➤ JAK POZNAT KORKOVOU VADU

Také jste to zažili? Koupíte si láhev dobrého vína a celou dobu se těšíte na okamžik, až si jej budete s přáteli v klidu a pohodě vychutnávat. A když konečně ta toužebně očekávaná chvilka nastane, slavnostně otevíráte láhev, víno pomalu naléváte do skleniček, se zvědavostí boříte nos do jejího hrdla, abyste nasáli aroma vybraného moku...a v tom Vás místo okouzlující vůně květin nebo koření udeří do nosu cizí nepříjemný pach a máte po radosti. Může to být právě korková vada vína. Pojďme se společně podívat na to, jak vada vzniká a jak ji bezpečně poznáme.


Co je to "korek" ve víně?

vino-jak-poznat-korekPříčina této vady je chemická sloučenina chloru, která se nazývá "2,4,6-trichloranisol" neboli zkráceně TCA. Je to produkt látkové výměny jedné skupiny plísní, které se vyživují sloučeninami chloru. Plísně se usazují v pletivech korku, tzv. "lenticelách" při zpracování kůry korkového dubu. Plísně patří k běžné flóře v porostech korkových dubů s není tedy nic zvláštního, že žijí dále i v kůře korkovníku, která byla oddělena od kmene. Kůra se před dalším zpracováním desinfikuje a kultury plísní jsou při tomto procesu zničeny - proces však není dokonalý a velmi malé procento plísní zůstává uvězněno v lenticelách korku i po těchto úpravách. Plíseň sama o sobě však není ani nebezpečná, ani nepříjemná - dokud se k ní nedostane chlor, ani si jí nevšimneme. Nebezpečí kontaminace chlorem číhá na každém kroku - chlor se používá k desinfekci vody nebo je obsažen v čistících prostředcích, které jsou využívány při čištění přepravních palet, aut, skladů nebo i domácností. Může tedy velmi lehce dojít k tomu, že v korkové zátce i přes důkladnou desinfekci zůstane několik spor plísně, ke kterým se v průběhu přepravy nebo skladování dostane molekula chloru. Plíseň si na molekule chloru s radostí pochutná a jako vedlejší produkt vzniká nechtěný trichloranisol, který následně více či méně kontaminuje víno, které přichází do styku s korkovou zátkou.


Jak bezpečně poznám korek ve víně?

Víno napadené korkovou vadou nepoznáme, dokud láhev neotevřeme. Ani plesnivá nebo provlhlá zátka totiž nesvědčí o tom, že je víno infikované. Infikované víno nemění barvu, takže ani okem vadu nepoznáme. Korková pachuť je vnímatelná nejprve čichemkorkove-vino - víno je cítit zatuchlinou, bývá nahořklé až trpké a nepříjemná pachuť překrývá ovocnost a vinnou vůni. Vadu můžeme poznat lehkým přičichnutím ke korku, vytaženému z láhve - pokud je však víno napadeno pouze slabě, nemusíme vadu při prvním přičichnutí ani postřehnout. Pokud však víno ochutnáme a máme v ústech přetrvávající nahořklou, tříslovinnou pachuť, měli bychom se mít na pozoru. Bezpečně napadení vína touto vadou poznáme, pokud víno naředíme vodou: do sklenice nalijeme cca 0,5 dl vína a přilijeme zhruba stejné množství vody. Skleničku zakryjeme na několik sekund dlaní a promícháme - znovu přičichneme, ve spojení s vodou ucítíme tuto vadu v mnohem intenzivnější míře.

Co dělat s vadným vínem?

Přestože výrobci korkových zátek neustále inovují své výrobní procesy, využívají nové a stále účinnější impregnační postupy, enzymy nebo mikrovlnné záření k minimalizaci rizika vzniku korkové vady, nedokáží jej odstranit úplně. Odhaduje se, že zhruba 3-4% vín, uzavřených korkovou zátkou, je postiženo touto vadou. Pokud na takové víno narazíte, nebojte se jej reklamovat. Jedná se o prokazatelnou vadu zboží, žádejte tedy o jeho výměnu nebo vrácení peněz.  

Nechcete riskovat a chcete 100% garanci vína bez korkové vady? V tomto případě se budete muset spokojit s alternativním balením nebo uzávěrem - vína v plastových Bag in Boxech, vína uzavřená plastovou zátkou nebo kovovým šroubovým uzávěrem touto vadou rozhodně trpět nebudou.

 

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení