ALSASKÉ SPAEZTLE

Spätzle, Spätzli nebo Spaetzle je jídlo, které je oblíbené v Alsasku a v německy hovořících zemích jako příloha nebo i hlavní jídlo. Jejich jméno je odvozeno od slova “Spatzen”, které znamená “vrabčí hnízdo”.  Vyrábí se z mouky, vajec a vody a podobně jako těstoviny se vaří ve větším množství vody. Podávají se většinou s pokrmy, které doprovází omáčka nebo šťáva z pečeného masa - asi nejznámější kombinací je alsaský kohoutek na víně (rieslingu). V české kuchyni najdou uplatnění jako alternativa knedlíků nebo těstovin - třeba ke gulášům nebo vepřové pečeni se zelím. Můžeme je podávat také jako hlavní pokrm - s osmaženou cibulkou, slaninou a hlávkovým salátem.

Výběr vín k tomuto pokrmu se řídí spíše omáčkou nebo přípravou masa, které spaetzle doprovází - od alsaského rieslingu, přes růžová vína až po tělnatá červená cuvée.

 

VAŠE SPAEZTLE VÝBORNĚ DOPLNÍ:

winam-riesling-aubepines1. Domaine Paul Fahrer - Riesling Aubépines, Alsace

Výrazně minerální alsaský riesling s jemnou květinovou vůní hlohu (= Aubépines), bílých broskví, sladkého citrónu a mokrého křemene s vyšší kyselinkou

vignol lousiane2. Château Vignol - Cuvée Louisiane, Bordeaux

Strukturované červené Bordeaux na bázi Merlotu s výrazným aroma třešní, vanilky a ostružin, špetkou koření a lehce animálními tóny v závěru

 griottine-mini3. Château Saint Cels  - Etincelle Fee Griotinne, Languedoc 

Harmonické cuvée plné ovoce a koření, ve kterém se snoubí ovocnost Merlotu s kořenitostí Syrahu a strukturou Cabernet Sauvignonu

 

SPAEZLE PO ALSASKU