BÍLÁ BARIKOVÁ VÍNA
Barva & druh
Obsah cukru
Způsob zrání?
Bariková vína je počeštěný název vín, která zrají v dubových sudech. Ve Francii jsou vesměs používány dubové soudky, vyráběné ze staletých dubů, speciálně pěstovaných pro vinaře ve francouzských lesích. Podle regionu rozlišujeme následující typy sudů pro zrání vín:
Víno získává zráním v dubovém sudu na komplexitě - intenzita a příchuť dřeva se řídí stupněm vypálení nebo tím, zda bylo víno školeno v nových či použitých sudech a samozřejmě jak dlouhou dobu v sudu strávilo. Vinaři při výrobě barikových vín velmi často experimentují a vína nechávají zrát v různě pálených či použitých sudech a následně je zcelují - jejich cílem je vytvořit ta nejlepší cuvée, která reprezentují daný vinařský dům.
Výroba dubových sudů je relativně drahá - vždyť jeden "barrique" či pièce lze použít maximálně 4x. Také proto jsou bariková vína vždy dražší než tradiční vína, která dozrávala v nerezových nebo betonových nádržích. Mrkněte také na naše výhodné degustační balíčky se skvělým poměrem ceny a kvality.