Vignobles Garzaro - Crémant Du Prieur, Blanc

Opravdová specialita pro objevovatele nových vinařských horizontů - Crémant de Bordeaux, vyrobený ze 100% Sémillionu - tradiční bílé odrůdy v Bordeaux. Crémant byl vyroben z ručně sbíraných hroznů tradiční šampaňskou metodou. Má intenzivní aroma akácie, ibišku a broskví, v chuti je elegantní, šťavnaté s tóny nektarinek,  pomela a červených grapefruitů.  Rozhodně stojí za ochutnání!
 
Profil vína:
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky  
Tělo  
Alkohol  
Perlení  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace     2 roky
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Důvody proč koupit:
  ✓ 100% Sémillon
  ✓ tradiční šampaňská metoda
  ✓ harmonie svěžesti a ovoce                                                                                           

    Vignobles Garzaro

     Mapa Bordeaux

      Chytrý nákup se slevou

      Potřebuji víno jako dárek

      Recept pro párování

      Zeptejte se nás

 

Můžeme doručit do:
14.6.2023
Možnosti doručení
Expedice do 24 h
359 Kč / ks
Kategorie: VÍNA Z BORDEAUX
? Typ balení: Láhev
? Barva & druh: Šumivé
? Obsah cukru: Suché
? Vinifikace: Inertní technologie
Apelace: AOC Crémant de Bordeaux
Odrůda: 100% Sémillon
Ročník: směs ročníků

Opravdová specialita pro objevovatele nových vinařských horizontů - Crémant de Bordeaux, vyrobený ze 100% Sémillionu - tradiční bílé odrůdy v Bordeaux, která dává něžná, příjemně aromatická vína. Crémant byl vyroben z ručně sbíraných hroznů tradiční šampaňskou metodou. Má žlutou barvu se zlatými odlesky a velmi intenzivní aroma akácie, ibišku, broskví, hrušek a máslových sušenek. V chuti je elegantní, šťavnaté, bohaté s tóny nektarinek, meruněk, pomela a červených grapefruitů. Víno má středně dlouhý, grapefruitový závěr. Velmi zajímavé, charakterní šumivé víno pro zvídavé objevovatele a vynikající společník pro posezení s přáteli. Vhodné k uzeným rybám, čokoládovým nebo ovocným dezertům nebo k rozličným druhům sýrů - vyzkoušejte také s našim receptem na šneky s bylinkami a sýrem.

Vinifikace:  Ruční sklizeň, fermentace v nerezových nádržích s termoregulací, původní kvasinkové kultury
Teplota podávání:   Dobře vychlazeno 6-8°C, spíše snese chvíli v mrazničce než vyšší teplotu
Rating Vivino: zatím nehodnoceno
Obsah alkoholu:  12,5%
Objem láhve:  0,75 l
 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bordeaux - statistika viniceKdekoliv na světě vyslovíme slovo "Bordeaux", každému se ihned vybaví víno - a ne ledajaké. Bordeaux je symbolem velkých luxusních vín nebo mýtických “châteaux”. Z Bordeaux pocházejí ta nejlepší a nejdražší vína na světě, která lze archivovat i několik desetiletí. Místní vinaři nepřestávají zdokonalovat své techniky a inspirovat ostatní - vždyť do Bordeaux se jezdí učit enologové z celého světa. Domácí odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot dnes patří mezi nejoblíbenější modré odrůdy na světě.

 

Bordeaux vinice v zimě

V Bordeaux dnes najdeme více než 6000 “châteaux”. Na etiketách se často setkáme s názvem “Château”, a můžeme se tak mylně domnívat, že se jedná o skutečný zámek, avšak většinou je “Château” pouze obchodní název vinařství, která se nijak neliší od tradičních vinařských domů nebo sklepů. Samozřejmě, opravdová “Châteaux” existují, ale jsou velmi vzácná. V Bordeaux pojem “Château” v podstatě reprezentuje nemovitost, která patří vinaři, který na ní pěstuje a vyrábí svá vína, pojem nemá co dělat s architekturou.

Z historie vinic v Bordeaux

Ve sklepě - kvevriPůvod vinic v Bordeaux najdeme již v 1.stol.n.l. s příchodem římských legií do regionu. Vína se brzy stala slavnými - ve 4.stol.n.l. o nich ve svých poémách píše slavný básník Ausone. Opravdový rozkvět však přichází v roce 1152 po svatbě Eleonory Akvitánské s budoucím anglickým králem Henry II - toto datum je považováno za počátek obchodu s vínem mezi Francií a Velkou Británií. Dalším důležitým milníkem v historii Bordeaux je nepochybně příchod holanďanů v 17.století, kteří nakupovali víno pro destilaci. V 18. století se vína začala obchodovat v lahvích, které přispěly k dalšímu rozvoji obchodu, objevují se nové trendy vinifikace a konzervace vín. V roce 1855 spatřila světlo světa slavná klasifikace vín z Bordeaux, která platí dodnes a obsahuje seznam těch nejlepších “châteaux” regionu. Na konci 19. století je v Bordeaux objevil škůdce zvaný Phylloxera, přišly plísně, války, ekonomická krize  - všechny tyto události měly negativní vliv na vinařství regionu, který se vzpamatoval ze všech pohrom až v 50.letech 20.století.

Klimatické podmínky v Bordeaux

Klima je výrazně ovlivněno nedalekým oceánem. Silné a studené větry z oceánu narážení na lesní porost Landes a regulují teplotu ve vnitrozemí. Blízkost oceánu má velký vliv - přináší teplé a vlhké zimy, brzká jara, ale také mrazy a kroupy. Léta jsou teplá a suchá, podzimy slunečné s tvorbou ranních mlh, které přispívají k tvorbě ušlechtilé plísně Botrytis cinerea.  

Typické odrůdy oblasti Bordeaux:

  • Merlot - první zmínky jsou z 18.století z oblasti Saint-Émilion. Je to nejpěstovanější odrůda v Bordeaux, dominuje na pravém břehu řeky Dordogne. Vína z Merlotu jsou kulatá, ovocná, jemná a elegantní. Vinný sklep
  • Cabernet Sauvignon - tato červená odrůda je hvězda regionu, najdeme ji zejména v oblasti Médoc a Graves. Pokud dobře dozraje, dává jemná distingovaná, komplexní vína, oceňovaná pro svoji perzistenci v chuti, pevnou strukturu a velmi dlouhou schopnost archivace. Je vyhledávanou odrůdou pro výrobu cuvée. 
  • Cabernet Franc - další velká odrůda oblasti, pěstovaná vína v podstatě v celé oblasti Bordeaux. Dává vína, která i po 50 letech archivace neztrácejí svoji mladistvou svěžest. 
  • Petit Verdot - historická odrůda, která tvoří součást velkých Cru v Médocu a která přináší barvu, třísloviny a kořenitou příchuť
  • Malbec (také se nazývá Côt nebo Auxerrois) červená odrůda, která přináší do asambláží strukturu a ovocitou příchuť.
  • Sémillon - tato bílá odrůda je královnou v Sauterne, kde je základem likérových sladkých vín. Je velmi produktivní, najdeme ji také v oblasti Graves a Entre-Deux-Mers. Je oblíbena pro svou jemnost a kulatost a velmi dobře ladí v cuvée se Sauvignonem Blanc.
  • Sauvignon Blanc - další velká odrůda oblasti Bordeaux. Je mnohem méně produktivní a je vyhledávaná pro svoji strukturu, svěžest a dlouhou dochuť. Dává suchá i sladká bílá vína, která se vyznačují velkou aromatičností a herbálními tóny, které stárnutím získávají na komplexitě. Používá se také do likérových vín.
  • Muscadelle - bílá tradiční odrůda, která přináší parfémovou květinovou vůni. Je velmi náchylná na choroby.