BARIKOVÁ VÍNA
Bariková vína je počeštěný název vín, která zrají v dubových sudech. Ve Francii jsou vesměs používány dubové soudky, vyráběné ze staletých dubů, speciálně pěstovaných pro vinaře ve francouzských lesích. Podle regionu rozlišujeme následující typy sudů pro zrání vín:
➤ Bordeaux - dubový soudek o velikost 225 l, kterému se říká "barrique"➤ Burgundsko - dubový soudek o velikosti 228 l, kterému se říká "pièce"➤ Alsasko, údolí Rhôny - dubové sudy o velikosti 900 l a více, zvané "foudre"
Víno získává zráním v dubovém sudu na komplexitě - intenzita a příchuť dřeva se řídí stupněm vypálení nebo tím, zda bylo víno školeno v nových či použitých sudech a samozřejmě jak dlouhou dobu v sudu strávilo. Vinaři při výrobě barikových vín velmi často experimentují a vína nechávají zrát v různě pálených či použitých sudech a následně je zcelují - jejich cílem je vytvořit ta nejlepší cuvée, která reprezentují daný vinařský dům.
Výroba dubových sudů je relativně drahá - vždyť jeden "barrique" či pièce lze použít maximálně 4x. Také proto jsou bariková vína vždy dražší než tradiční vína, která dozrávala v nerezových nebo betonových nádržích. Mrkněte také na naše výhodné degustační balíčky se skvělým poměrem ceny a kvality.
PROJDĚTE SI TAKÉ:
Barva & druh?
Obsah cukru?
Vinifikace?
VÝHODNÉ BALÍČKY
|
![]() |
Sady vín se slevou až 10% |
300+ DÁRKOVÝCH BALENÍ VÍN
|
|||