Ratatouille je známý zeleninový pokrm původem z francouzské Provence, který se připravuje z lilků, cuket, rajčat, paprik a olivového oleje. Původ slova “ratatouille” najdeme v 18. století - “rata” byl název pro jednoduchý pokrm, připravovaný ve vojenských kantýnách jako směs fazolí, brambor, různé zeleniny, tučného masa a chleba. Postupem času se stále vylepšoval a stal velmi emblematickým pokrmem celého středomoří - každá rodina má svůj recept, ratatouille se téměř vždy připravuje ve velkých množstvích a jí se všude a ke všemu - jako příloha nebo hlavní jídlo, teplé, či studené.
U pokrmu je důležité důkladné opečení jednotlivých ingrediencí - kostičku po kostičce, pomalé dušení ve vlastní šťávě s přidanými čerstvými bylinkami, které dodají pokrmu jeho charakteristickou vůni.
K samotnému ratatouille jsou vhodná aromatická, kořenitá vína - růžová či lehká červená, např. z Languedocu nebo Bordeaux
VAŠE RATATOUILLE VÝBORNĚ DOPLNÍ:
1. Château Saint Cels - Etincelle Fee Griotinne, Languedoc
Harmonické plné cuvée ve kterém se snoubí ovocnost Merlotu s kořenitostí Syrahu a strukturou Cabernet Sauvignonu
2. Château Saint-Méry, Minervois Rouge, Languedoc
Rafinované sametové cuvée z odrůd Grenache a Syrah s vůní zralých ostružin, černých třešní, bylinek a vanilky
3. Château Vignol - Bordeaux Clairet, 2018
Lahodné ovocné rosé s vůní a chutí sladkých jahod, ostružin a červených grapefruitů
