HACHIS PARMENTIER

Hachis Parmentier je zapékaný pokrm z bramborového pyré a mletého hovězího masa. Byl pojmenován podle pařížského lékárníka Antoina Parmentiera, který v době hladomoru ve Francii v 18.století přesvědčil šlechtu a Ludvíka XVI., že bramborová hlíza nemusí být pouze pokrmem pro prasata, ale může být také výborným bojovníkem proti hladomoru. Svými jednoduchými a chutnými pokrmy se zasloužil o popularizaci brambor ve Francii.  Hachis Parmentier je v různých obměnách stálicí  jídelní lístků pařížských restaurací všech úrovní. 

Ve své tradiční verzi se brambory vaří ve slané vodě, která se částečně slije a pyré se připraví smícháním s  vodou, ve které se vařily. Zbytky jakéhokoliv masa z předchozích dnů se umelou a smíchají s cibulí, petrželkou a vejcem. V současné době najdeme různé verze v celé Francii, v Kanadě nebo Anglii. Pokrmu vévodí lehce kořeněné hovězí maso - skvěle se k němu hodí voňavá a kořenitá cuvée z Bordeaux, údolí Rhôny nebo Langedocu. 

VAŠE HACHIS PARMENTIER VÝBORNĚ DOPLNÍ:

HACHIS PARMENTIER

 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení