TARTE TATIN - MINI

Tradiční dezert Tarte Tatin je vyroben z jablek, karamelu a křehkého těsta, který se peče “vzhůru nohama” - těsto se pokládá na jablka a po upečení se koláč se otočí a servíruje - teplý nebo studený. Oblíbený francouzský dezert byl vznikl náhodou - sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy z francouzského údolí Loiry navštívil jejich přítel, vlastník známé restaurace U Maxima v Paříži. Sestry jej chtěly oslnit svým kulinářským umem - když však měly moučník v troubě zjistily, že zapomněly na těsto - v rychlosti jej položily na jablka a známý dort byl na světě. Dezert se stal klasikou v barech a restauracích celé Francie - servíruje se například s miskou smetany nebo vanilkovou zmrzlinou. Pro jeho přípravu jsou potřeba jablka s pevnou strukturou, která se nerozvaří a nerozpadnou během pečení. Podle našeho receptu připravíte v v muffinové formě mini verzi moučníku, který si vaše rodina rozhodně zamiluje. Úžasně chutná s polosuchými nebo sladkými víny z údolí Loiry nebo z Bordeaux.

 

VAŠE MINI TARTE TATIN  VÝBORNĚ DOPLNÍ: 

layon-minilahevDomaine du Petit Métris - Coteaux du Layon Blanc 2018

Velmi elegantní sladké víno s vyváženou kyselinkou s opojnou vůní skořice, hřebíčku, pomerančů a kandovaných meruněk
 

fiervaux-mini

2. Domaine Fiervaux - Cabernet Sec "Les Cousinades" Rosé 2019

Ovocné rosé ze směsi Cabernetu Franc a Cabernetu Sauvignon s vůní jahod a malin velmi lahodné sladké chuti s lehce minerálním závěrem.

winam-perles3. Famille Lebas - Perles du Soleil, Loire 

Jemně perlivé ovocné víno z odrůdy Muscadet se zbytkovým cukrem s vůní zelených, meruněk, hrušek a jemných kvasničných kalů

KARAMELOVÝ KOLÁČ S JABLKY - TARTE TATIN MINI