Burgundské barikové Chardonnay & Trio delikates

Rustikální barikové Chardonnay z nejlepších vinic Burgundska, klasifikovaných jako Premier Cru s vůní citrusů, zelených jablek, grilovaných mandlí a máslových sušenek a atraktivním barikovým buketem oříšků, hřebíčku a opečeného toastu. Má plné tělo a dlouhý závěr plný zralých broskví a meruněk.  Dodáváme v dárkové kazetě s neméně výjimečnými francouzskými delikatesami - pochoutkou z kachního a račího masa, macerovaného v Armagnacu, delikatesou z kachních prsíček, pstruha a šalotky a pochoutkou z králičího masa, tymiánu a šalotky.  Skvěle chutnají s čerstvým venkovským chlebem.

SADA OBSAHUJE:

1x Pochoutka ze pstruha a uzených kachních prsou se šalotkou
1x Pochoutka z kachního masa a račích ocasů, marinovaných v Armagnacu
1x Trhaný králík s tymiánem a šalotkou
1x Papírová krabice v přírodním stylu

NÁŠ DÁREK PRO VÁS: 

Dárkovou kazetu Vám za symbolickou 1 Kč zabalíme do dekorativního celofánu s atlasovou stuhou! Stačí si vybrat dekor a barvu podle vlastního přání!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skladem - doručení do 2 dnů
1 029 Kč / ks
Kategorie: FRANCOUZSKÉ DELIKATESY SE SUCHÝMI BÍLÝMI VÍNY
? JAKO DÁREK: Víno s delikatesami
? BARVA & DRUH: Bílé
? OBSAH CUKRU: Suché
? VINIFIKACE: Barrique (225 až 228 l)
? TYP BALENÍ: Dárkové víno
Apelace: AOC Montagny 1er cru
ODRŮDA: 100% Chardonnay
ROČNÍK: 2014

Rustikální barikové Chardonnay z nejlepších vinic vinařství Domaine de la Tour v apelaci Montagny 1er Cru v burgundském Côte Chalonnaise. Víno má atraktivní vůni citrusů, zelených jablek, grilovaných mandlí a máslových sušenek a příjemně zakomponovaný barikový buket oříšků, hřebíčku a opečeného toastu. Má plné tělo a dlouhý závěr plný zralých broskví a meruněk. Doporučujeme k plodům moře, pokrmům z ryb se smetanovou omáčkou, sofistikovaným pokrmům z drůbeže, zeleninovým pokrmům nebo tvrdým sýrům. Dokonale souzní také s kuřecím frikasé à l'ancienne.

Vinifikace: Ruční sklizeň, třídící stoly, malolaktické kvašení, fermentace v nových dubových sudech, zrání v dubových sudech, zrání na kvasinkách, velmi jemná filtrace
Teplota podávání:   Mírně vychlazeno 14-15°C, doporučujeme dekantovat nebo nechat odvětrat 1-2 hodiny před degustací
Obsah alkoholu: 13%
Objem láhve: 0,75 l
 

 

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
H Avatar autora | 17.5.2021
Byl jsem mile překvapen.Zboží bylo pečlivě zabalené, dodací lhůta rychlá.Za mě veliká spokojenost.A protože to byl dárek,tak velmi potěšil.Určitě to nebyl můj poslední nákup.Za mě veliké doporučení.
5
IF Avatar autora | 19.3.2021
jsem spokojena dekuji

Burgundsko - statistikaBurgundsko je symbolem těch největších a nejslavnější vín, nejen Francie -  a to jak bílých, tak i červených. Součástí jeho šarmantní image je bezesporu komplexita a různorodost burgundských vín, přestože zde vládnou pouze dvě odrůdy - Chardonnay a Pinot Noir, stejně jako mýtický hierarchický systém apelace, založený na kvalitě polohy vinice, tzv. "terroiru". Běžnému spotřebiteli se tato pravidla mohou zdát matoucí, avšak nálepka "Grand nebo Premier Cru" na etiketě vystřeluje cenovky vín do astronomických hodnot.

