DOČKÁME SE NOVÉ KATEGORIE "FLEXIBIO"?

Značka certifikátu "BIO" na etiketě vín je zákazníky vyhledávaná a vinaři si to dobře uvědomují. Pro většinu z nich to však není jen cesta k vyšším prodejům, nýbrž také vyjádření jejich osobního postoje k životnímu prostředí a ochraně přírody. V některých regionech je BIO hospodaření relativně jednoduché - například vinařům v údolí Rhôny nebo Languedocu nahrávají místní přírodní podmínky - teplé středomořské podnebí, propustná půda s dobrou drenáží nebo také "Mistral" a "Transmontane" - větry, které vysušují rostliny po dešti a zabraňují tvorbě plísní. Mnohem horší přírodní podmínky panují třeba v Burgundsku - zdejší vlhké podnebí je rájem pro nemoci a plísně, proti kterým se bez použití chemických prostředků bojuje velmi těžce.
 
V Burgundsku je dnes zhruba 9% vinic, které se pyšní certifikátem BIO. A bylo by jich mnohem více - někteří vinaři se svého snu vzdali po nepříznivém roce 2016. Tento ročník v Burgundsku nešťastně začal - jarní mrazy a následné krupobití zdecimovaly zhruba čtvrtinu budoucí úrody, i skončil - přišly další deště a s nimi plísně a nemoci. Mnoho vinařů stálo před otázkou, zda obětují celoroční úrodu a nebo svůj certifikát BIO. Většina z nich se rozhodla pro chemický postřik, aby zachránila co největší část své úrody - a tím přišla o značku BIO. 
 
Stále více vinařů v Burgundsku volá po úpravě podmínek pro certifikaci BIO tak, aby v extrémně nepříznivých letech mohli za určitých podmínek použit některé chemické prostředky a přitom by nepřišli o svůj BIO certifikát. Tuto možnost nazývají pracovně "FLEXIBIO" - podle některých by to byl dobrý kompromis, který nijak nesníží závazek vinaře vůči životnímu prostředí a BIO technikám hospodaření a současně nebude vinaře ohrožovat ekonomicky.
 
Zdroj: https://www.larvf.com/la-bourgogne-se-convertit-au-flexibio,4707849.asp
 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení