Vignobles Garzaro - Crémant Du Prieur Blanc
Opravdová specialita pro objevovatele nových vinařských horizontů - Crémant de Bordeaux, vyrobený ze 100% Sémillionu - tradiční bílé odrůdy v Bordeaux, která dává něžná, příjemně aromatická vína. Crémant byl vyroben z ručně sbíraných hroznů tradiční šampaňskou metodou. Má žlutou barvu se zlatými odlesky a velmi intenzivní aroma akácie, ibišku, broskví, hrušek a máslových sušenek. V chuti je elegantní, šťavnaté, bohaté s tóny nektarinek, meruněk, pomela a červených grapefruitů. Víno má středně dlouhý, grapefruitový závěr. Velmi zajímavé, charakterní šumivé víno pro zvídavé objevovatele a vynikající společník pro posezení s přáteli. Vhodné k uzeným rybám, čokoládovým nebo ovocným dezertům nebo k rozličným druhům sýrů.
Kategorie: | VÍNA Z BORDEAUX |
---|---|
BARVA & DRUH: | Šumivé |
? OBSAH CUKRU: | Suché |
? VINIFIKACE: | Inertní technologie |
? TYP BALENÍ: | Láhev |
Apelace: | AOC Crémant de Bordeaux |
Odrůda: | 100% Sémillon |
Ročník: | směs ročníků |
BARVA: Žlutá barva se zlatými odlesky
AROMA: Intenzivní květinová vůně akácie, ibišek, kvetoucí jabloň, ovocné aroma broskví, hrušek, nektarinek a máslových sušenek
CHUŤ: Velmi svěží, jemně perlivá, šťavnatá pomela, nektarinek, meruněk, příjemný grapefruitový závěr
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ: Pěstováno dle zásad integrovaného zemědělství, ruční sklizeň, úplné odrznění, fermentace a zrání v nerezových nádržích s termoregulací, tradiční šampaňská metoda, zrání na latích
DOPORUČENÉ POKRMY: Aperitiv, pokrmy z ryb, uzené ryby, čokoládové a ovocné dezerty
TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ: 8° - 10°C
DOPORUČENÁ SPOTŘEBA: 2020-2022
OBSAH ALKOHOLU: 12,5%
OBJEM LÁHVE: 0,75
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Kdekoliv na světě vyslovíme slovo "Bordeaux", každému se ihned vybaví víno - a ne ledajaké. Bordeaux je symbolem velkých luxusních vín nebo mýtických “châteaux”. Z Bordeaux pocházejí ta nejlepší a nejdražší vína na světě, která lze archivovat i několik desetiletí. Místní vinaři nepřestávají zdokonalovat své techniky a inspirovat ostatní - vždyť do Bordeaux se jezdí učit enologové z celého světa. Domácí odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot dnes patří mezi nejoblíbenější modré odrůdy na světě.
V Bordeaux dnes najdeme více než 6000 “châteaux”. Na etiketách se často setkáme s názvem “Château”, a můžeme se tak mylně domnívat, že se jedná o skutečný zámek, avšak většinou je “Château” pouze obchodní název vinařství, která se nijak neliší od tradičních vinařských domů nebo sklepů. Samozřejmě, opravdová “Châteaux” existují, ale jsou velmi vzácná. V Bordeaux pojem “Château” v podstatě reprezentuje nemovitost, která patří vinaři, který na ní pěstuje a vyrábí svá vína, pojem nemá co dělat s architekturou.
Z historie vinic v Bordeaux

Klimatické podmínky v Bordeaux
Typické odrůdy oblasti Bordeaux:
- Merlot - první zmínky jsou z 18.století z oblasti Saint-Émilion. Je to nejpěstovanější odrůda v Bordeaux, dominuje na pravém břehu řeky Dordogne. Vína z Merlotu jsou kulatá, ovocná, jemná a elegantní.
- Cabernet Sauvignon - tato červená odrůda je hvězda regionu, najdeme ji zejména v oblasti Médoc a Graves. Pokud dobře dozraje, dává jemná distingovaná, komplexní vína, oceňovaná pro svoji perzistenci v chuti, pevnou strukturu a velmi dlouhou schopnost archivace. Je vyhledávanou odrůdou pro výrobu cuvée.
- Cabernet Franc - další velká odrůda oblasti, pěstovaná vína v podstatě v celé oblasti Bordeaux. Dává vína, která i po 50 letech archivace neztrácejí svoji mladistvou svěžest.
- Petit Verdot - historická odrůda, která tvoří součást velkých Cru v Médocu a která přináší barvu, třísloviny a kořenitou příchuť
- Malbec (také se nazývá Côt nebo Auxerrois) červená odrůda, která přináší do asambláží strukturu a ovocitou příchuť.
- Sémillon - tato bílá odrůda je královnou v Sauterne, kde je základem likérových sladkých vín. Je velmi produktivní, najdeme ji také v oblasti Graves a Entre-Deux-Mers. Je oblíbena pro svou jemnost a kulatost a velmi dobře ladí v cuvée se Sauvignonem Blanc.
- Sauvignon Blanc - další velká odrůda oblasti Bordeaux. Je mnohem méně produktivní a je vyhledávaná pro svoji strukturu, svěžest a dlouhou dochuť. Dává suchá i sladká bílá vína, která se vyznačují velkou aromatičností a herbálními tóny, které stárnutím získávají na komplexitě. Používá se také do likérových vín.
- Muscadelle - bílá tradiční odrůda, která přináší parfémovou květinovou vůni. Je velmi náchylná na choroby.