BÍLÁ BARIKOVÁ VÍNA
Bariková vína je počeštěný název vín, která zrají v dubových sudech. Ve Francii jsou vesměs používány dubové soudky, vyrobené ze staletých dubů, speciálně pěstovaných pro vinaře ve francouzských lesích. Podle regionu rozlišujeme následující typy sudů pro zrání vín:
Bordeaux - dubový soudek o velikost 225 l, kterému se říká "barrique"
Burgundsko - dubový soudek o velikosti 228 l, kterému se říká "pièce"
Alsasko, údolí Rhôny - velké dubové sudy o velikosti 900 l a více, kterým se říká "foudre"
Víno získává zráním v dubovém sudu na komplexitě - intenzita a příchuť dřeva se řídí stupněm vypálení nebo tím, zda bylo víno školeno v nových či použitých sudech a samozřejmě jak dlouhou dobu v sudu strávilo. Výroba dubových sudů je relativně drahá, proto i vína, školená v sudech jsou vždy dražší, než jejich kolegové, kteří strávili své dozrávání v nerezových nebo betonových nádržích.

Rustikální barikové Chardonnay z nejlepších vinic Burgundska, klasifikovaných jako Premier Cru s...

Charakterní barikový Chenin Blanc ze srdce údolí Loiry je skvostným příkladem harmonie odrůdových a barikových...

Suché barikové víno z bílé odrůdy Melon de Bourgogne, nazývané také Muscadet, která je pro západní oblast údolí...