Všechny barvy Corbières

Hledáte originální dárek pro zvídavé milovníky vín? Vyzkoušejte trio suchých vín z apelace Corbières v Languedocu, kterou najdete v okolí slavného hradu v Carcassonne. Podle přísných pravidel apelace jsou zde výrazně omezeny výnosy a díky velmi mírnému a teplému podnebí zdejší vinaři sklízí ideálně zralé a velmi koncentrované hrozny. Vína z této apelace jsou nadprůměrně aromatická, koncentrovaná, plná extraktu a zralých až marmeládových nebo kandovaných tónů. Apelace není příliš známá, takže se můžeme těšit z velmi kvalitních vín za dobrou cenu. Výborný dárek pro milovníky vína, kteří rádi objevují. Dodáváme v dárkové dřevěné kazetě pro 3 vína. 

SADA OBSAHUJE:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Skladem - doručení do 2 dnů
999 Kč / ks
Kategorie: FRANCOUZSKÉ VÍNO V DÁRKOVÝCH OBALECH
JAKO DÁREK: Kazety vín
? VINIFIKACE: Inertní technologie
Apelace: AOC Corbieres

Pokud máte zrovna chuť na výrazné aromatické víno, pak toto voňavé cuvée z odrůd Marsanne a Roussanne je tou správnou volbou. Víno pochází z jižních svahů apelace Corbières v Languedocu z vinařství Château Saint-Estève a nabízí bohatou směs vůní - delikátní tóny sedmikrásek, limetky, mandarinek, mirabelek, medu, vlašských ořechů a vanilky doplní bohatá chuť se sladkými tóny mandarinek, sušených meruněk, vlašských ořechů, pampeliškového medu, skořicových sušenek, zázvoru a marcipánu. Závěr je dlouhý, s ovocnou dochutí meruněk, ořechů a přepuštěného másla. Plné, šťavnaté, dobře strukturované víno, které zaručeně potěší. Hodí se k zeleninovým salátům, drůbežím specialitám, pokrmům se smetanovou omáčkou nebo k ovocným dezertům.
 
Toto šarmantní růžové víno bylo vyrobeno z 85% z hroznů z více než 50-leté révy odrůdy Cinsault. Hrozny byly sklízeny ručně a víno bylo vyrobeno krátkou macerací moštu na matolinách metodou tzv. "saignée". Ve vůni převládají ovocné tóny broskví, malin, lesních jahod, smetany, exotického liči, růží a pivoněk. Chuť je vyvážená s příjemnou svěží kyselinkou, delikátní mineralitou, ovocnou vůníčervených jablek, mirabelek, šípkové marmelády, máslových sušenek, křížal a rozinek. Závěr je středně dlouhý, minerální s ibiškovými tóny. Velmi příjemné rosé - sladce ovocná složka je vybalancována vyšší kyselinkou a víno skvěle doprovodí zeleninové pokrmy, grilované drůbeží speciality, krémové sýry nebo ovocné dezerty.
 
Kořenité červené cuvée z odrůd Grenache Noir a Syrah z apelace Corbières v Languedocu z vinařství Château Saint-Estève je intenzivní a bohaté ve vůni i v chuti - zralé ovocné tóny ostružin, černého rybízu, sušených švestek, fialek, perníku a tabáku doplňuje plná a hedvábná chuť černých třešní, borůvek a ostružin s příjemnými tóny karamelu, kůže, vanilky, tabáku, černého pepře a máty. Závěr je středně dlouhý, kořenitý s ovocnou a jemně peprnou dochutí. Víno je vynikajícím společníkem k různým kořenitým úpravám drůbeže, vepřového masa nebo zeleniny, hodí se k sýrům s bílou plísní nebo třeba k dezertům z ovoce a čokolády.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Languedoc-statistikaRozsáhlé regiony Languedoc a Roussillon se řadí mezi nejstarší a jsou dnes nejrozsáhlejší vinařskou oblastí Francie, ze které pochází více než třetina celkové produkce francouzských vín. Velmi dlouhou dobu obě oblasti trpěly nálepkou jednoduchých, málo kvalitních vín, avšak dnes díky prioritnímu zacílení na kvalitu si oblast zaslouží velkou pozornost. Vlivem teplého a relativně suchého podnebí, podpořeného suchými větry, je zde výskyt plísní a škůdců spíše ojedinělý a oblast se může pyšnit velkým počtem vinařství, hospodařících v BIO režimu

vinice-podzim-detail

Vinařská oblast Languedoc

Languedoc je díky své pestré mozaice vinic unikátní krajinnou oblastí ve Francii. Po obrovském rozmachu, který místní vinařství zažívalo v posledních 30 letech, přitahuje i dnes amatérské a nadšené vinaře z celého světa. 3 apelace - Corbières, Languedoc a Minervois tvoří 75% produkce celého regionu.

Z historie oblasti, geologické podmínky

Vinařství přinesli do regionu antičtí řekové - první zmínky na pocházejí už z 6 st. př.n.l. Rozkvět vinařství přichází s římskými legiemi, které se usadily v oblasti Narbonne, o další kultivaci se ve středověku starají kláštery a opatství. Opravdový rozmach přichází s vybudováním vodního kanálu “Canal du Midi” v roce 1681, který spojuje vnitrozemí s přímořskými oblastmi a tvoří páteř obchodu s vínem. Počátkem 20.století vinice ničí Phylloxera a po jejich novém osázení se stává mantrou kvantita - bohužel na úkor kvality. V posledních 30 letech vinařství znovu nabývá svoji identitu a autenticitu.

Geograficky se jedná o velmi rozsáhlý region, vinice najdeme na úpatích Centrálního masivu ve vnitrozemí až po mořská pobřeží na východě. Velká diverzita půd tedy není ničím neočekávaným - najdeme zde podloží břidlicové, štěrkové, slínové, jílové, naplaveninové, vápencové…., které dávají vínům velkou variabilitu a různorodost. Středomořské klima s vysokými letním i teplotami, nepravidelnými srážkami a silnými větry, zvanými “tramontane” se starají o vysokou zralost hroznů.

Typické odrůdy oblasti Languedoc

Languedoc - vinice na úpatí masivuHlavní modré odrůdy: Nejrozšířenější odrůdou v oblasti je Carignan, který dává strukturovaná, vyrovnaná vína, relativně svěží. Grenache Noir přidává do cuvée zralé třísloviny, plnost a bohaté aroma, Syrah pak strukturu a vůni koření a bylinek. Vína z odrůdy Mourvèdre jsou mocná, komplexní a vhodná k archivaci. Odrůda Cinsaut se používá zejména pro výrobu růžových vín. 

Hlavní bílé odrůdy: Grenache Blanc dává harmonická kulatá vína s nízkou kyselinkou s dlouhým závěrem. Odrůda Maccabeu nabízí suchá jemná vína s delikátní vůní zralého ovoce. Picpoul přináši vyšší kyselinku a svěžest, Bourboulenc je hezky květinový a svěží. V oblasti také najdeme Chardonnay nebo aromtické odrůdy Marsanne a Roussane.

Obecně vzato, červená vína z Langudocu mají vždy temnou granátovou barvu. Jsou mocná, plná, bohatá a robustní, s větší či menší elegancí. Existuje také velké množství, většinou červených vín, pěstovaných v rámci široké apelace IGP - některá z nich platí za skutečně velká vína. Bílá vína bývají většinou příjemná, kulatá a voňavá. Šumivá nebo sladká vína zde dosahují vysoké kvality, avšak nejsou příliš rozšířená. 

Vinařská oblast Roussillon

Languedoc - vinice v lednu_1VInařská oblast Roussillon je vyhledávaná zejména pro svá sladká fortifikovaná vína, tzv. Vins Doux Naturels, jako jsou apelace Banyuls, Maury, Rivesaltes. V regionu se vyrábí 80% sladkých vín Francie - kromě toho zde však najdeme také pestrou paletu červených, bílých  nebo růžových vín. 

Obchod s vínem se datuje až do antického Řecka, skutečný rozkvět však vinařství zažilo v 17.století. Tak jako všude v Evropě, Phylloxera devastuje vinice na začátku 20.století, následuje ekonomická krize a následuje znovuobrození v poválečné éře se zaměřením na kvalitu. 

Vinice se rozkládají na širokém území od Středozemního moře daleko do vnitrozemí. Vládne zde středomořské klima s velkým množstvím slunečního svitu s mírnými zimami a horkými léty. Půdy jsou velmi různorodé - břidlicové, žulové, slínové, jílové…

Tradiční odrůdy Rousillonu:

Najdeme zde celou řadu tradičních středomořských odrůd - Carignan, Grenache Noir, Mourvèdre Syrah, Cinsaut pro červená a růžová vína, dále Grenache Blanc, Maccabeu, Roussanne a Marsanne pro bílá vína. Odrůdy Muscat d’Alexandrie a Muscat à Petits Grains svou velmi aromatické a používají se pro výrobu sladkých vín.

Vins Doux Naturels (sladká fortifiková vína) jsou vyráběna z odrůd Grenache Noir (Banyuls, Maury) nebo Muscat (Rivesaltes a Muscat de Rivesaltes) - vesměs se jedná o elegantní, s příjemným květinovým aroma a plnou, bohatou chutí. Doslovný překlad názvu "vína přírodní sladkosti" je trochu zavádějící, neboť vína s tímto přívlastkem jsou dolihována alkoholem, vyráběným z hroznů, tj. jedná se o fortifikovaná, u kterých bylo v určitém stádiu přerušeno kvašení přidáním alkoholu do vína. 

Tradiční červená vína jsou jemná a lehká, koncentrovaná a mocná. Rosé jsou spojena s jemností a živostí, bílá vína jsou velmi ojedinělá, harmonická a velmi aromatická.

A jaká jsou vína z Languedocu?

Languedoc - typické charakteristiky bílých vín

Languedoc - typické charakteristiky červených vín