RATATOUILLE

Ratatouille je známý zeleninový pokrm původem z francouzské Provence, který se připravuje z lilků, cuket, rajčat, paprik a olivového oleje. Původ slova “ratatouille” najdeme v 18. století - “rata” byl název pro jednoduchý pokrm, připravovaný ve vojenských kantýnách jako směs fazolí, brambor, různé zeleniny, tučného masa a chleba. Postupem času se stále vylepšoval a stal velmi emblematickým pokrmem celého středomoří - každá rodina má svůj recept, ratatouille se téměř vždy připravuje ve velkých množstvích a jí se všude a ke všemu - jako příloha nebo hlavní jídlo, teplé, či studené.

U pokrmu je důležité důkladné opečení jednotlivých ingrediencí - kostičku po kostičce, pomalé dušení ve vlastní šťávě s přidanými čerstvými bylinkami, které dodají pokrmu jeho charakteristickou vůni.

K samotnému ratatouille jsou vhodná aromatická, kořenitá vína - růžová či lehká červená, např.  z Languedocu nebo Bordeaux

 

VAŠE RATATOUILLE VÝBORNĚ DOPLNÍ: 

winam-griottine  1. Château Saint Cels  - Etincelle Fee Griotinne, Languedoc

Harmonické plné cuvée ve kterém se snoubí ovocnost Merlotu s kořenitostí Syrahu a strukturou Cabernet Sauvignonu

winam-minervois  2. Château Saint-Méry, Minervois Rouge, Languedoc

Rafinované sametové cuvée z odrůd Grenache a Syrah s vůní zralých ostružin, černých třešní, bylinek a vanilky

vignol-rosé-mini  3. Château Vignol - Bordeaux Clairet, 2018

Lahodné ovocné rosé s vůní a chutí sladkých jahod, ostružin a červených grapefruitů

 RATATOUILLE