Alsaský Sylvaner & Trio delikates
Příjemně svěží alsaské sylvánské z jednoho z nejlepších družstevních sklepů v Alsasku Cave de Pfaffenheim nabízí příjemnou vůni lipového květu, limetky a zelených jablek a vyváženou chuť svěžích grapefruitů a žlutého melounu. Nabízíme v sadě s tradičními francouzskými terinami - venkovskou paštikou z vepřového masa s armagnakem, lesní terinou s vepřových a kuřecích jater s pravými hřiby a konfitem z vepřových a kuřecích jater s koňakem. Dárek pro vášnivé gurmány.
SADA OBSAHUJE:
NAŠE SLUŽBY PRO VÁS: |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
VÍCE INFORMACÍ: |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kategorie: | BÍLÁ VÍNA & DELIKATESY |
---|---|
? Typ balení: | Dárkové víno |
? Druh dárku: | Víno s delikatesami |
? Barva & druh: | Bílé |
? Obsah cukru: | Suché |
? Vinifikace: | Inertní technologie |
Apelace: | AOC Alsace |
Odrůda: | 100% Sylvaner |
Ročník: | 2018 |
BARVA: Sytě žlutá, zářivá se zelenými odlesky
AROMA: Příjemně svěží vůně lipového květu, limetky, zelených jablek a bezového květu
CHUŤ: Svěží, vyvážená, ovocná citrusů, žlutého melounu, lehce nahořlý mandlový závěr
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ: Ruční sklizeň, fermentace v nerezových tancích s termoregulací, zrání na kalech po dobu 4 měsíců, zrání v nerezových tancích po dobu 5 měsíců před plněním do lahví
DOPORUČENÉ POKRMY: Pokrmy z ryb, uzeniny, plody moře, předkrmy, aperitiv
TEPLOTA SERVÍROVÁNÍ: 10° - 12°
DOPORUČENÁ SPOTŘEBA: 2019-2022
OBSAH ALKOHOLU: 11,5%
OBJEM LÁHVE: 0,75 l
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Z historie alsaského vinařství
Vinice byly osázeny již římskými legiemi, avšak největší prosperitu zažil region ve středověku, kdy se objevují první obchodníci s vínem. Toto období slávy však trvalo pouze do 17.století - poté až do poloviny 20.století byla oblast decimována válkami, škůdcem zvaným Phyloxera nebo hospodářskou krizí. Od roku 1970 se Alsasko angažuje v bio a biodynamickém vinařství, která dnes reprezentují 14% celkových ploch vinic - patří tak k oblasti s největším podílem bio vinic ve Francii.
V Alsasku, chráněném masivem Vosges, dominuje suché kontinentální podnebí s teplými jary, suchými a prosluněnými léty, dlouhým mírným podzimem a studenými zimami, které jsou velmi příznivé pro pěstování révy. Půda na vinicích je velmi různorodá - vulkanická, granitická, břidlicová, jílová, jílovo-slínová.....Tato velká diverzita přispívá k obrovské variabilitě alsaských vín, byť vyrobených se stejné odrůdy.
- Riesling - toto je opravdový král vinic v Alsasku. Živý, svěží, s charakteristickou vůní citrónu, hlohu a citrusových plodů, podpořený atraktivní mineralitou, která se časem vyvíjí do známých petrolejových tónů.
- Gewurztraminer - jeho název znamená "kořeněný tramín". Dává plná expresivní vína s bohatým aroma, kde dominují růže, liči, smíchané s vůní bílých květů, exotického ovoce a koření.
Pinot Gris dává kulatá vína, dobře strukturovaná, plná a komplexní s vůní zralého ovoce a koření
- Muškát - v Alsasku najdeme 2 variety této odrůdy, které se hojně využívají ke scelování - Muscat d'Alsace (také jej najdeme pod názvem Muscat à Petits Grains) a dále Muscat Ottonel. Dávají suchá vína s intenzivní chutí a vůní čerstvých hroznů.
- Sylvánské - velmi příjemné, svěží, lehké a ovocné víno s vůní akácie a minerálními tóny
- Pinot Blanc dává jemná a kulatá vína, svěží a lehká s paletou vůní květin a ovoce
- Pinot Noir je jedinou modrou odrůdou Alsaska. Je vinifikován jako rosé nebo červené víno, často ve velkých dubových sudech, zvaných "foudres", kde dává vína trochu méně výrazná než jejich burgundští sousedé, avšak s typickou třešňovou vůní a chutí.
- Klevener de Heiligenstein - jedná se o odrůdu Savagnin Rosé a jeho pěstování je limitováno na 5 vesnic na severu Alsaska. Dává originální, dobře strukturovaná vína s vůní exotického ovoce a koření
Další alsaské speciality na etiketách místních vín:
- Gentil a Edelzwicker - vína, která mají na etiketě některý z těchto názvů byla vyrobena scelováním z více odrůd. Jedná se o každodenní jednoduchá vína.
- Vendanges Tardives a Sélection de Grains Nobles - nejedná se o apelace, nýbrž o způsob zpracování vín. Tento přívlastek je spojen pouze s likérovými víny, vyrobenými z odrůd Riesling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Gris a reprezentuje bohatá, aromatická sladká vína, která je možno archivovat i 50 let.
- Ledové víno - někteří vinaři nechávají hrozny na vinicích až do prosince nebo ledna a sklízejí je při teplotách -7o až -10o C.