA - GOUGÈRES

Gougères (čtěte "gužér") jsou tradiční burgundskou specialitou, připravovanou z odpalovaného těsta, do kterého se ještě za tepla vmíchá strouhaný sýr. První zmínky o této specialitě jsou ze 14.století, kdy se objevují koláčky ze sýrového těsta, které jsou nazývány “goiere”. Odpalované těsto se začalo na žádost Kateřiny Medicejské používat v 16.století - od té doby mají tradiční burgundské gougères svoji dnešní podobu. Servírují se s oblibou ...

HOVĚZÍ RAGÚ NA CIBULI A PIVĚ

Hovězí ragú je stálice v menu všech francouzských restaurací. Jedná se vesměs o kousky hovězího masa, dušeného velmi pomalu v aromatické tekutině - nejznámější verzí je bezesporu burgundské hovězí na červeném víně. Maso je potřeba dusit 2-3 hodiny, aby bylo dokonale měkké a aby “natáhlo” aromatické složky z vína a bylinek.  Chuťově velmi výrazné hovězí ragú na pivě se do Francie dostalo ze sousední Belgie a díky své zcela odlišné chuti od t...

PROVENSÁLSKÁ ČESNEKOVÁ POLÉVKA

Oblíbená polévka s česnekem, rajčaty a bylinkami z jihofrancouzského Provence nejen krásně voní, ale je také velmi sytá a vydatná. “Pistou” je v podstatě obdoba italského pesta - je to studená omáčka s česnekem, bazalkou, rajčaty, olivovým olejem a sýrem. Výborně se hodí také na špagety nebo k pokrmům z těstovin. S polévkou “au Pistou” se v Provence setkáte na každém rohu, zejména na počátku léta, kdy je k dispozici čerstvá zelenina a bylinky. K...

TARTE FLAMBÉE - ALSASKÁ "PIZZA"

Tarte flambée nebo Flammekueche je tradiční alsaský pokrm, vyrobený z tenkého kynutého těsta a obložený smetanou nebo tvarohem, cibulí a slaninou. Původně to byl pokrm venkovanů, kteří každé 2-3 týdny pekli ve svých pecích chleba. Při každém pečení zbylo vždy trochu těsta, ze kterého si udělali placku, pokryli ji zakysaným mlékem nebo tvarohem, cibulí a slaninou a vložili na několik minut do trouby. Původně se servírovala na dřevěné lopatce, kte...

PALAČINKOVÝ DORT S JABLKY

Tenká francouzská palačinka, nazývaná “crêpe” je základem celé řady specialit francouzské gastronomie - sladkých i slaných. Tradiční francouzská palačinka musí být velmi tenká - proto se pro jejich přípravu výborně hodí elektrický palačinkovač.  Ve Francii se dokonce slaví slavnost palačinek, tzv. “Fête de la Chandeleur”, který připadá na 2.února - svátek Hromnice. V domácnostech se připravují palačinky všech chutí, které symbolizují slunce...

RYBÍ FILETY NA BÍLÉM VÍNĚ

Pokrmy z ryb s vinnou smetanovou omáčkou jsou základem francouzské gastronomie. Víno, ve kterém se ryby připravují, zvýrazní jejich jemnou chuť a spolu s omáčkou dá pokrmu novou dimenzi. Omáček existuje nekonečné množství druhů - v našem receptu představujeme základní, jednoduchou omáčku "Sauce Parisienne" zjemněnou smetanou a žloutky. Příprava je relativně jednoduchá - výsledný pokrm je přitom velmi chutný a vydatný. K pokrmu můžeme podávat bra...

CHUŤOVKY Z ROQUEFORTU NEBO Z NIVY

Sýrové chuťovky jsou oblíbeným a výborným doprovodem k pivu nebo vínu - každý z nás má svůj oblíbený recept. Náš původní francouzský recept s roquefortem a máslovým těstem potěší Vaše chuťové buňky svou křehkostí a výraznou chutí plísňového sýra. Příprava je velmi jednoduchá - roquefort můžeme nahradit nivou nebo jiným plísňovým sýrem. Z těsta můžeme také tvořítky vykrajovat tvary podle vlastní invence. Chuťovky můžeme bez ztráty kytičky připravi...

"BABA" S RUMEM (BABA AU RHUM)

Baba s rumem je dezert, se kterým se setkáte bez nadsázky v každé francouzské restauraci. Jedná se vlastně o kynutou buchtu, silně nasáklou cukrovým sirupem s výrazným podílem rumu. Moučník vynalezl v polovině 17.století švagr Ludvíka XV, polský král Stanislas Leszczynski, který pobýval ve francouzském Nancy a jednou našel svůj oblíbený Kougelhof (alsaská kynutá bábovka) příliš suchý - a tak jej zalil sladkým tokajským vínem - to bylo později nah...

KRÁLÍK BÍLÉM NA VÍNĚ A HRUBOZRNNÉ HOŘČICI

Objevte s námi dávno zapomenutý pokrm z králičího masa, připraveného na bílém víně s chuťově výraznou hrubozrnnou hořčicí a připomeňte si chvíle Vašeho dětství - vždyť králičí maso bývalo oblíbeným jídlem našich babiček, zejména na venkově. Recept je rychlý, jednoduchý na přípravu a přitom velmi chutný - králičí maso získává ve spojení s bylinkami, hořčicí a vínem na příjemné pikantnosti a šťavnatosti. K pokrmu se výtečně hodí těstovin...

BRAMBOROVÁ POLÉVKA PODLE PARMENTIERA

Velmi oblíbená bramborová polévka, pojmenovaná podle lékárníka Antoina Parmentiera, který se zejména v době hladomoru ve Francii výrazně zasloužil o popularizaci brambor a využití této potraviny pro výživu lidí (brambory se tenkrát používaly výhradně ke krmení prasat). Po něm je pojmenován nejen jeho nejznámější pokrm z mletého masa, Hachis Parmentier, ale také tato vydatná polévka.  Polévka s pórkem velmi příjemně voní, výborně chutná a hl...

Nahoru
26 položek celkem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení