➤ ŠAMPAŇSKÉ A BUBLINKY

Šumivá vína jsou oblíbeným zpestřením každé slavnostní události, až již servírujeme lehké Prosecco, tradiční sekt či opravdové šampaňské. Ale odkud se vlastně berou nápadné řetízky bublinek ve skleničce? Vědci z remešské univerzity hledali odpověď! 

Podíváte-li se na uzavřenou láhev šumivého vína či pravého šampaňského, překvapí Vás fakt, že vlastně žádné bublinky nevidíte - ani vidět nemůžete, protože bublinky se tvoří až při servírování vína!

V rámci výrobního procesu šumivého vína nebo šampaňského vzniká oxid uhličitý, který je uzavřen v láhvi. Podle typu vína je ho tam 3 bary (Frizzante) až 6 barů (sekt nebo pravé šampaňské), což zhruba odpovídá objemu 3 až 6 láhví! A co musí stát, aby oxid uhličitý při podávání vína mohl vytvářet známé řetízky bublinek? 

Tento efekt studovali vědci na univerzitě v Remeši. Zjistili, že hlavní příčinou vzniku bublinek jsou nečistoty, které se nacházejí ve skleničce. Tyto nečistoty způsobují tzv. nukleaci (tj. vznik zárodečných míst nové fáze hmoty - bublinek v kapalině nebo vznik krystalů v nasyceném roztoku), tedy vznik celé řady bublin. Ty se postupně dostávají na povrch, praskají a tím vytvářejí oblíbený efekt mlhy, který tolik milujeme při ochutnávání šumivého vína nebo šampaňského! 

JAK SE OXID UHLIČITÝ DOSTANE DO LÁHVE ŠAMPAŇSKÉHO?

Ale jak dostanete 5 litrů oxidu uhličitého do láhve? U pravého šampaňského k tomu dochází během druhotného kvašení, známého jako "tradiční šampaňská metoda", neboli-li také slavná „prise de mousse“, jak říkají vinaři v Champagni. Při výrobě pravého šampaňského dáme do láhve nejprve tiché víno (bez bublin), poté přidáme kvasinky a cukr a láhev uzavřeme. Uzavřené kvasinky spotřebují cukr a uvolní oxid uhličitý, který zůstává zachycen v uzavřené láhvi. Oxid uhličitý ve víně zvýrazňuje kyselinku a umocňuje jeho chuťové vlastnosti. Má také svoji chuť - nejoblíbenější je však pro své mechanické působení v dutině ústní, které způsobuje pocit charakteristického brnění.

Sekty nebo šumivé Prosecco se vyrábějí obdobně, pouze ve velkém. Základní víno nezraje v láhvi, nýbrž ve velkých nerezových nádržích, poté se přesune do obrovských nerezových tlaku odolných tanků a přidají se kvasinky a cukr - po spotřebování cukru se kvasinky odfiltrují a víno se pod tlakem dostává do lahví - množství uzavřeného oxidu uhličitého záleží na zvoleném stylu vína a je zhruba stejné jako u pravého šampaňského.

Dostali jste chuť na lahodný bublinkový zážitek? Dopřejte si oblíbený francouzský Crémant nebo pravé šampaňské! Vyberte si z naší široké nabídky!

Zdroj: La Revue des Vins de France

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz