FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA S VÍNEM
Cibulová polévka je v různých variantách známá po celé Evropě od dob římského impéria - díky dostupnosti cibule bývala tradičním pokrmem chudých. Moderní verze francouzské cibulačky pochází ze 17.století - traduje se, že ji vymyslel vášnivý amatérský kuchař Ludvík XV, jehož v průběhu lovu přepadl hlad a neměl k dispozici nic jiného než cibuli, máslo a šampaňské. Vzpomněl si na oblíbenou polévku svého otce, Ludvíka XIV, ingredience jednoduše smíchal a uvařil polévku - tím položil základ pro grandiózní úspěch této francouzské delikatesy u dvora.
Základem úspěchu dostatek času - cibuli je potřeba skutečně dlouho a velmi pomalu smažit na másle, potom ji dlouho vařit na mírném ohni ve vývaru, aby získala svoji typickou výraznou a bohatou chuť. Polévku podáváme s opečeným bílým chlebem nebo s krutonky a strouhaným sýrem. Podle našeho receptu uvaříte cca 3 litry polévky - můžete ji bez problémů uchovat i v mrazničce.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
K VAŠÍ FRANCOUZSKÉ CIBULAČCE DOPORUČUJEME:
- Suché růžové víno, nejlépe chuťově výrazný Clairet de Bordeaux
- Víno z Alsaska - skvěle ladí odrůda Sylvaner nebo tradiční Riesling
- Chuťově výrazné bílé barikové víno - ideálně Chenin Blanc z údolí Loiry