BIO A PŘÍRODNÍ VÍNA
Ve Francii hospodaří většina vinařů v souladu se zásadami HVE (Haute Valeur Environnementale = Vysoký přínos pro životní prostředí), které jsou ryze francouzskou alternativou ke značce BIO, jejíž pravidla platí na úrovni EU. Někteří vinaři dokonce oprášili téměř stoletou filozofii biodynamického hospodaření a jejich vína jsou stále oblíbenější. Nejryzejší výraz vína najdete v kategorii NATURE - hrozny, sklízené pro přírodní vína musí být dokonale zdravé, víno kvasí za pomocí přírodních kvasinek a bez přidaného SO2. Více...
Barva & druh
Obsah cukru
Způsob zrání?
Suché červené víno z 50% Merlotu a 50% Cabernetu Franc z jílovitých půd Bordeaux s tóny višní, borůvek a šípkové...
Suché červené víno z 50% Merlotu a 50% Cabernetu Franc z jílovitých půd Bordeaux s tóny borůvek a švestkových...
V 60.létech 20.století se v zemědělství začaly používat herbicidy a další syntetické chemické produkty s magickými výsledky - razantní zvýšení výnosů mávnutím kouzelného proutku, dramatické snížení nákladů na obdělávání polí - vždyť chemické postřiky byly tak dostupné! Teprve na přelomu tisíciletí si lidé začali uvědomovat, že na mrtvé půdě nic nevypěstují a začali hledat cesty zpět k přírodě. Ve Francii byly zformulovány ekologické zásady HVE (Haute Valeur Environnementale = Vysoký přínos pro životní prostředí), na úrovni EU byla přijata pravidla BIO zemědělství. Někteří vinaři dokonce oprášili téměř stoletou filozofii biodynamického hospodaření a jejich vína jsou stále oblíbenější.
Nejryzejší výraz vína najdete v kategorii NATURE - hrozny, sklízené pro přírodní vína musí být dokonale zdravé, víno kvasí za pomocí přírodních kvasinek a bez přidaného SO2. Stále více vinařů experimentuje a snižuje přidaný oxid siřičitý ve výrobě vína s cílem získat co možná nejkvalitnější vinný mošt pro výrobu svých vín. Tato vína jsou sice dražší, protože vinaři jsou nuceni používat pouze ty nejkvalitnější hrozny, ale chuťově mnohem výraznější a plnější - nezbývá než ochutnat a udělat si vlastní úsudek o takovém víně!