Fricassée je tradiční francouzský pokrm, jehož kořeny sahají až do 17.století. Původně se jednalo o prosté každodenní jídlo, jehož základem bylo na kousky nakrájené maso - telecí, kuřecí nebo dokonce i holubí - připravované s kousky brambor, chřestu, či jiné zeleniny. Dnes pod pojmem “fricassée” rozumíme pokrm z kuřecích prsou (někdy také z telecího nebo jehněčího masa), nakrájených na kousky a doplněných bílou smetanovou omáčkou. Ve Francii existuje bezpočet regionálních variant tohoto oblíbeného pokrmu - jejich základem byly vždy dostupné místní suroviny.
Náš recept na tradiční kuřecí fricassée à l’ancienne (tj. po starodávném způsobu) je původní recept se zeleninou a žampióny, podávaný s rýží nebo také rizotem "à la française" a oblíbenou přílohou Ludvíka XIV. - zeleným hráškem, maštěným máslem.
Ke kuřecímu fricassée jsou vhodná plná, tělnatá nebo i bariková suchá bílá vína z Burgundska, údolí Rhôny nebo z Bordeaux.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
KE KUŘECÍMU FRICASSÉE DOPORUČUJEME:
- Suché růžové víno, nejlépe chuťově výrazný Clairet de Bordeaux
- Suché bílé víno s komplexním buketem - skvěle ladí burgundské Chardonnay
- Chuťově výrazné bílé barikové víno - ideálně barikový Chenin Blanc z Loiry