Vieux Château Flouquet - Saint-Emilion, Rouge
Ušlechtilé červené cuvée z vyhlášené vinařské oblasti Saint-Émilion v Bordeaux, vyrobené z 80% Cabernetu Franc a po 10% Cabernetu Sauvignon a Merlotu. Víno zrálo několik měsíců v dubových barikových sudech, kde získalo harmonické kořenité aroma zralých višní, griotky, červeného rybízu, lékořice a vanilky. V chuti je šťavnaté, elegantní s komplexním buketem zralých třešní, višní, černého rybízu, vanilky a toastu. Dochuť je dlouhá, příjemná se sladce ovocným, kořenitým závěrem. Vyzrálé, kulaté tříslovinky a strukturované tělo z něj tvoří ideálního společníka ke grilovaným pokrmům, výrazným úpravám masa nebo zrajícím sýrům.
Kategorie: | VÍNA Z BORDEAUX |
---|---|
BARVA & DRUH: | Červené |
? OBSAH CUKRU: | Suché |
? VINIFIKACE: | Barrique (225 až 228 l) |
? TYP BALENÍ: | Láhev |
Apelace: | AOC Saint-Emilion |
Odrůda: | 80% Cabernet franc, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot |
Ročník: | 2019 |
BARVA: Temně granátová intenzivní barva s odlesky rubínu
AROMA: Aromatická, delikátní, vůně třešní, višní a griotky, červených plodů a lékořice
CHUŤ: Aromatická, plná, bohatá, známky červeného ovoce, třešní, černých plodů, jemné tóny vanilky, toustového chleba, hedvábné tříslovinky, strukturované tělo
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ: Pěstováno dle zásad integrovaného zemědělství, ruční a mechanizovaná sklizeň, používání třídících stolů, úplné odzrnění, fermentace v nerezových tancích s termoregulací, malolaktické kvašení, klasická vinifikace, zrání v barikových sudech po jednom víně
Concours des vins des vignerons indépendants 2018 : Bronzová medaile
DOPORUČENÉ POKRMY: Grilované hovězí, zvěřina, kohout na víně, grilované speciality, tmavá masa, aromatické zralé sýry
TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ: 16° - 18°
DOPORUČENÁ SPOTŘEBA: 2017 - 2024
OBSAH ALKOHOLU: 13%
OBJEM LÁHVE: 0,75
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Kdekoliv na světě vyslovíme slovo "Bordeaux", každému se ihned vybaví víno - a ne ledajaké. Bordeaux je symbolem velkých luxusních vín nebo mýtických “châteaux”. Z Bordeaux pocházejí ta nejlepší a nejdražší vína na světě, která lze archivovat i několik desetiletí. Místní vinaři nepřestávají zdokonalovat své techniky a inspirovat ostatní - vždyť do Bordeaux se jezdí učit enologové z celého světa. Domácí odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot dnes patří mezi nejoblíbenější modré odrůdy na světě.
V Bordeaux dnes najdeme více než 6000 “châteaux”. Na etiketách se často setkáme s názvem “Château”, a můžeme se tak mylně domnívat, že se jedná o skutečný zámek, avšak většinou je “Château” pouze obchodní název vinařství, která se nijak neliší od tradičních vinařských domů nebo sklepů. Samozřejmě, opravdová “Châteaux” existují, ale jsou velmi vzácná. V Bordeaux pojem “Château” v podstatě reprezentuje nemovitost, která patří vinaři, který na ní pěstuje a vyrábí svá vína, pojem nemá co dělat s architekturou.
Z historie vinic v Bordeaux

Klimatické podmínky v Bordeaux
Typické odrůdy oblasti Bordeaux:
- Merlot - první zmínky jsou z 18.století z oblasti Saint-Émilion. Je to nejpěstovanější odrůda v Bordeaux, dominuje na pravém břehu řeky Dordogne. Vína z Merlotu jsou kulatá, ovocná, jemná a elegantní.
- Cabernet Sauvignon - tato červená odrůda je hvězda regionu, najdeme ji zejména v oblasti Médoc a Graves. Pokud dobře dozraje, dává jemná distingovaná, komplexní vína, oceňovaná pro svoji perzistenci v chuti, pevnou strukturu a velmi dlouhou schopnost archivace. Je vyhledávanou odrůdou pro výrobu cuvée.
- Cabernet Franc - další velká odrůda oblasti, pěstovaná vína v podstatě v celé oblasti Bordeaux. Dává vína, která i po 50 letech archivace neztrácejí svoji mladistvou svěžest.
- Petit Verdot - historická odrůda, která tvoří součást velkých Cru v Médocu a která přináší barvu, třísloviny a kořenitou příchuť
- Malbec (také se nazývá Côt nebo Auxerrois) červená odrůda, která přináší do asambláží strukturu a ovocitou příchuť.
- Sémillon - tato bílá odrůda je královnou v Sauterne, kde je základem likérových sladkých vín. Je velmi produktivní, najdeme ji také v oblasti Graves a Entre-Deux-Mers. Je oblíbena pro svou jemnost a kulatost a velmi dobře ladí v cuvée se Sauvignonem Blanc.
- Sauvignon Blanc - další velká odrůda oblasti Bordeaux. Je mnohem méně produktivní a je vyhledávaná pro svoji strukturu, svěžest a dlouhou dochuť. Dává suchá i sladká bílá vína, která se vyznačují velkou aromatičností a herbálními tóny, které stárnutím získávají na komplexitě. Používá se také do likérových vín.
- Muscadelle - bílá tradiční odrůda, která přináší parfémovou květinovou vůni. Je velmi náchylná na choroby.