ALSASKÉ SPAETZLE

Spätzle, Spätzli nebo Spaetzle je jídlo, které je oblíbené v Alsasku a v německy hovořících zemích jako příloha nebo i hlavní jídlo. Jejich jméno je odvozeno od slova “Spatzen”, které znamená “vrabčí hnízdo”.  Vyrábí se z mouky, vajec a vody a podobně jako těstoviny se vaří ve větším množství vody. Podávají se většinou s pokrmy, které doprovází omáčka nebo šťáva z pečeného masa - asi nejznámější kombinací je alsaský kohoutek na víně (rieslingu). V české kuchyni najdou uplatnění jako alternativa knedlíků nebo těstovin - třeba ke gulášům nebo vepřové pečeni se zelím. Můžeme je podávat také jako hlavní pokrm - s osmaženou cibulkou, slaninou a hlávkovým salátem.

Výběr vín k tomuto pokrmu se řídí spíše omáčkou nebo přípravou masa, které spaetzle doprovází - od alsaského rieslingu, přes růžová vína až po tělnatá červená cuvée.

Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, pošleme Vám PDF verzi do mailu!

 

VAŠE SPAEZTLE VÝBORNĚ DOPLNÍ:

SPAEZLE PO ALSASKU

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení