➤ CO JE TO BOTRYTICKÉ VÍNO?

botrytis-cinerea-hrozen-detailNení plíseň jako plíseň - vždyť všichni známe různé druhy plísňových sýrů, u kterých si ceníme zejména jejich unikátní aroma a chuť,  které vděčí za svoji jedinečnost právě působení různých plísní. Také vinnou révu může při dozrávání napadnout specifický druh plísně - jedná se o šedou plíseň rodu Botrytis cinerea - houbu, která napadá zralé bobule hroznů. Její přítomnost může být pro kvalitu moštu devastační, vína z napadených hroznů jsou většinou nepoživatelná. Avšak při splnění určitých podmínek se tato šedá plíseň vyvíjí v tzv. "ušlechtilou plíseň". Plíseň miluje ranní mlhy, které se v průběhu dne rozpouští a které střídá dlouhý teplý a suchý slunečný den. V průběhu mlhavého rána se plíseň ve vlhku vyvíjí a roste a zanechává na slupkách bobulí mikroskopické otvory. Suché a teplé odpolední sluneční paprsky zpomalují růst plísně a přispívají k vypařování vody ze zrajících hroznů a k sesychání bobulí, ve kterých se pomalu koncentrují cukry, kyseliny a aromatické složky. Napadené bobule vypadají vskutku odpudivě a zcela mění barvu a chuť hroznové šťávy - vína, vyrobená z těchto hroznů mají jantarovou barvu, jsou plná, lahodně sladká, ale mají i spoustu kyselin, které zabraňují tomu, aby víno chutnalo příliš sladce. Poznáme je podle nenapodobitelné intenzivní a komplexní chuti a vůně medu, meruněk, kandované pomerančové kůry a karamelu.  

botrytis-cinerea-v-kosikuIdeální podmínky k životu plíseň nachází zejména v jihovýchodní oblasti Bordeaux na březích říčky Ciron nebo v okolí řeky Layon v regionu Loiry. Známá jsou také botrytická vína z Německa, Rakouska, či maďarského Tokay.

Sběr hroznů a výroba těchto sladkých nektarů je velmi náročná, a ceny těchto vín jsou logicky vyšší - jednotlivé bobulky hroznů jsou napadány v různém čase a pro dosažení  nejlepší kvality je potřeba sbírat hrozny ve stavu, kdy jsou dokonale seschlé - znamená to tedy, že sklizeň probíhá vždy ručně, v rámci jedné vinice několikrát, většinou v týdenních intervalech, často i po jednotlivých bobulích. V některých letech se vhodné podmínky pro vývoj ušlechtilé plísně nevytvoří vůbec a z hroznů se vyrábějí standardní sladká bílá vína, která však nejsou tak výrazná a komplexní.

Botrytická vína jsou natolik speciální, že se dají jen těžce popsat slovy - nejlepší je vlastní zkušenost. V nabídce máme tento sladký nektar z údolí řeky Layon a nebo mnohem výraznější, komplexnější víno z těch nejlepších poloh, zařazených do apelace 1er Cru.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení