PALAČINKOVÝ DORT S JABLKY
Tenká francouzská palačinka, nazývaná “crêpe” je základem celé řady specialit francouzské gastronomie - sladkých i slaných. Tradiční francouzská palačinka musí být velmi tenká - proto se pro jejich přípravu výborně hodí elektrický palačinkovač.
Ve Francii se dokonce slaví slavnost palačinek, tzv. “Fête de la Chandeleur”, který připadá na 2.února - svátek Hromnice. V domácnostech se připravují palačinky všech chutí, které symbolizují slunce jako symbol odcházející zimy a které podle pověry zajistí dobrou úrodu a prosperitu nadcházejícího roku.
Náš recept na palačinkový dort pochází z Normandie, země jablek a kalvádosu, které tak nemohou chybět v tomto oblíbeném, chutném a vydatném moučníku. Výborně se k němu hodí polosuchá vína z Alsaska nebo sladká vína z údolí Loiry.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
VÁŠ PALAČINKOVÝ DORT VÝBORNĚ DOPLNÍ:
Polosuché či sladké bílé víno, například lahodná vína z Alsaska
Sladké víno z údolí Loiry či Bordeaux
Suché či polosuché šumivé víno - ať pravé šampaňské nebo perlivý Crémant