Clos des Amandiers - Pomerol, Rouge

Luxusní sametové cuvée z jedné z nejprestižnějších oblastí v Bordeaux - apelace Pomerol. V komplexní vůni převládá zralé ovoce - černý rybíz, švestková povidla, lékořice, stopy tabáku a kůže. Víno zrálo 18 měsíců v dubových barikových sudech a tak v chuti najdeme příjemné, měkké a poddajné tříslovinky, plné a strukturované tělo s vynikající intenzitou a dlouhým, ovocným a kořenitým závěrem. Luxusní víno pro výjimečné chvíle.
 
Profil vína:
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     10-15 let
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ prestižní vinice v Bordeaux
  ✓ komplexní barikové víno
  ✓ noblesní a výjimečné                                                                                                                 

    Vignobles Garzaro

     Mapa Bordeaux

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Recept pro párování

      Zeptejte se nás

 

 
Můžeme doručit do:
14.6.2023
Možnosti doručení
Expedice do 24 h
749 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z BORDEAUX
? Typ balení: Láhev
? Barva & druh: Červené
? Obsah cukru: Suché
? Vinifikace: Barrique (225 l)
Apelace: AOC Pomerol
Odrůda: 10% Cabernet franc, 90% Merlot
Ročník: 2015

Luxusní sametové cuvée z jedné z nejprestižnějších oblastí v Bordeaux - apelace Pomerol na pravém břehu řeky Garonny. Cuvée bylo vyrobeno z typických odrůd této apelace - z 90% Merlotu a 10% Cabernetu Franc, které díky místnímu terroiru, písčito-jílovitým půdám a umění místních vinařů získávají svůj nezaměnitelný výraz. V komplexní vůni převládá zralé ovoce - černý rybíz, švestková povidla, borůvkový koláč, lékořice, stopy tabáku a kůže. Víno zrálo 18 měsíců v dubových barikových sudech a tak v chuti najdeme příjemné, měkké a poddajné tříslovinky, plné a strukturované tělo s vynikající intenzitou a dlouhým, ovocným a kořenitým závěrem. Víno doporučujeme dekantovat a vychutnat si s výraznými úpravami hovězího masa, ke grilovaným steakům, zvěřině nebo chuťově výrazným sýrům. Vznešené cuvée, které se hodí k rafinovaným zvěřinovým specialitám, pokrmům z hovězího masa nebo čokoládovým dezertům. Skvěle bude ladit s tradičním francouzským pokrmem Hachis Parmentier

Vinifikace: Jílovo-písčité půdy, ruční a mechanizovaná sklizeň, zrání 18 měsíců v barikových sudech, malolaktické kvašení, scelování
Teplota podávání:   Mírně vychlazeno 16-18°C
Rating Vivino: 4,0 ★★★★
Obsah alkoholu: 13,5%
Objem láhve: 0,75 l
 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
0x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:

Bordeaux - statistika viniceKdekoliv na světě vyslovíme slovo "Bordeaux", každému se ihned vybaví víno - a ne ledajaké. Bordeaux je symbolem velkých luxusních vín nebo mýtických “châteaux”. Z Bordeaux pocházejí ta nejlepší a nejdražší vína na světě, která lze archivovat i několik desetiletí. Místní vinaři nepřestávají zdokonalovat své techniky a inspirovat ostatní - vždyť do Bordeaux se jezdí učit enologové z celého světa. Domácí odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot dnes patří mezi nejoblíbenější modré odrůdy na světě.

 

Bordeaux vinice v zimě

V Bordeaux dnes najdeme více než 6000 “châteaux”. Na etiketách se často setkáme s názvem “Château”, a můžeme se tak mylně domnívat, že se jedná o skutečný zámek, avšak většinou je “Château” pouze obchodní název vinařství, která se nijak neliší od tradičních vinařských domů nebo sklepů. Samozřejmě, opravdová “Châteaux” existují, ale jsou velmi vzácná. V Bordeaux pojem “Château” v podstatě reprezentuje nemovitost, která patří vinaři, který na ní pěstuje a vyrábí svá vína, pojem nemá co dělat s architekturou.

