Château Borie de Noaillan - Cuvée Louisiane, Blanc 2019

Malý experiment z vinařství Château Borie de Noaillan - jiskrné bílé cuvée, které bylo vyrobeno scelením aromatických odrůd Muscadelle, Sémillon a Sauvignon Blanc. Má světlou medovou barvu a příjemnou vůni nektarinek, žlutých jablek, kandovaných pomerančů, máslových croissantů, pražených oříšků, vanilky a badyánu. Chuť je osvěžující s vyšší kyselinkou, příjemně ovocná s tóny bílých broskví, mandarinek, rozkvetlých pampelišek, sladkého manga a pomela. Víno zrálo na jemných kvasničných kalech, které mu dodaly hloubku a bohatost a v dřevěných sudech z amerického a francouzského dubu, které mu dodaly atraktivní kořenitý a exotický rozměr. Závěr je středně dlouhý, s ovocnou dochutí pomerančů a nektarinek. Šťavnaté a svěží víno, vhodné k pokrmům z drůbežího masa, zeleninovým specialitám, sýrům, sýrovému fondue nebo ke kynutým moučníkům.

Skladem - doručení do 2 dnů
279 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z BORDEAUX
BARVA & DRUH: Bílé
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Inertní technologie
? TYP BALENÍ: Láhev
Apelace: AOC Bordeaux
Odrůda: 40% Muscadelle, 30% Sauvignon Blanc, 30% Sémillon
Ročník: 2019

BARVA:  Medová se slámovými odlesky

AROMA:  Sladké tóny pražených oříšků, máslových croissantů, kandovaného ovoce, pomerančů, manga, vanilky, žlutých jablek a badyánu

CHUŤ:  Chuť zralého peckového ovoce, nektarinky, bílé broskve, mandarinka, pampelišky, medové tóny, vyšší kyselinka.

ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ:  Pěstováno dle zásad integrovaného zemědělství, mechanizovaná sklizeň, klasická vinifikace, zrání na kvasničných kalech, zušlechťování v sudech z amerického a francouzského dubu, scelování, tradiční korková zátka

DOPORUČENÉ POKRMY:  Saláty, pokrmy z drůbežího masa, krůtí speciality, vepřová panenka, sýrové fondue, tvrdé sýry, kynuté moučníky

TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ:  8° - 10°

DOPORUČENÁ SPOTŘEBA:  2021-2024

OBSAH ALKOHOLU:  13%

OBJEM LÁHVE:  0,75

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bordeaux - statistika viniceKdekoliv na světě vyslovíme slovo "Bordeaux", každému se ihned vybaví víno - a ne ledajaké. Bordeaux je symbolem velkých luxusních vín nebo mýtických “châteaux”. Z Bordeaux pocházejí ta nejlepší a nejdražší vína na světě, která lze archivovat i několik desetiletí. Místní vinaři nepřestávají zdokonalovat své techniky a inspirovat ostatní - vždyť do Bordeaux se jezdí učit enologové z celého světa. Domácí odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot dnes patří mezi nejoblíbenější modré odrůdy na světě.

 

Bordeaux vinice v zimě

V Bordeaux dnes najdeme více než 6000 “châteaux”. Na etiketách se často setkáme s názvem “Château”, a můžeme se tak mylně domnívat, že se jedná o skutečný zámek, avšak většinou je “Château” pouze obchodní název vinařství, která se nijak neliší od tradičních vinařských domů nebo sklepů. Samozřejmě, opravdová “Châteaux” existují, ale jsou velmi vzácná. V Bordeaux pojem “Château” v podstatě reprezentuje nemovitost, která patří vinaři, který na ní pěstuje a vyrábí svá vína, pojem nemá co dělat s architekturou.

Z historie vinic v Bordeaux

Ve sklepě - kvevriPůvod vinic v Bordeaux najdeme již v 1.stol.n.l. s příchodem římských legií do regionu. Vína se brzy stala slavnými - ve 4.stol.n.l. o nich ve svých poémách píše slavný básník Ausone. Opravdový rozkvět však přichází v roce 1152 po svatbě Eleonory Akvitánské s budoucím anglickým králem Henry II - toto datum je považováno za počátek obchodu s vínem mezi Francií a Velkou Británií. Dalším důležitým milníkem v historii Bordeaux je nepochybně příchod holanďanů v 17.století, kteří nakupovali víno pro destilaci. V 18. století se vína začala obchodovat v lahvích, které přispěly k dalšímu rozvoji obchodu, objevují se nové trendy vinifikace a konzervace vín. V roce 1855 spatřila světlo světa slavná klasifikace vín z Bordeaux, která platí dodnes a obsahuje seznam těch nejlepších “châteaux” regionu. Na konci 19. století je v Bordeaux objevil škůdce zvaný Phylloxera, přišly plísně, války, ekonomická krize  - všechny tyto události měly negativní vliv na vinařství regionu, který se vzpamatoval ze všech pohrom až v 50.letech 20.století.

Klimatické podmínky v Bordeaux

Klima je výrazně ovlivněno nedalekým oceánem. Silné a studené větry z oceánu narážení na lesní porost Landes a regulují teplotu ve vnitrozemí. Blízkost oceánu má velký vliv - přináší teplé a vlhké zimy, brzká jara, ale také mrazy a kroupy. Léta jsou teplá a suchá, podzimy slunečné s tvorbou ranních mlh, které přispívají k tvorbě ušlechtilé plísně Botrytis cinerea.  

Typické odrůdy oblasti Bordeaux:

  • Merlot - první zmínky jsou z 18.století z oblasti Saint-Émilion. Je to nejpěstovanější odrůda v Bordeaux, dominuje na pravém břehu řeky Dordogne. Vína z Merlotu jsou kulatá, ovocná, jemná a elegantní. Vinný sklep
  • Cabernet Sauvignon - tato červená odrůda je hvězda regionu, najdeme ji zejména v oblasti Médoc a Graves. Pokud dobře dozraje, dává jemná distingovaná, komplexní vína, oceňovaná pro svoji perzistenci v chuti, pevnou strukturu a velmi dlouhou schopnost archivace. Je vyhledávanou odrůdou pro výrobu cuvée. 
  • Cabernet Franc - další velká odrůda oblasti, pěstovaná vína v podstatě v celé oblasti Bordeaux. Dává vína, která i po 50 letech archivace neztrácejí svoji mladistvou svěžest. 
  • Petit Verdot - historická odrůda, která tvoří součást velkých Cru v Médocu a která přináší barvu, třísloviny a kořenitou příchuť
  • Malbec (také se nazývá Côt nebo Auxerrois) červená odrůda, která přináší do asambláží strukturu a ovocitou příchuť.
  • Sémillon - tato bílá odrůda je královnou v Sauterne, kde je základem likérových sladkých vín. Je velmi produktivní, najdeme ji také v oblasti Graves a Entre-Deux-Mers. Je oblíbena pro svou jemnost a kulatost a velmi dobře ladí v cuvée se Sauvignonem Blanc.
  • Sauvignon Blanc - další velká odrůda oblasti Bordeaux. Je mnohem méně produktivní a je vyhledávaná pro svoji strukturu, svěžest a dlouhou dochuť. Dává suchá i sladká bílá vína, která se vyznačují velkou aromatičností a herbálními tóny, které stárnutím získávají na komplexitě. Používá se také do likérových vín.
  • Muscadelle - bílá tradiční odrůda, která přináší parfémovou květinovou vůni. Je velmi náchylná na choroby.