PLÍSEŇ, NA KTEROU SE VINAŘI TĚŠÍ

botrytis-cinerea-hrozen-detailNení plíseň jako plíseň - vždyť všichni známe různé druhy plísňových sýrů, u kterých si ceníme zejména jejich unikátní aroma a chuť,  které vděčí za svoji jedinečnost právě působení různých plísní. Také vinnou révu může při dozrávání napadnout specifický druh plísně - jedná se o šedou plíseň rodu Botrytis cinerea - houbu, která napadá zralé bobule hroznů. Její přítomnost může být pro kvalitu moštu devastační, vína z napadených hroznů jsou většinou nepoživatelná. Avšak při splnění určitých podmínek se tato šedá plíseň vyvíjí v tzv. "ušlechtilou plíseň". Plíseň miluje ranní mlhy, které se v průběhu dne rozpouští a které střídá dlouhý teplý a suchý slunečný den. V průběhu mlhavého rána se plíseň ve vlhku vyvíjí a roste a zanechává na slupkách bobulí mikroskopické otvory. Suché a teplé odpolední sluneční paprsky zpomalují růst plísně a přispívají k vypařování vody ze zrajících hroznů a k sesychání bobulí, ve kterých se pomalu koncentrují cukry, kyseliny a aromatické složky. Napadené bobule vypadají vskutku odpudivě a zcela mění barvu a chuť hroznové šťávy - vína, vyrobená z těchto hroznů mají jantarovou barvu, jsou plná, lahodně sladká, ale mají i spoustu kyselin, které zabraňují tomu, aby víno chutnalo příliš sladce. Poznáme je podle nenapodobitelné intenzivní a komplexní chuti a vůně medu, meruněk, kandované pomerančové kůry a karamelu.  

botrytis-cinerea-v-kosikuIdeální podmínky k životu plíseň nachází zejména v jihovýchodní oblasti Bordeaux na březích říčky Ciron nebo v okolí řeky Layon v regionu Loiry. Známá jsou také botrytická vína z Německa, Rakouska, či maďarského Tokay.

Sběr hroznů a výroba těchto sladkých nektarů je velmi náročná, a ceny těchto vín jsou logicky vyšší - jednotlivé bobulky hroznů jsou napadány v různém čase a pro dosažení  nejlepší kvality je potřeba sbírat hrozny ve stavu, kdy jsou dokonale seschlé - znamená to tedy, že sklizeň probíhá vždy ručně, v rámci jedné vinice několikrát, většinou v týdenních intervalech, často i po jednotlivých bobulích. V některých letech se vhodné podmínky pro vývoj ušlechtilé plísně nevytvoří vůbec a z hroznů se vyrábějí standardní sladká bílá vína, která však nejsou tak výrazná a komplexní.

Botrytická vína jsou natolik speciální, že se dají jen těžce popsat slovy - nejlepší je vlastní zkušenost. V nabídce máme tento sladký nektar z údolí řeky Layon a nebo mnohem výraznější, komplexnější víno z těch nejlepších poloh, zařazených do apelace 1er Cru.