Ratatouille je známý zeleninový pokrm původem z francouzské Provence, který se připravuje z lilků, cuket, rajčat, paprik a olivového oleje. Původ slova “ratatouille” najdeme v 18. století - “rata” byl název pro jednoduchý pokrm, připravovaný ve vojenských kantýnách jako směs fazolí, brambor, různé zeleniny, tučného masa a chleba. Postupem času se stále vylepšoval a stal velmi emblematickým pokrmem celého středomoří - každá rodina má svůj recept, ratatouille se téměř vždy připravuje ve velkých množstvích a jí se všude a ke všemu - jako příloha nebo hlavní jídlo, teplé, či studené.
U pokrmu je důležité důkladné opečení jednotlivých ingrediencí - kostičku po kostičce, pomalé dušení ve vlastní šťávě s přidanými čerstvými bylinkami, které dodají pokrmu jeho charakteristickou vůni. K samotnému ratatouille jsou vhodná aromatická, kořenitá vína - růžová či lehká červená.
VAŠE RATATOUILLE VÝBORNĚ DOPLNÍ:
- Suché růžové víno, nejlépe chuťově výrazný Clairet de Bordeaux
- Lehké červené víno - skvěle ladí odrůda Cabernet Franc z údolí Loiry
- Tradiční červená cuvée z údolí Rhôny nebo Languedocu