Château La Galiane - Margaux 2012

Kvalita vína začíná na vinici - jedinečný terroir oblasti Margaux v Haut-Médoc v Bordeaux je natolik unikátní, že se tato apelace stala doslova synonymem pro vysoce kvalitní vína. Půda je zde tvořena jemným štěrkem a vápencovým jílem, které zajišťují perfektní drenáž a umožňují dokonalé vyzrávání hroznů. Toto excelentní cuvée bylo vyrobeno ze směsi Cabernetu Sauvignon, Merlot a 5% odrůdy Petit Verdot, která dává vínu intenzivní barvu a atraktivní fialkové tóny. Víno je typickým zástupcem své vyhlášené apelace - dokonale se v něm snoubí bohaté, zralé tóny černých třešní, ostružin a borůvek s energickým aroma černého rybízu a s atraktivní vůní fialek a růží. Víno bylo zušlechťováno 2 roky v malých barikových sudech, které mu dodaly na finese, eleganci a komplexnosti - charakter vína doplňuje noblesní buket cedru, tabáku, kůže, kouře, zázvoru, vanilky a dehtu. Vínu velmi prospěje dekantace - nejen pro oddělení sedimentu, ale zejména pro rozvinutí jeho komplexního buketu. Vskutku vznešené víno pro opravdové znalce nebo pro významné příležitosti.

Položka byla vyprodána…
Momentálně nedostupné
759 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z BORDEAUX
BARVA & DRUH: Červené
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Barrique (225 až 228 l)
? TYP BALENÍ: Láhev
Apelace: AOC Margaux
Odrůda: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Ročník: 2012
Položka byla vyprodána…

BARVA:  Tmavě granátová s fialkovými odlesky

AROMA:  Komplexní vůně fialek, růží, černých třešní, ostružin, cedru, kávy, černého rybízu, tabáku, vanilky, zeminy, lanýžů, kávy a kůže

CHUŤ:  Kulaté, sametově hebké tříslovinky, černý rybíz, zralé višně, švestky, paprikové tóny, olivy, borůvky, chřest, sušené borůvky, kouřové tóny, toast, olovo, vanilka, melasa, zázvor

ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ:  Pěstováno bez použití herbicidů a pesticidů, hnojení pouze přírodními hnojivy, ruční sklizeň, pečlivý výběr hroznů, fermentace a zrání v nových dubových sudech a v sudech po 1-3 vínech, scelování, číření vaječným bílkem, korková zátka

DOPORUČENÉ POKRMY:  Sofistikované pokrmy z hovězího masa, tepelně upravené zeleniny nebo zvěřiny, čokoládové dezerty

TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ:  16° - 18°

DOPORUČENÁ SPOTŘEBA:  2017-2030

OBSAH ALKOHOLU:  13%

OBJEM LÁHVE:  0,75

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bordeaux - statistika viniceKdekoliv na světě vyslovíme slovo "Bordeaux", každému se ihned vybaví víno - a ne ledajaké. Bordeaux je symbolem velkých luxusních vín nebo mýtických “châteaux”. Z Bordeaux pocházejí ta nejlepší a nejdražší vína na světě, která lze archivovat i několik desetiletí. Místní vinaři nepřestávají zdokonalovat své techniky a inspirovat ostatní - vždyť do Bordeaux se jezdí učit enologové z celého světa. Domácí odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot dnes patří mezi nejoblíbenější modré odrůdy na světě.

 

Bordeaux vinice v zimě

V Bordeaux dnes najdeme více než 6000 “châteaux”. Na etiketách se často setkáme s názvem “Château”, a můžeme se tak mylně domnívat, že se jedná o skutečný zámek, avšak většinou je “Château” pouze obchodní název vinařství, která se nijak neliší od tradičních vinařských domů nebo sklepů. Samozřejmě, opravdová “Châteaux” existují, ale jsou velmi vzácná. V Bordeaux pojem “Château” v podstatě reprezentuje nemovitost, která patří vinaři, který na ní pěstuje a vyrábí svá vína, pojem nemá co dělat s architekturou.

Z historie vinic v Bordeaux

Ve sklepě - kvevriPůvod vinic v Bordeaux najdeme již v 1.stol.n.l. s příchodem římských legií do regionu. Vína se brzy stala slavnými - ve 4.stol.n.l. o nich ve svých poémách píše slavný básník Ausone. Opravdový rozkvět však přichází v roce 1152 po svatbě Eleonory Akvitánské s budoucím anglickým králem Henry II - toto datum je považováno za počátek obchodu s vínem mezi Francií a Velkou Británií. Dalším důležitým milníkem v historii Bordeaux je nepochybně příchod holanďanů v 17.století, kteří nakupovali víno pro destilaci. V 18. století se vína začala obchodovat v lahvích, které přispěly k dalšímu rozvoji obchodu, objevují se nové trendy vinifikace a konzervace vín. V roce 1855 spatřila světlo světa slavná klasifikace vín z Bordeaux, která platí dodnes a obsahuje seznam těch nejlepších “châteaux” regionu. Na konci 19. století je v Bordeaux objevil škůdce zvaný Phylloxera, přišly plísně, války, ekonomická krize  - všechny tyto události měly negativní vliv na vinařství regionu, který se vzpamatoval ze všech pohrom až v 50.letech 20.století.

Klimatické podmínky v Bordeaux

Klima je výrazně ovlivněno nedalekým oceánem. Silné a studené větry z oceánu narážení na lesní porost Landes a regulují teplotu ve vnitrozemí. Blízkost oceánu má velký vliv - přináší teplé a vlhké zimy, brzká jara, ale také mrazy a kroupy. Léta jsou teplá a suchá, podzimy slunečné s tvorbou ranních mlh, které přispívají k tvorbě ušlechtilé plísně Botrytis cinerea.  

Typické odrůdy oblasti Bordeaux:

  • Merlot - první zmínky jsou z 18.století z oblasti Saint-Émilion. Je to nejpěstovanější odrůda v Bordeaux, dominuje na pravém břehu řeky Dordogne. Vína z Merlotu jsou kulatá, ovocná, jemná a elegantní. Vinný sklep
  • Cabernet Sauvignon - tato červená odrůda je hvězda regionu, najdeme ji zejména v oblasti Médoc a Graves. Pokud dobře dozraje, dává jemná distingovaná, komplexní vína, oceňovaná pro svoji perzistenci v chuti, pevnou strukturu a velmi dlouhou schopnost archivace. Je vyhledávanou odrůdou pro výrobu cuvée. 
  • Cabernet Franc - další velká odrůda oblasti, pěstovaná vína v podstatě v celé oblasti Bordeaux. Dává vína, která i po 50 letech archivace neztrácejí svoji mladistvou svěžest. 
  • Petit Verdot - historická odrůda, která tvoří součást velkých Cru v Médocu a která přináší barvu, třísloviny a kořenitou příchuť
  • Malbec (také se nazývá Côt nebo Auxerrois) červená odrůda, která přináší do asambláží strukturu a ovocitou příchuť.
  • Sémillon - tato bílá odrůda je královnou v Sauterne, kde je základem likérových sladkých vín. Je velmi produktivní, najdeme ji také v oblasti Graves a Entre-Deux-Mers. Je oblíbena pro svou jemnost a kulatost a velmi dobře ladí v cuvée se Sauvignonem Blanc.
  • Sauvignon Blanc - další velká odrůda oblasti Bordeaux. Je mnohem méně produktivní a je vyhledávaná pro svoji strukturu, svěžest a dlouhou dochuť. Dává suchá i sladká bílá vína, která se vyznačují velkou aromatičností a herbálními tóny, které stárnutím získávají na komplexitě. Používá se také do likérových vín.
  • Muscadelle - bílá tradiční odrůda, která přináší parfémovou květinovou vůni. Je velmi náchylná na choroby.