 
vinice-burgundsko-malé
Z historie vinařství v Burgundsku

Burgundsko spojuje od nepaměti sever a jih Francie, což po dlouhá staletí přispívalo k rozvoji obchodu s vínem. Nálezy svědčí o pěstování révy již 200 let před n.l., avšak největší rozvoj vinařství spojujeme s rozšiřováním křesťanství a zakládáním klášterů, pro které prodej vín znamenal hlavní zdroj financování. Mniši velmi trpělivě vyhledávali ty nejlepší polohy pro pěstování révy (tzv. “climats”), aby je mohli prodávat co nejdráž. Říká se, že dokonce ochutnávali zeminu, aby správně vyhodnotili její potenciál. Kolem svých pečlivě vybraných parcel stavěli ochranné kamenné zídky, a tím vytvořili známé “clos bourguignons” neboli viničné tratě. Velký zvrat znamenala pro burgundské vinařství francouzská revoluce - znárodněním v roce 1791 přechází církevní a šlechtický majetek na místní obchodníky a zemědělce. V roce 1861 vešla v platnost hierarchická klasifikace vín, vyzdvihující ty nejlepší polohy “Grand a Premier cru”.

Geografická poloha

  • Chablis se nachází na samé severní hranici pěstovatelnosti révy a není zde jednoduché vyrobit kvalitní víno. Největším nepřítelem jsou jarní mrazíky - na jaře  musí vinaři vinice “vytápět” naftovými hořáky.  Najdeme zde jedinou odrůdu - Chardonnay, kterému se na zdejších jilovito-vápenitých půdách daří velmi dobře.

Clos Vougot v zimě

  • Côte d’Or se rozprostírá mezi Dijonem a Santenay, z oblasti pocházejí ta nejdražší vína. Najdeme zde nejprosnulejší vesnice  Pommard, Meursault, Vosne-Romanée a další. Od roku 2015 jsou vinice Côte d’Or zapsány na seznam světového dědictví Unesco. Vinice jsou orientovány na východ, ty nejlepší najdeme v nadmořských výškách od 100 do 400 m
  • Côte chalonnaise navazuje na Côte d’Or a táhne se dále na jih. Má podobné podloží jako jeho severní soused s několika dobře exponovanými polohami, převažuje spíše mírně kopcovitý terén. Nabízí vína velmi blízká těm v Côte d'Or, avšak s výrazně příznivějšími cenovkami.  Najdeme zde apelace Mercurey, Givry nebo Montagny.
  • Oblast Mâconnais pokračuje dále na jih, také zde najdeme vápencové půdy, které se výborně hodí pro pěstování Chardonnay. K nejprestižnějším apelacím patří Puilly-Fuissé nebo Saint Véran
  • Nesmíme zapomínat, že do vinařské oblasti Burgundsko patří podle zákona také Beaujolais - nejrozsáhlejší část burgundských vinic táhnoucí se dále na jih až k Lyonu. Se Burgundskem má velmi málo společného, proto se velmi často posuzuje jako samostatná oblast - vápencové půdy zde přecházejí v žulu a dominuje zde odrůda Gamay. Beaujolais je známé pro svá jednoduchá každodenní vína, která odpradávna doprovázela venkovany při jejich práci. Najdeme zde také vína vysoké kvality, zejména v 10 polohách Cru Beaujolais, do kterých patří např. Morgon, Regnié nebo Julienas. Pro více informací o oblasti Beaujolais klikněte zde

 

 

Tradiční burgundské odrůdy

  • Pinot Noir je odrůda, která se obtížně pěstuje a ještě obtížněji vinifikuje. V Burgundsku je na své severní hranici pěstovatelnosti - a právě proto zde dává ty nejlepší výsledky, zejména v severní části Côre d’Or.
  • Chardonay je odrůda pevně spjatá s Burgundskem, velmi dobře se jí daří na zdejších vápenitých půdách. Vyrobená vína se velmi výrazně odlišují v závislosti na způsobu pěstování, výroby nebo “terroiru”
  • Aligoté dává jednoduchá živá bílá vína, méně komplexní, vhodná pro každodenní žízeň.
  • Sauvignon Blanc se pěstuje ve velmi malém množství v severní apelaci Saint-Bris  style="float: right; margin: 1px 1px 1px 15px;" 
  • Do burgundských odrůd patří také Gamay, pěstované v Beaujolais, o kterém se dozvíte více v našem průvodci regionem Beaujolais

Burgundsko - typické charakteristiky bílých vín (1)

Burgundsko - typické charakteristiky bílých vín (2)

Burgundsko - typické charakteristiky červených vín