➤ CO JE TO CLAIRET?

clairet-bordeaux-vignol.png"Clairet" je sytě růžové víno z regionu Bordeaux, jehož historie sahá do dob stoleté války, kdy byla Akvitánie (dnešní oblast Bordeaux) anglickou provincií. Angličané si tuto "svoji" provincii velmi oblíbili - brzy pochopili, že je to vlastně jejich ohromný vinný sklep - a tak na lodích, které pravidelně křižovaly kanál La Manche, putoval bezpočet sudů s tímto božským nápojem. Ve středověku neexistoval rozdíl mezi červeným a bílým vínem - víno se vyrábělo ze směsi hroznů a mělo světle růžovou až šedou barvu. Angličané víno milovali a s rostoucím apetitem anglických lordů rostla také oblíbenost francouzského vína na anglickém dvoře. Francouzští obchodníci s vínem postupně bohatli, sázeli vinice a stavěli svá sídla a honosná château, jejichž půvab a vznešenost můžeme obdivovat dodnes.

rose-clairetNázev "French Claret" pochází z 18.století - angličané tak přejmenovali toto lehké růžové víno, aby jej odlišili od temných červených vín, jejichž výrobu zdokonalil a přivezl do Anglie hrabě de Pontac z Château Haut-Brion de Pessac. Na konci století upadl Clairet v zapomenutí a nový rozkvět zažil až ve 20. století díky panu Rogeru Amielovi, prvnímu prezidentovi vinařského družstva ve Quinsacu. Roger chtěl uvedením na trh tohoto historicky slavného vína přijít s novinkou, která přiláká nové zákazníky - a podařilo se mu to. 

růžový hrozenClairet je víno, vyrobené z modrých hroznů, převážně na bázi Merlotu, které se i dnes vinifikuje podle přísných pravidel apelace v souladu s postupy, podle kterých vína vyráběli místní vinaři již ve středověku - mošt se nakváší na matolinách po dobu 20-48 hodin, vylisuje se a nechá vykvasit při nízké teplotě. Clairet je velmi aromatické víno, které je velmi lehké a příjemně pitelné.

Ideální teplota servírování je 10oC. Skvěle se hodí k zeleninovým salátům, těstovinovým pokrmům, pokrmům z kuřecího nebo krůtího masa nebo ke grilované zelenině nebo světlým masům. Nezbývá, než jej ochutnat!