RATATOUILLE

Ratatouille je známý zeleninový pokrm původem z francouzské Provence, který se připravuje z lilků, cuket, rajčat, paprik a olivového oleje. Původ slova “ratatouille” najdeme v 18. století - “rata” byl název pro jednoduchý pokrm, připravovaný ve vojenských kantýnách jako směs fazolí, brambor, různé zeleniny, tučného masa a chleba. Postupem času se stále vylepšoval a stal velmi emblematickým pokrmem celého středomoří - každá rodina má svůj recept, ratatouille se téměř vždy připravuje ve velkých množstvích a jí se všude a ke všemu - jako příloha nebo hlavní jídlo, teplé, či studené.

U pokrmu je důležité důkladné opečení jednotlivých ingrediencí - kostičku po kostičce, pomalé dušení ve vlastní šťávě s přidanými čerstvými bylinkami, které dodají pokrmu jeho charakteristickou vůni. K samotnému ratatouille jsou vhodná aromatická, kořenitá vína - růžová či lehká červená.

 

VAŠE RATATOUILLE VÝBORNĚ DOPLNÍ: 

RATATOUILLE