CITRONOVÝ DORT - TARTE AU CITRON

Citronový dort neboli “Tarte au Citron” dlouhodobě patří mezi čtyři nejoblíbenější dezerty ve Francii, setkáme se s ním v každé cukrárně nebo pekárně a velmi často tvoří součást svátečního rodinného menu. Velmi oblíbená je také verze tzv. "meringuée”, tj. dort, pokrytý sněhovou pusinkovou nádivkou. 

Citrony byly v Evropě známé již od středověku a používaly se jako prevence a lék proti různým nemocem. Oblíbený dezert přišel na francouzský královský dvůr v 19. století z Anglie a byl považován za symbol bohatství, zdraví a dobré nálady. Z Anglie se velmi rychle rozšířil nejen do celé západní Evropy, ale také do Ameriky, kde vznikla jeho pusinková verze. 

Ve své podstatě se jedná o suflé - krém je směsí vajec, cukru, citronové šťávy a kůry. Sytě žlutá náplň vypadá moc hezky také na malých dortících, které poslouží jako lehká svačinka nebo zákusek. K dortu skvěle ladí sladký Chenin Blanc z Loiry nebo šumivé Crémanty.

Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!

 

VÁŠ CITRONOVÝ DORT VÝBORNĚ DOPLNÍ: 

TARTE%20AU%20CITRON%20-%20citronov%C3%BD%20dort

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení