KOŘENITÁ VÍNA
Výrazná vína s kořenitým aroma se vyrábějí z odrůd, které jim poskytují plnost, tělnatost a vyšší extrakt (například Gewurtztraminer, Grenache, Syrah, botrytický Chenin Blanc, nebo dobře zralý Merlot a nebo Cabernet Sauvignon) a nebo jim tuto plnost a kořenitost nahrazuje citlivé školení v dubových sudech - stupeň vypálení sudu pak určuje výraznost kořenitého buketu ve víně.
Výrazná a kořenitá vína jsou vhodná k výraznějším pokrmům - ideální jsou ke grilovaným pokrmům nebo pikantnějším úpravám masa a zeleniny. Sladký Gewurztraminer nebo Chenin Blanc jsou skvělé k aromatickým sýrům s modrou plísní nebo k dezertům.

Elegantní burgundský Pinot Noir z apelace Mercurey byl několik měsíců zušlechťován v barikových sudech a je...

Půvabné burgundské Chardonnay s příjemným mixem vůní lipového květu, jarních petrklíčů, broskví,...

Polosuchý sladce ovocný Pinot Gris s lahodnou chutí a vůní meruněk, hrušek, sladkého manga, medu a lipového...