JAKÁ JE SPRÁVNÁ TEPLOTA PRO SERVIS VÍNA?

Obecné pravidlo velí, že bílá vína servírujeme více vychlazená, než vína červená - nebo také, že bílá vína servírujeme při "ledničkové" a červená při "pokojové" teplotě. Toto pravidlo je však příliš zjednodušené, vína jsou pak mohou být servírována příliš studená nebo příliš teplá. Ve skutečnosti každý styl vína - jak bílého, tak i červeného vyžaduje svoji teplotu - dejte svému vínu příležitost, aby se mohlo ukázat v tom nejlepším světle!

Ani teplé, ani studené

Pokud je víno vychlazené, kyselinky se velmi dobře vážou s ovocnými složkami, což činí víno příjemné a svěží -  a přesně tyto vlastnosti očekáváme od bílých vín. Na druhou stranu by byla chyba servírovat některá velká bílá vína podchlazená - nemohla by se projevit v celé své velikosti, zůstala by uzavřená. Při vyšších teplotách se ve víně uvolňují aromatické složky a alkohol, avšak pokud je teplota příliš vysoká, alkohol může maskovat některé aromatické složky. Některá velká červená vína dokonce mohou při teplotách nad 22oC ztratit svoji harmonickou rovnováhu.

A co okolní teplota?

Dokonce i teplota okolí má vliv na servis vína - pokud je venku teplo, je potřeba počítat s tím, že se víno ve skleničce rychleji oteplí a servírovat o pár stupínků chladnější než obvykle. Pokud je venku zima (a to i tehdy, pokud je místnost dobře vytopená), nepřechlazujte víno, ani bílé, ani červené.

Podle typu vína

Jednoduché a přímočaré víno si zaslouží nižší teploty, které jsou příznivé pro kyselinky, které se vážou na ovocné složky a vyniká tak svěžest vína. Víno bohaté na alkohol servírujeme více vychlazené, aby alkohol nemohl maskovat ostatní aromatické složky. Na druhou stranu, víno s vysokým obsahem kyselin nebo tříslovin nemůžeme servírovat příliš studené, neboť chlad zvyšuje pocit kyselosti a hořkosti.  

Rychlá pomoc

Vínu daleko více uškodí vyšší teplota. Pokud spěcháte, šoupněte víno na nějakou dobu do mrazáku a servírujte jej raději podchlazené než teplé. To umožní vínu se postupně rozvíjet a s přibývající teplotou můžete sledovat vývoj aromat. U příliš teplého vína jsou aromatické složky maskovány alkoholem nebo také cukrem a stoupající teplota už to nevylepší.

 

Teplota servírování vín
Typ vína   Příklady Teplota
Šumivá vína
Suchá    Crémant, Champagne 6-8oC
Polosuchá    Champagne Demi sec 6-8oC
Speciální Cuvée   Ročníkové šampaňské 8-10oC
Bílá vína
Běžná polosladká   sladké Bordeaux 7-9oC
Polosuchá   alsaský Muscat 7-9oC
Likérová   Gewurztraminer 7-10oC
Běžná suchá   Alsasko,Loire,Bordeaux 10-12oC
Plná suchá   Burgundsko, Languedoc 10-12oC
Komplexní suchá   Burgundsko, bariková 12oC
Růžová vína
Platí stejná pravidla jako pro bílá vína    10-12oC
Červená vína
Mladá a svěží   Beujolais, Loire, Rhône 14oC
Běžná vína   Bordeaux, Burgundsko 16oC
Velká vína   Bordeaux, bariková 17-18oC
Fortifikovaná vína
    Bílá sladká vína 8-10oC
    Porto Tawny 14oC
    Porto Ruby 16oC

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení