Baba s rumem je dezert, se kterým se setkáte bez nadsázky v každé francouzské restauraci. Jedná se vlastně o kynutou buchtu, silně nasáklou cukrovým sirupem s výrazným podílem rumu. Moučník vynalezl v polovině 17.století švagr Ludvíka XV, polský král Stanislas Leszczynski, který pobýval ve francouzském Nancy a jednou našel svůj oblíbený Kougelhof (alsaská kynutá bábovka) příliš suchý - a tak jej zalil sladkým tokajským vínem - to bylo později nahrazeno rumem. Díky králi Stanislasovi má moučník podivně nefrancouzský, spíše slovanský, název “baba”, odvozený zřejmě od polského “babka” Moučník se dnes s oblibou připravuje pro vánoční nebo velikonoční stůl.
Baby obsahují docela slušný podíl alkoholu - dejte si pozor, abyste po jejich konzumaci neusedli za volant!
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
VAŠE BABY S RUMEM VÝBORNĚ DOPLNÍ:
Polosuché či sladké bílé víno, například lahodná vína z Alsaska
Sladké víno z údolí Loiry či Bordeaux
Suché či polosuché šumivé víno - ať pravé šampaňské nebo perlivý Crémant