ŠUMIVÁ VÍNA Z FRANCIE
Nejznámějším šumivým vínem je bezesporu šampaňské, vyráběné předepsaným způsobem pouze ve francouzském kraji Champagne. Z povolených odrůd se vyrábí základní nízkoalkoholické víno, do kterého se přidávají kvasinky a cukr a vzniklá směs se naplní do lahví, kde dochází k tzv. druhé fermentaci, při které je vznikající oxid uhličitý uzavřen v láhvi. Stejným způsobem se vyrábí také šumivé Crémanty - tj vína z ostatních francouzských regionů, od šampaňského se liší výběrem odrůd, délkou zrání - a samozřejmě cenou. Více...
Značky
Barva & druh
Obsah cukru
Způsob zrání?

Vychutnejte si exkluzivní šumivou jízdu s výhodným degustačním balíčkem...
Šumivá vína jsou vína, která obsahují bublinky oxidu uhličitého - ovšem není šumivé jako šumivé!
Nejznámějším šumivým vínem je bezesporu šampaňské - jedná se o víno, které bylo vyrobeno předepsaným způsobem pouze ve francouzském kraji Champagne, žádné jiné šumivé víno na světě se nemůže na etiketě chlubit názvem "šampaňské". Předepsaný způsob výroby spočívá v tom, že se z povolených odrůd vyrobí základní nízkoalkoholické víno, do kterého se přidají kvasinky a cukr a vzniklá směs se naplní do lahví. Láhev je uzavřena a ponechána svému osudu - proběhne v ní tzv. druhá fermentace, při které je vznikající oxid uhličitý uzavřen v láhvi a rozpouští se ve víně. Stejným způsobem se vyrábí také oblíbené francouzské Crémanty - tj vína z ostatních francouzských regionů, od šampaňského se liší výběrem odrůd, délkou zrání - a samozřejmě cenou.
Mohlo by vás zajímat:
➤ Je libo šampaňské nebo sekt?