Pojem "mineralita" se v posledních desetiletích ustálil ve slovníku nejen profesionálních sommeliérů a degustátorů, běžně jej užívají také amatérští milovníci vín. Možná jste také ochutnali dobrý alsaský Riesling nebo zemité Chardonnay z Chablis a pochvalovali jste si jejich výraznou mineralitu. Ale co vlastně mineralita znamená? Jak se ve víně projevuje?

Původ samotného slova najdeme v anglickém "minerality" - jedná se o vůni či chuť spojenou s terroirem, tedy odrazem půdy ve víně. A o čem pojednává francouzská definice terroiru? Kořenem slova "terroir" je slovo "terre", tedy zemitý, podzemní nebo také "vztahující se k minerálům". A právě tyto vlastnosti Vám přijdou na mysl, pokud uslyšíte pojem "minerální voda" - např. na etiketách lahví Evian běžně najdete výčet solí a minerálů, které voda získala z půdy, jako je hořčík, draslík, sodík, atd. A tyto přírodní prvky bezpochyby dávají nejen minerální vodě její specifickou chuť....

Ochutnejte některý z Grand Cru alsaských Rieslingů, nebo burgundského Chablis - v těchto vínech mineralitu zažijete na vlastní kůži!