Z historie vinic v Bordeaux

Ve sklepě - kvevriPůvod vinic v Bordeaux najdeme již v 1.stol.n.l. s příchodem římských legií do regionu. Vína se brzy stala slavnými - ve 4.stol.n.l. o nich ve svých poémách píše slavný básník Ausone. Opravdový rozkvět však přichází v roce 1152 po svatbě Eleonory Akvitánské s budoucím anglickým králem Henry II - toto datum je považováno za počátek obchodu s vínem mezi Francií a Velkou Británií. Dalším důležitým milníkem v historii Bordeaux je nepochybně příchod holanďanů v 17.století, kteří nakupovali víno pro destilaci. V 18. století se vína začala obchodovat v lahvích, které přispěly k dalšímu rozvoji obchodu, objevují se nové trendy vinifikace a konzervace vín. V roce 1855 spatřila světlo světa slavná klasifikace vín z Bordeaux, která platí dodnes a obsahuje seznam těch nejlepších “châteaux” regionu. Na konci 19. století je v Bordeaux objevil škůdce zvaný Phylloxera, přišly plísně, války, ekonomická krize  - všechny tyto události měly negativní vliv na vinařství regionu, který se vzpamatoval ze všech pohrom až v 50.letech 20.století.

Klimatické podmínky v Bordeaux

Klima je výrazně ovlivněno nedalekým oceánem. Silné a studené větry z oceánu narážení na lesní porost Landes a regulují teplotu ve vnitrozemí. Blízkost oceánu má velký vliv - přináší teplé a vlhké zimy, brzká jara, ale také mrazy a kroupy. Léta jsou teplá a suchá, podzimy slunečné s tvorbou ranních mlh, které přispívají k tvorbě ušlechtilé plísně Botrytis cinerea.  

Typické odrůdy oblasti Bordeaux:

  • Merlot - první zmínky jsou z 18.století z oblasti Saint-Émilion. Je to nejpěstovanější odrůda v Bordeaux, dominuje na pravém břehu řeky Dordogne. Vína z Merlotu jsou kulatá, ovocná, jemná a elegantní. Vinný sklep
  • Cabernet Sauvignon - tato červená odrůda je hvězda regionu, najdeme ji zejména v oblasti Médoc a Graves. Pokud dobře dozraje, dává jemná distingovaná, komplexní vína, oceňovaná pro svoji perzistenci v chuti, pevnou strukturu a velmi dlouhou schopnost archivace. Je vyhledávanou odrůdou pro výrobu cuvée. 
  • Cabernet Franc - další velká odrůda oblasti, pěstovaná vína v podstatě v celé oblasti Bordeaux. Dává vína, která i po 50 letech archivace neztrácejí svoji mladistvou svěžest. 
  • Petit Verdot - historická odrůda, která tvoří součást velkých Cru v Médocu a která přináší barvu, třísloviny a kořenitou příchuť
  • Malbec (také se nazývá Côt nebo Auxerrois) červená odrůda, která přináší do asambláží strukturu a ovocitou příchuť.
  • Sémillon - tato bílá odrůda je královnou v Sauterne, kde je základem likérových sladkých vín. Je velmi produktivní, najdeme ji také v oblasti Graves a Entre-Deux-Mers. Je oblíbena pro svou jemnost a kulatost a velmi dobře ladí v cuvée se Sauvignonem Blanc.
  • Sauvignon Blanc - další velká odrůda oblasti Bordeaux. Je mnohem méně produktivní a je vyhledávaná pro svoji strukturu, svěžest a dlouhou dochuť. Dává suchá i sladká bílá vína, která se vyznačují velkou aromatičností a herbálními tóny, které stárnutím získávají na komplexitě. Používá se také do likérových vín.
  • Muscadelle - bílá tradiční odrůda, která přináší parfémovou květinovou vůni. Je velmi náchylná na choroby.