HACHIS PARMENTIER

Hachis Parmentier je zapékaný pokrm z bramborového pyré a mletého hovězího masa. Byl pojmenován podle pařížského lékárníka Antoina Parmentiera, který v době hladomoru ve Francii v 18.století přesvědčil šlechtu a Ludvíka XVI., že bramborová hlíza nemusí být pouze pokrmem pro prasata, ale může být také výborným bojovníkem proti hladomoru. Svými jednoduchými a chutnými pokrmy se zasloužil o popularizaci brambor ve Francii.  Hachis Parmentier je v různých obměnách stálicí  jídelní lístků pařížských restaurací všech úrovní. 

Ve své tradiční verzi se brambory vaří ve slané vodě, která se částečně slije a pyré se připraví smícháním s  vodou, ve které se vařily. Zbytky jakéhokoliv masa z předchozích dnů se umelou a smíchají s cibulí, petrželkou a vejcem. V současné době najdeme různé verze v celé Francii, v Kanadě nebo Anglii. Pokrmu vévodí lehce kořeněné hovězí maso - skvěle se k němu hodí voňavá a kořenitá cuvée z Bordeaux, údolí Rhôny nebo Langedocu.

 

 VAŠE HACHIS PARMENTIER VÝBORNĚ DOPLNÍ:

vignol lousiane1. Château Vignol - Cuvée Louisiane, Bordeaux

Strukturované červené Bordeaux na bázi Merlotu s výrazným aroma třešní, vanilky a ostružin, špetkou koření a lehce animálními tóny v závěru
griottine-mini2. Château Saint Cels  - Etincelle Fee Griotinne, Languedoc 

Harmonické cuvée plné ovoce a koření, ve kterém se snoubí ovocnost Merlotu s kořenitostí Syrahu a strukturou Cabernet Sauvignonu

3. Domaine de la Tour - Mercurey, Bourgognemercurey-mini

Elegantní burgundský Pinot Noir s vyzrálou vůní jahod, griotky mandlí a dřeva s hladkými, kulatými tříslovinkami

HACHIS PARMENTIER