DEGUSTÁTOŘI PO COVIDU: NOVÁ ÉRA!

V polovině loňského roku byl proveden průzkum Unie francouzských enologů, kteří chtěli zjistit, nakolik prodělaný COVID může ovlivnit schopnosti degustace a hodnocení vín. Průzkumu se účastnilo 2625 enologů, sommeilerů a dalších profesionálů z 37 zemí - nejen z Francie, ale také z Itálie, Švýcarska nebo Chile. Necelá 3% respondentů prodělala COVID a  38% z nich uvedlo, že po prodělání nemoci měli a mají značné problémy s čichem a chutí. Více než dvě třetiny z nich si stěžují na ztrátu čichu a polovina pociťuje ztrátu chuti. S tímto handicapem mají logicky obrovské problémy vykonávat své povolání - vždyť nos a chuťové pohárky jsou jejich nejdůležitějšími pracovními nástroji. 7% respondentů dokonce uvedlo, že trpí absolutní ztrátou chuti a čichu a že v průběhu času nepociťují vůbec žádná zlepšení.

Že by nastal čas oprášit degustace vín à la Charles Duchemin v podání Louis de Funès ve filmu Křidýlko nebo stehýnko? Vzpomínáte? Jemu stačilo prozkoumat barvu vína a ihned poznal, že víno vyrostlo na štěrkových půdách a jihozápadním svahu vinic Château Leoville Las Cases v Bordeaux! Nu, ochutnejte naše vína z Bordeaux a hledejte v nich jiskru a ušlechtilé sedliny!

Zdroj: https://www.larvf.com/avec-le-covid-le-gout-passe-sous-le-nez-des-oenologues,4729523.asp

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení