ZAJÍMAVOSTI, Strana 2

Zajímají Vás novinky a informace ze světa vína? Rádi se necháte inspirovat? Nenechte si ujít zajímavé informace o vínech, jejich pěstování, výrobě a hlavně konzumaci!

 

➤ CO JE TO CLAIRET?

"Clairet" je sytě růžové víno z regionu Bordeaux, jehož historie sahá do dob stoleté války, kdy byla Akvitánie (dnešní oblast Bordeaux) anglickou provincií. Angličané si tuto "svoji" provincii velmi oblíbili - brzy pochopili, že je to vlastně jejich ohromný vinný sklep - a tak na lodí...

➤ CO JE TO CUVÉE?

Určitě jste se již setkali se slovem cuvée - zní to hezky francouzsky a tak trochu honosně, ale nenechme se mýlit! Čistě technicky je slovo "cuvée" odvozeno od francouzského slova "cuve", kterým bývají označovány nádoby na víno nejrůznějších tvarů a velikostí. Slovem "cuvée" pak bývala označována s...

➤ CO JE TO "CRU ARTISAN"?

Občas se na etiketě francouzských vín z Bordeaux můžeme setkat s nápisem "Cru artisan". Pojďme se podívat, co to znamená a jakou garanci si vlastně kupujeme "Cru Artisan" je kategorie vín, kterou najdeme pouze v Bordeaux v oblasti Médocu na levém břehu řeky Garonny (viz mapa vinařské oblasti Bordea...

➤ CO JE TO BOTRYTICKÉ VÍNO?

Není plíseň jako plíseň - vždyť všichni známe různé druhy plísňových sýrů, u kterých si ceníme zejména jejich unikátní aroma a chuť,  které vděčí za svoji jedinečnost právě působení různých plísní. Také vinnou révu může při dozrávání napadnout specifický druh plísně - jedná se o šedou plíseň ro...

➤ CO JE TO BIODYNAMICKÉ VÍNO?

Biodynamika - šarlatánství nebo opravdový výraz terroiru? Diskuse o účinnosti biodynamického přístupu k pěstování révy rozdělují laickou i odbornou veřejnost na nesmiřitelné tábory. Znalci vín a příznivci biodynamiky vyzdvihují vína, vypěstovaná na těchto vinicích pro jejich čistotu a opravdovost. ...

➤ JAK CHUTNÁ TERROIR

Pokud se začnete trochu více zajímat o víno, nutně narazíte na francouzský výraz "terroir".  Tento pojem nemá ekvivalent v žádném jiném jazyce a tak se často překládá jako "soubor (nejen) přírodních faktorů, které mají vliv na kvalitu vína". Samotný pojem "terroir" se ve světě vína stal módní z...

➤ JAK POZNAT KORKOVOU VADU

Také jste to zažili? Koupíte si láhev dobrého vína a celou dobu se těšíte na okamžik, až si jej budete s přáteli v klidu a pohodě vychutnávat. A když konečně ta toužebně očekávaná chvilka nastane, slavnostně otevíráte láhev, víno pomalu naléváte do skleniček, se zvědavostí boříte nos do jejího hrdla...

➤ JAK SERVÍROVAT ŠUMIVÁ VÍNA

Šumivá vína jsou symbolem oslav a výjimečných okamžiků. Vinaři je pro nás vyrábějí z nepřeberného množství odrůd takřka po celém světě. Pojďme si připomenout 4 zásady, na které bychom neměli při servírování a degustaci zapomínat - vždyť všechna tato skvělá vína si trochu pozornosti bezesporu zaslouž...

➤ JAKÉ VÍNO K VÁNOCŮM?

Vánoční stromeček, koledy, dárky, televizní Mrazík či Popelka a chvíle pohody v rodinném kruhu - to jsou tradiční atributy nejoblíbenějších svátků končícího roku. Vánoční svátky jsou symbolem štědrosti a hojnosti - sváteční tabule se prohýbají pod tíhou oblíbených dobrot - nesmí chybět bramboro...

➤ ABECEDA KOMBINACÍ JÍDEL A VÍN

Nechte se inspirovat našimi doporučeními a najděte si v našem eshopu to správné víno k vybrané specialitě! Nenašli jste v našem seznam Váš pokrm? Nevadí, kontaktujte nás a my Vám obratem pošleme tip na víno právě k Vašemu pokrmu.   Citrón nebo ocet zvyšují sladkost, ovocnost a vnímání těla ve...

Nahoru
22 položek celkem