➤ JAK CHUTNÁ TERROIR

Pokud se začnete trochu více zajímat o víno, nutně narazíte na francouzský výraz "terroir".  Tento pojem nemá ekvivalent v žádném jiném jazyce a tak se často překládá jako "soubor (nejen) přírodních faktorů, které mají vliv na kvalitu vína". Samotný pojem "terroir" se ve světě vína stal módní záležitostí a tak se s opravdovým "terroirem" můžete setkat nejen ve Francii, ale v podstatě na vinicích celého světa, Českou republiku nevyjímaje.

Pojďme se dnes podívat blížeji, co to vlastně "terroir" znamená. Podle výkladu francouzských enologů výraz "terroir" zahrnuje všechny přírodní a klimatické podmínky, které mají vliv na zemědělskou půdu ve vinici. Terroir určuje osobnost vína stejně jako odrůda, způsob pěstování révy nebo zvolená technologie výroby vína. Terroir se tedy neomezuje pouze na půdu a na půdní podloží (např. žulové, vápenité půdy), ale zahrnuje také ostatní parametry, jako je reliéf (kopce, planina, atd.), nadmořská výška, expozice vinice (na východ, na jih, atd), okolní prostředí a přírodní podmínky (například blízkost lesa, zásobování vodou, atd.) a samozřejmě klima samotné. Právě tento soubor přírodních faktorů tvoří "terroir" a dává každé vinici její unikátní identitu.

Je všeobecně známo, že vinná réva neprospívá všude stejně. Nemá ráda příliš vlhkou půdu nebo příliš větrné polohy a pokud vyrůstá ve studených polohách, její hrozny jednoduše nedosáhnou požadované zralosti. Pro révu platí prastaré motto vinařů o tom, že réva musí trpět, aby dávala ty nejlepší hrozny - a zkušenost to potvrzuje: na bohatých, humózních půdách dozrávají velké hrozny, které dávají v důsledku řídká, bezcharakterní vína. Ty nejlepší pozice pro pěstování révy jsou právě na chudých, štěrkovitých, štěrkopísčitých nebo oblázkových půdách, na stráních, orientovaných na jih nebo jihovýchod (platí pro severní polokouli), které profitují z dobré drenáže tak, aby kořeny révy nebyly ve vlhku, a na stanovištích s dobrou expozicí a s dlouhou dobou slunečního svitu, kde hrozny mohou dokonale vyzrát. Všechny tyto charakteristiky jsou známkou kvalitního terroiru, na kterém réva dobře prospívá a dává zralé a koncentrované plody.

Ve Francii se pojem "terroir" stal základním kamenem pro vytýčení hranic tzv. apelací - tj. přesně ohraničených vinařských regionů, ve kterých vládnou obdobné přírodní podmínky a kde vznikají unikátní vína, specifická právě pro danou oblast. 

Vliv "terroiru" si můžeme dobře vysvětlit například na burgundských červených vínech, vyrobených z Pinotu Noir. Vezměme si 2 burgundské vinice, obě na vápenném podloží, se srovnatelnou nadmořskou výškou a expozicí. Na jedné z nich bude převládat teplá spíše kamenitá půda, na druhé bude větší část tvořena jemným studeným jílem. Z první vinice získáme velmi ovocná, jemná a relativně lehká vína, z druhé budou vína mnohem více tříslovinná a mnohem méně kulatá. 

Výraz terroiru ve víně není jednoduché rozpoznat - vždyť výsledné víno je ovlivněno tolika různými faktory! Objevování jemných fines "terroiru" nám však zaručeně přinese tolik potěšení a zábavy, že rozhodně stojí za to, se o to pokusit! Vyberte si to svoje víno a objevujte!

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení