JAK CHUTNÁ VESMÍRNÉ VÍNO?

Věřili byste tomu, že v rámci celé řady vesmírných programů se najde dokonce i takový, který se zabývá vínem a vinnou révou? Jedná se o projekt francouzských a německých vědců sdružených pod zkratkou "WISE", který zkoumá vliv vesmírného záření a gravitace na charakteristiky vín a révy samotné. Gravitace je velmi důležitým parametrem života na zemi, který je stále stejný - narozdíl od teploty nebo vlhkosti. Pokud jsou rostliny vystaveny stavu bez tíže, jsou tím vystaveny určitému stresu. Vědci se domnívají, že se tak může urychlit jejich další vývoj - například lepší odolnost vůči stresu, který révě přináší globální oteplování. 

V rámci tohoto programu bylo raketou Dragon společnosti SpaceX do kosmu dopraveno 12 lahví luxusních Grand Crus z Château Petrus v Pomerolu v Bordeaux a s nimi 320 výhonků révy z odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon. Víno si užilo plných 14 měsíců stavu beztíže na Mezinárodní vesmírné stanici ISS, stejně jako réva, která byla uložena do buněk bez světla, pouze s řízenou zálivkou.

A jak dopadlo senzorické srovnání vín po jejich výletu do kosmu? Skupina, složená z 12 expertů a laiků posuzovala v degustaci naslepo mix vesmírných i pozemských vín. Výsledek byl téměř jednoznačný - 11 z 12 posuzovatelů identifikovalo rozdíly, nejvíce v barvě, částečně také ve vůni a v chuti. Pozemská vína chutnala více tanicky, zatímco u jejich vesmírných kolegů se mnohem zřetelněji projevovalo květinové aroma.  

První dojmy se ještě musí potvrdit fyzikálně chemickými analýzami, vědci budou také sledovat "vesmírnou" révu, která byla vysazena vedle svých pozemských kolegů. Bude však potřeba počkat nejméně 3 roky, aby bylo zřejmé, zda u některých rostlin došlo k nějakým genetickým změnám. 

Příští mise by se měla zabývat tím, jak probíhá fermentace vína ve stavu bez tíže. A pak nás možná čeká velké víno z Marsu...  

 

Zdroj: https://www.larvf.com/petrus-change-t-il-de-gout-apres-un-sejour-dans-l-espace,4733509.asp