Hovězí na červeném víně neboli po burgundsku je nepochybně jedna z největších kulinářských lahůdek, kterou francouzští kuchaři po staletí vylepšovali do dokonalosti. Vzdáleně se podobá českému guláši - liší se širší paletou ingrediencí a zejména pomalým způsobem přípravy - pokud si chceme opravdu pochutnat, nesmíme spěchat - pečlivá příprava a dlouhé pomalé dušení stojí za úspěchem tohoto vyhlášeného pokrmu.
Pokud se skutečně rozhodneme pro tento skvělý pokrm, neměli bychom zapomínat na víno. Pro přípravu pokrmu můžeme klidně použít téměř jakékoliv suché červené víno, avšak ke konzumaci bychom si měli dopřát opravdu kvalitní víno, které umocní komplexní chuť pokrmu. Ideální volbou je samozřejmě burgundský Pinot Noir, ale jsou vhodná také vína s měkkou tříslovinou vyrobená např. z Merlotu, Gamay nebo Syrahu.
VAŠE HOVĚZÍ PO BURGUNDSKU VÝBORNĚ DOPLNÍ:
1. Château Vignol - Cuvée Louisiane, Bordeaux
Strukturované červené Bordeaux na bázi Merlotu s výrazným aroma třešní, vanilky a ostružin, špetkou koření a lehce animálními tóny v závěru
2. Château Saint Cels - Etincelle Fee Griotinne, Languedoc
Harmonické cuvée plné ovoce a koření, ve kterém se snoubí ovocnost Merlotu s kořenitostí Syrahu a strukturou Cabernet Sauvignonu
3. Domaine de la Tour - Mercurey, Bourgogne
Elegantní burgundský Pinot Noir s vyzrálou vůní jahod, griotky mandlí a dřeva s hladkými, kulatými tříslovinkami
