CITRONOVÝ DORT - TARTE AU CITRON
Citronový dort neboli “Tarte au Citron” dlouhodobě patří mezi čtyři nejoblíbenější dezerty ve Francii, setkáme se s ním v každé cukrárně nebo pekárně a velmi často tvoří součást svátečního rodinného menu. Velmi oblíbená je také verze tzv. "meringuée”, tj. dort, pokrytý sněhovou pusinkovou nádivkou.
Citrony byly v Evropě známé již od středověku a používaly se jako prevence a lék proti různým nemocem. Oblíbený dezert přišel na francouzský královský dvůr v 19. století z Anglie a byl považován za symbol bohatství, zdraví a dobré nálady. Z Anglie se velmi rychle rozšířil nejen do celé západní Evropy, ale také do Ameriky, kde vznikla jeho pusinková verze.
Ve své podstatě se jedná o suflé - krém je směsí vajec, cukru, citronové šťávy a kůry. Sytě žlutá náplň vypadá moc hezky také na malých dortících, které poslouží jako lehká svačinka nebo zákusek. K dortu skvěle ladí sladký Chenin Blanc z Loiry nebo šumivé Crémanty.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
VÁŠ CITRONOVÝ DORT VÝBORNĚ DOPLNÍ:
Polosuché či sladké bílé víno, například lahodná vína z Alsaska
Sladké víno z údolí Loiry či Bordeaux
Suché či polosuché šumivé víno - ať pravé šampaňské nebo perlivý Crémant