➤ CO JE TO BIODYNAMICKÉ VÍNO?

Biodynamika - šarlatánství nebo opravdový výraz terroiru?

Biodynamika - s koníkemDiskuse o účinnosti biodynamického přístupu k pěstování révy rozdělují laickou i odbornou veřejnost na nesmiřitelné tábory. Znalci vín a příznivci biodynamiky vyzdvihují vína, vypěstovaná na těchto vinicích pro jejich čistotu a opravdovost. Biodynamika, jak se zdá, přináší své ovoce a polemiky se posouvají od témat “jestli” funguje spíše k “proč a jak” funguje. Odpůrci ji nazývají šarlatánstvím a jízlivě poznamenávají, že se jedná o způsob, jak si lidé z města představují, že by mělo vypadat zemědělství na venkově. Co to tedy znamená, hospodařit biodynamicky?

Ochutnejte biodynamická vína nezávislých vinařů Francie!

Biodynamický přístup je filozofický až spirituální postoj k pěstování révy a výrobě vína. Zakladatelem je rakouský filosof Rudolf Steiner, který její principy popsal už na konci 19.století. Využívá poznatků z homeopatie a klade důraz na vliv planet a kosmických sil, které působí na zdraví a rovnováhu půdy a rostlin. Dnes se biodynamika těší značné popularitě - její zásady aplikuje stále více vinařů, mezi nimiž najdeme také slavné vinařské domy v Burgundsku, Alsasku nebo na Novém Zélandě.

biodynamika - kravské rohyPodobně jako biologické zemědělství odmítá biodynamika jakékoliv používání chemických prostředků a jde ještě dále - k ošetřování rostlin využívá přírodní materiály podle principů homeopatie:

    • léčivé byliny (přípravky z kopřiv, heřmánku, řebříčku, kozlíku, dubové kůry, atd)
    • minerály (zejména jemně mletý křemen)
    • organické materiály (např. přípravky z mrtvých těl škůdců)

Ve vinicích jsou mezi řádky rostlin cíleně vysazovány léčivé rostliny jako plevel - kromě ochrany mají ochudit révu o příděly vody a tím docílit větší koncentraci cukrů a aromat v hroznech.

Vinaři si sami připravují prostředky, které dodávají rostlinám a půdě energii a udržují je v dokonalé harmonii. Patří zde:

  • kravské rohy naplněné hnojem, které jsou přes zimu zakopány ve vinici a které dávají sílu kořenům
  • kravské rohy, naplněné křemíkovým prachem, které jsou ve vinici zakopány přes léto, ty zlepšují fotosyntézu rostlin
  • kompost, připravený z kravského hnoje - ten je pečlivě připravován s použítím hnoje krav, které jsou v extrémním případě vyživovány předepsaným krmením a obohacuje půdu

Biodynamika - ptačí hnízdoVzniklý materiál z rohů a kompostu je následně “dynamizován”- tj. promícháván v teplé vodě v kulaté nádobě po přesně stanovenou dobu. Míchat je potřeba holýma rukama, použití nástrojů je vyloučeno, a pouze ve směru spirály. Vzniklý roztok je aplikován na rostliny v určitém množství a v přesně stanovaném čase - pokud je potřeba,  třeba i ve 3 hodiny ráno.

Vlivu planet a hvězd na zdraví rostlin je přisuzován značný vliv.  Pro jednotlivé aktivity vinaře je vydáván speciální biodynamický kalendář a jsou naplánovány podle fází a postavení měsíce, slunce, planet a hvězd zvěrokruhu.

Aplikace zásad biodynamiky je velmi náročné na čas a vyžaduje značnou vůli. Vědecky doloženým faktem zůstává, že půda do hloubky 30 cm má zhruba stejný počet mikroorganismů, ať je ošetřovaná biologicky nebo biodynamicky - avšak hlouběji je na tom biodynamická půda výrazně lépe. Lepší mikrofauna přináší hluboce kořenící révě více kyslíku a minerálů, které činí rostlinu odolnější a stojí za výrazným a čistým  aroma biodynamických vín. 

Nejpodivnější na biodynamice je, že zřejmě funguje. A co si o tom myslíte Vy? Napište nám, Váš názor nás zajímá!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení