Velmi oblíbená bramborová polévka, pojmenovaná podle lékárníka Antoina Parmentiera, který se zejména v době hladomoru ve Francii výrazně zasloužil o popularizaci brambor a využití této potraviny pro výživu lidí (brambory se tenkrát používaly výhradně ke krmení prasat). Po něm je pojmenován nejen jeho nejznámější pokrm z mletého masa, Hachis Parmentier, ale také tato vydatná polévka.
Polévka s pórkem velmi příjemně voní, výborně chutná a hlavně vyžaduje minimální přípravu. Ve Francii se konzumuje také studená pod názvem “Vichys-soise”. Můžete ji doplnit další zeleninou - mrkví, květákem, fazolovými lusky, atd - podle toho, co máte rádi.
K polévce jsou vhodná jednoduchá suchá bílá vína, která ladí s ryze zeleninovou chutí polévky - jako je alsaský Sylvaner nebo suchá růžová vína z Loiry nebo Rhôny.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
VAŠI BRAMBOROVOU POLÉVKU VÝBORNĚ DOPLNÍ:
- Suché bílé víno z Alsaska, nejlépe tradiční Riesling nebo Sylvaner
- Suché růžové víno z údolí Loiry nebo Rhôny
- Suchý Chenin Blanc z údolí Loiry