CO JE TO CLAIRET?

clairet-bordeaux-vignol.png"Clairet" je sytě růžové víno z regionu Bordeaux, jehož historie sahá do dob stoleté války, kdy byla Akvitánie anglickou provincií. Tento zvláštní druh vína, balancujícího na hranici růžových a červených vín, si Angličané nechávali od středověku dovážet na lodích, které pravidelně křížily kanál La Manche. Postupně si zamilovali tento typ mladého ovocného vína, které se pilo vždy po zakotvení lodě do přístavu. S vynálezem láhve ve 13.století a s rostoucím apetitem anglických lordů rostla také oblíbenost tohoto druhu vína na anglickém dvoře. Francouzští obchodníci  s vínem postupně bohatli, v oblasti sázeli vinice a stavěli svá sídla a honosná châteaux, jejichž půvab a vznešenost můžeme obdivovat dodnes.

rose-clairetV 18.století přejmenovali angličané půvabné růžové víno na "French Claret" - aby jej odlišili od luxusních červených vín, jejichž výrobu zdokonalil a přivezl do Anglie hrabě de Pontac z Château Haut-Brion de Pessac. Na konci století upadl Clairet v zapomenutí a nový rozkvět zažil díky panu Rogeru Amielovi, prvnímu prezidentovi vinařského družstva ve Quinsacu. Roger chtěl uvedením na trh tohoto historicky slavného vína přijít s novinkou, která přiláká nové zákazníky - a podařilo se mu to. 

růžový hrozenClairet je víno, vyrobené z modrých hroznů, převážně na bázi Merlotu, které se i dnes vinifikuje podle přísných pravidel apelace v souladu s postupy, podle kterých vína vyráběli místní vinaři již ve středověku - mošt se nakváší na matolinách po dobu 20-48 hodin, vylisuje se a nechá vykvasit při nízké teplotě. Clairet je velmi aromatické víno, které je velmi lehké a příjemně pitelné.

Ideální teplota servírování je 10oC. Skvěle se hodí k zeleninovým salátům, těstovinovým pokrmům, pokrmům z kuřecího nebo krůtího masa nebo ke grilované zelenině nebo světlým masům. Nezbývá, než jej ochutnat!