Dárková sada z Alsaska
Výběrový alsaský Riesling vyrobený z ručně sbíraných hroznů s delikátní květinovou vůní lipového květu, sedmikrásek a pampelišek doplňuje netradiční odrůda Chasselas s půvabnou vůni nektarinek, manga, vanilky, ibišku a žvýkaček. Ideální dárek pro milovníky Rieslingů, kteří rádi objevují.
SADA OBSAHUJE:
Kategorie: | PAPÍROVÉ KAZETY S BÍLÝMI VÍNY |
---|---|
? Typ balení: | Dárkové víno |
? Druh dárku: | Dřevěné kazety s víny |
? Barva & druh: | Bílé |
? Obsah cukru: | Suché |
? Vinifikace: | Dubové sudy (více než 250 l) |
Apelace: | AOC Alsace |
Položka byla vyprodána… |
Domaine Moellinger - Riesling Sélection
Výběrový alsaský Riesling z vinařství pana Moellingera v samém srdci Alsaska nedaleko Colmaru s delikátní barikovou chutí pro chvíle odpočinku. Riesling byl vyroben z ručně sbíraných hroznů, zrál několik týdnů na kvasinkách a poté v tradičním alsaském dubovém sudu zvaném "foudre". Něžné květinové vůně lipového květu, sedmikrásek a pampelišek doplnuje příjemná chuť čerstvých broskví, hřebíčku, koření a medu. Výborně doprovodí zeleninové pokrmy nebo speciality z drůbeže a ryb. Dokonale samozřejmě ladí s kohoutkem na víně a alsaskými spaeztlemi.
Domaine Moellinger - Chasselas
Původně švýcarská odrůda Chasselas (v češtině Chrupka) byla v minulosti oblíbenou odrůdou francouzských králů a dodnes se pěstuje pro příjemně aromatická lehká vína. Víno má velmi půvabnou vůni nektarinek, manga, vanilky, ibišku a žvýkaček, v chuti převládá sladká chuť žlutých jablek, pomela, hrušek a nektarinek. Dochuť je středně dlouhá s hořce citrusovým závěrem. Něžné charakterní víno, které se hodí k zeleninovým salátům, pokrmům z drůbeže a ryb, pizze nebo také k ovocným dezertům. Vyzkoušejte třeba také s chuťovkou z roquefortu nebo nivy
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Z historie alsaského vinařství
Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii.
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.
- Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
- Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
Pinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
- Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
- Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
- Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
- Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
- Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření
Další alsaské speciality na etiketách místních vín:
- Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
- Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
- Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.