SÝROVÁ CHUŤOVKA Z BURGUNDSKA - GOUGÈRES

Gougères (čtěte "gužér") jsou tradiční burgundskou specialitou, připravovanou z odpalovaného těsta, do kterého se ještě za tepla vmíchá strouhaný sýr. První zmínky o této specialitě jsou ze 14.století, kdy se objevují koláčky ze sýrového těsta, které jsou nazývány “goiere”. Odpalované těsto se začalo na žádost Kateřiny Medicejské používat v 16.století - od té doby mají tradiční burgundské gougères svoji dnešní podobu. Servírují se s oblibou při degustacích vín nebo v restauracích při podávání aperitivu. K přípravě se většinou používají výrazné tvrdé sýry typu Gruyère nebo parmezán.

Každoročně v květnu se v městečku Flogny-la-Chapelle nedaleko Chablis (které si přivlastňuje původ této speciality) konají výstavy a soutěže v přípravě této tradiční pochoutky. V městečku je také sídlo Společnosti ochutnávačů “gougères”.

Skvěle chutnají s burgundským Chardonnay, s alsaským Rieslingem nebo jakýmkoliv suchým či polosuchým bílým vínem.

Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!

 

K SÝROVÝM GOUGÈRES DOPORUČUJEME:

 

 GOUGERES

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení