BRAMBOROVÁ HNÍZDA S VEJCI

Hnízda v jakékoliv podobě jsou ve Francii stálicí velikonočních menu. Nejrůznější variace na téma slepičí nebo ptačí hnízdo s vejci jsou symbolem plodnosti a nového života. Jejich sladké nebo slané úpravy jsou servírovány jako předkrm, hlavní jídlo nebo dezert - naše bramborová hnízda mohou být chutným předkrmem nebo večeří i mimo sváteční stůl.

Velmi oblíbenou variantou jsou bramborová hnízda -  základem jsou nahrubo nastrouhané brambory vymodelované do tvaru hnízda, doplněné slaninou, šunkou nebo sýrem a hlavně vejcem. 

K tomuto pokrmu jsou vhodná bílá vína s vyšší kyselinkou a pevnější strukturou, která si poradí s metalickou chutí bílku a hutnou strukturou žloutku - ideální jsou jednoodrůdová vína z Alsaska nebo z Loiry.
 
VAŠE BRAMBOROVÁ HNÍZDA VÝBORNĚ DOPLNÍ:


winam-riesling-aubepines1. Domaine Paul Fahrer - Riesling Aubépines, Alsace

Výrazně minerální alsaský riesling s jemnou květinovou vůní hlohu (= Aubépines), bílých broskví, sladkého citrónu a mokrého křemene

winam-sylvaner2. La Cave des Vignerons de Pfaffenheim - Sylvaner Tradition

Nenáročné a přesto charismatické sylvánské s chutí a vůní citrusového ovoce, lipového květu a hořkých mandlí s vyváženou kyselinkou

winam-insolente3. Domaine des Coutures - L'Insolante, Saumur, Loire

Aromatický a šťavnatý Chenin Blanc s vůní bílých květů, broskví a meruněk s výraznou kyseninkou a grapefruitovým závěrem

 
 
 
BRAMBOROVÁ HNÍZDA S VEJCEM