MELON DE BOURGOGNE

Bílé odrůdě révy vinné Melon de Bourgogne se také říká Muscadet a pěstuje se téměř výhradně ve francouzské vinařské oblasti v okolí města Nantes v údolí řeky Loiry (viz také Zajímavosti z regionu údolí řeky LoiryMapa vinařských oblastí řeky Loiry). Odrůda původně pochází z Burgundska a její název je odvozen od listů révy, které mají kulatý tvar a připomínají meloun. Odrůdu také docela dobře poznáme na vinici - jak hrozny, tak i bobule jsou velmi drobné.

muscadet 350Vinice v atlantické části řeky Loiry nechal založit římský císař Probus, aby měl dostatek vína pro svá vojska. Vinice byly dále kultivovány pod taktovkou klášterů a postupně se hrozny staly velmi výhodným obchodním artiklem - kromě vína se z hroznů destilovala také pálenka "eau-de-vie", kterou holandští obchodníci dováželi zejména do zemí severní Evropy. V roce 1709 zavládla v oblasti neobvykle studená a krutá zima (moře podél pobřeží tenkrát dokonce zamrzlo), která zdevastovala v podstatě veškeré vinice s oblíbenými modrými odrůdami. Výnosný obchod s holanďany se ocitl v troskách a tak prozíravý panovník Ludvík XIV rozkázal osázet vinice odrůdou Melon de Bougogne, která byla mnohem odolnější vůči nízkým teplotám. Odrůdě se v oblasti velmi dobře dařilo a poté, co phylloxera počátkem 20.století podruhé zdevastovala zdejší vinice, vinaři se jednomyslně rozhodli pro odolný Melon de Bourgogne - díky jeho lehce muškátové vůni jej přejmenovali na Muscadet. Odrůda tak definitivně ovládla celou oblast od ústí řeky Loiry až po město Angers. 

Gouais Blanc a Pinot Noir

Melon de Bourgogne neboli Muscadet je potomkem dvou velkých burgundských odrůd - velmi staré, dnes již neexistující bílé odrůdy Gouais Blanc a modrého Pinotu Noir - toto také potvrzuje její burgundský prapůvod. V roce 1995 si jeden vinař v oblasti Pays Nantais všiml keře, který k jeho velkému překvapení nesl na jednom rameni bílé a na druhém modré hrozny - jednalo se o spontánní mutaci odvozené z Pinotu noir, který opět prokázal, jak rád dokáže vinaře překvapit.

Zrání na kvasničných kalech

V současné době najdeme vinice, osázené Muscadetem, zejména na levém břehu řeky Loiry - táhnou se od města Angers až k ústí řeky do oceánu a čítají cca 12 000 ha. Muscadet je odrůda, která dozrává relativně brzy, sklizeň je možná od poloviny září. Vína mají bledou žlutozelenou barvu se zelenými odlesky. Ve vůni je příjemně květinové, lehce kořenité, překvapivě jodizované až slané, se známkami citrónu a grapefruitu.
Muscadet má vyšší kyselinku a je náchylný k oxidaci - to je ostatně důvod, proč se velmi často nechává zrát na kvasničných kalech, neboli "sur lie". Zrání na kalech dává vínu plnější tělo, mírně olejovou příchuť, vůni čerstvého chleba a ve většině případů také jemně perlivou příchuť. Muscadet není víno vhodné k archivaci, je potřeba jej vypít 1-2 roky po plnění do láhví - ačkoliv někteří vinaři dnes se zajímavými výsledky experimentují se zráním vína v dubových sudech. Odrůda se výborně hodí k výrobě šumivých vín, ať suchých nebo polosuchých.

Muscadet má v oblasti Pays Nantais své vlastní apelace - Muscadet, Muscadet Coteaux de la Loire, Muscadet Côtes de Grand Lieu, Muscadet Sèvre et Maine. (viz také Mapa vinařských oblastí řeky Loiry) Občas jej najdeme také v Burgunsku - vinaři, kteří rádi experimentují, jej přidávají do svých cuvée.

Muscadet se nejlépe hodí k pokrmům z ryb a mořských plodů - tak, jak se konzumuje ve svém regionu. Díky své vyšší kyselince je vhodný také k pikantním pokrmům, kyselým omáčkám nebo zálivkám zeleninových salátů.

Vinařství v této oblasti, se kterým rádi spolupracujeme je rodinné vinařství Famille Lebas, které se může pyšnit dlouhou rodinnou tradicí - již od roku 1789 kultivují členové rodiny své vinice. Nabízí celou škálu odrůd a hlavně kvalitní vína, která odrážejí nejen terroir oblasti, ale také ročník - vždyť proměnlivé počasí v této oblasti nedaleko atlantického oceánu má také výrazný vliv na chuť vín!